ODBOJKA

FIVB Slovenijo še kar vleče za nos

Objavljeno 14. december 2017 12.58 | Posodobljeno 14. december 2017 13.00 | Piše: M. U.

Slovenski reprezentančni odbojkarji dobili nasprotnike v zlati evropski ligi.

Sašo Štalekar in soigralci upajo, da se bodo naslednje leto v zlati ligi rezultatsko pozlatili. Foto: Tomi Lombar

LUXEMBOURG – Upor se nadaljuje! Zaradi krivic, ki jih je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) z birokratsko izločitvijo iz elitne skupine svetovne lige oziroma preoblikovanjem tekmovanja za leto 2018 storila Sloveniji pa tudi Belgiji, so se evropske države, z izjemo članic prvega razreda svetovne lige, odločile, da pod okriljem evropske zveze (CEV) ustanovijo novo tekmovanje, zlato evropsko ligo. Slovenska reprezentanca si je letos na igrišču z zmago v drugem kakovostnem razredu priigrala vstopnico za elito, se sicer na turnirjih mučila na treh celinah in v različnih časovnih pasovih (Južna Koreja, Japonska, Egipt, Avstralija), na koncu pa so ji birokrati na mednarodni zvezi po načelu finančnih interesov in gospodarske moči odbojkarskih velesil odrekli pravico, da se naslednje leto pokaže med najboljšimi na zemeljski obli. Namenili so ji le drugorazredno izzivalsko ligo. Slovencem in Belgijcem, ti so letos celo igrali v prvem razredu svetovne lige, je zato prekipelo, po žrebu skupin novega tekmovanja, zlate evropske lige, pa je tudi jasno, kdo bodo leta 2018 tekmeci izbrancev selektorja Slobodana Kovača. Evropski podprvaki iz leta 2015 se bodo v skupini B merili z Nizozemsko, Turčijo in Ukrajino, so pa drugi nosilci tekmovanja. Pa da ne bomo deklet pustili za sam konec, slovenske odbojkarice pod vodstvom Alessandra Chiappinija si zaradi letošnjih nastopov zaslužijo biti bolj v osredju. V evropski ligi pa v naslednjem letu ne bodo tekmovale, saj jih v istem času čaka nastop na sredozemskih igrah.

Še vedno čakamo na odločitev posebne komisije pri FIVB, ki bi morala že do 29. avgusta odločiti o zahtevah Odbojkarske zveze Slovenije.

»Še vedno čakamo na odločitev posebne komisije pri FIVB, ki bi morala že do 29. avgusta odločiti o zahtevah Odbojkarske zveze Slovenije po izraženih pravnih in poslovnih stališčih v povezavi z dogajanjem v svetovni ligi. Dokler ta odločitev ni sprejeta, ne morejo steči nadaljnji pravni postopki. V skrajnem primeru tudi pred Mednarodnim športnim razsodiščem (CAS), s katerimi bi, če bo komisija FIVB odločila v škodo Slovenije, OZS zaščitila svoje interese. Ker so stvari še vedno nejasne, smo se odločili, da moško reprezentanco prijavimo za nastopanje v evropski ligi,« pojasnjuje predsednik OZS Metod Ropret. »Če bo komisija FIVB odločila v slovenski prid, bo naša reprezentanca vseeno lahko nastopila v elitni skupini oziroma v novem tekmovanju mednarodne zveze ligi narodov. Na sestanku, bil je za časa evropskega prvenstva na Poljskem, smo se s predstavniki CEV in predstavniki držav udeleženk namreč dogovorili, da Slovenija in tudi Belgija lahko iz evropske lige izstopita brez kakršnih koli posledic,« Ropret upa, da bo slovenski srd le obrodil pozitivne tekmovalne sadove. Sicer pa slovenske odbojkarje naslednjega septembra čaka tudi premierni nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta gostili Italija in Bolgarija, Kovačevi fantje pa so v skupini A v Firencah z Italijo, Argentino, Japonsko, Belgijo in Dominikansko republiko.

Deli s prijatelji