FOOTGOLF

Footgolf tudi v Sloveniji

Objavljeno 28. junij 2015 10.51 | Posodobljeno 28. junij 2015 10.51 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: footgolf

S čepico in polo majico v lov na 18 lukenj.

Žoga in čevlji so nogometni, drugo je kot pri golfu. Foto: Footgolf združenje Slovenije/www.footgolf.si

Imate radi nogomet? Pa golf tudi? Potem je za vas idealen šport footgolf! K nam ga je prineslo Footgolf združenje Slovenije, pred kratkim so v Bovcu uradno odprli prvo igrišče, uvodni udarec je pripadel županu Valterju Mlekužu. Na Bovškem se lahko pohvalijo, da so organizirali tudi prvi pravi mednarodni turnir kot sklepni del serije sedmih turnirjev (Torino, Oslo, Marbella, Valencia, Marseille, Budimpešta, Bovec) v organizaciji Evropske footgolf zveze (EFGF). Ponosni so tudi na spektakularno luknjo številka 6, ki se zaradi svoje konfiguracije imenuje Boka po bližnjem istoimenskem slapu. Pred nekaj tedni so po njihovi poti šli na Ptuju, kjer je Slovenija dobila še drugo uradno igrišče za novo športno panogo.

»Povezava z nogometom so seveda igra z nogo z nogometno odbojno žogo Fifa, tako imenovano petko, in nogometni copati. Z golfom pa igro povezujejo igrišče, pravila, vedenje in kodeks oblačenja: polo majica, kratke hlače, dokolenke in ravna kapa,« pojasni Andrej Manfreda, predsednik naše krovne organizacije za footgolf, kaj druži oba športa.

Cilj igre je s čim manj udarci z nogo spraviti nogometno žogo v luknjo s premerom 50 centimetrov. Zmaga torej tisti, ki z manj udarci pošlje žogo v 18 lukenj. Vsak igra s svojo. Igra je primerna za vse starostne skupine, za ženske in moške. Igrišče ima 18 lukenj par 72, kar pomeni, da dober igralec footgolfa odigra vseh 18 lukenj z 72 udarci. Velikost igrišča je poljubna in odvisna od konfiguracije, po navadi je to dolgo 2500 metrov.

Po kakovosti izstopajo Nizozemci, ki se s footgolfom ukvarjajo najdlje, in Argentinci. »Igra je predvsem rekreacijska in primerna za družine, skupine, oba spola, otroke in starejše. Znanje nogometa ali golfa ni pogoj. Igra lahko vsak bodisi na organiziranih turnirjih bodisi samostojno,« še pristavi Manfreda.

Za izumitelja velja profesionalni nizozemski nogometaš Willem Korsten, ki je med letoma 1999 in 2002 igral v angleškem prvoligašu Tottenham. Idejo je dobil ravno na Otoku, ko so se z igralci na treningu igrali, »kdo z manj udarci spravi žogo z igrišča do garderobe«. Ko je končal nogometno kariero, je ob igranju golfa začel na ta način brcati še žogo, in pred štirimi leti se je na Nizozemskem začelo organizirano igranje footgolfa, kot ga poznamo danes. 

Deli s prijatelji