ROKOMET

Fešta nekdanjih Celjanov v Zlatorogu

Objavljeno 16. november 2015 13.27 | Posodobljeno 16. november 2015 13.27 | Piše: Marko Uršič

Celje Pivovarna Laško v rokometni ligi prvakov zaradi slabega uvoda ni mogla ogroziti zmage favoriziranega Veszprema. Krim v ligi prvakinj po porazu v Romuniji ostaja brez osvojene točke.

Elizabeth Omoregie ni sama zmogla vsega za Krim. Foto: Blaž Samec

CELJE – Rokometaši Celja Pivovarne Laško v 7. krogu lige prvakov v Zlatorogu niso mogli presenetiti favoriziranega madžarskega Veszprema. Zadnji finalist evropskega elitnega klubskega tekmovanja je zmagal s 30:27 (17:11) in z novima dvema točkama svoj izkupiček v skupini A povišal na devet. Celjani z dvema osvojenima točkama ostajajo na sedmem mestu, za šesto poljsko Vislo, to mesto še pelje v osmino finala LP, pa zaostajajo za tri točke.

Kot se je napovedovalo, je v Celje res prišlo približno tisoč navijačev Veszprema, s seboj pa so prinesli tudi zloglasne vuvuzele, zato je bil navijaški hrup pod Zlatorogovo streho na decibelih lige prvakov. Domači pristaši Florijani so razvili transparent Molite za Pariz, s podobnimi so se jim pridružili Madžari, pred tekmo pa je bila za žrtve pariških terorističnih napadov tudi minuta molka. Savinjčani so tekmo pravzaprav izgubili že povsem na začetku. Madžarska vrsta s šestimi nekdanjimi rokometaši Celja je že v 8. minuti povedla s 6:1, gostitelji so dvoboj začeli, kot da se recimo sploh še ne bi prebudili in vstali iz postelje. Laszlo Nagy je v 13. minuti zadel za 10:3 in že takrat se je vedelo, da bodo varovanci Branka Tamšeta za zasuk potrebovali pravi čudež. Levi zunanji igralec Marko Dujmović ni bil učinkovit, v napadu je bil na strelski ravni le Žiga Mlakar. Od prvih petih celjskih zadetkov je zabil kar štiri, preostalega je dodal Luka Žvižej. A žal se je desni zunanji igralec v 18. minuti poškodoval, Celje pa je izgubilo nevarnost zunanjih položajev. Ob mlačnem domačem napadu pa je svoje z obrambami dodal še Veszpremov vratar Roland Mikler. Razlika petih, šestih, sedmih zadetkov se je nato vrtela do konca prvega polčasa (11:17), najlepša akcija v prvem delu igre pa je bil zadetek iz cepelina nekdanjih celjskih rokometašev Gašperja Marguča in Ivana Sliškovića.

V drugem polčasu je madžarska vrsta mirno držala zadetkovni presežek, v 52. minuti pa je še en nekdanji Celjan Mate Lekai iz nasprotnega napada zadel za najvišjo gostujočo prednost na tekmi (28:20). Zadovoljni Veszprem je nato popustil, pivovarji pa so z delnim izidom 7:2 izvlekli časten poraz. Najboljši strelci Celja Pivovarne Laško so bili Luka Žvižej (6), Miha Zarabec in Žiga Mlakar (po 4), pri gostih pa Renato Sulić (8) in Momir Ilić (7). »Prvi polčas je naredil razliko, v tekmo smo šli medlo. V drugem polčasu smo Veszprem lovili, lovili, toda proti takšni ekipi moraš vseh 60 minut igrati več kot stoodstotno,« je po obračunu pripomnil celjski kapetan Luka Žvižej. »Tekmo smo zelo dobro odprli, dobro smo se namreč pripravili na celjsko igro. Vedeli smo, da so močni v nasprotnih napadih. Na koncu nam je malce padla zbranost, Celjani so razvili hitro igro, a zmaga ni bila ogrožena,« pa je iz nasprotnega tabora dodal nekdanji celjski rokometaš Gašper Marguč.

Krimova klasika

Rokometašice Krima v skupini A lige prvakinj še naprej ostajajo brez zmage ali vsaj osvojene točke.

Ljubljančanke so v 5. krogu na gostovanju v romunskem Baia Mareju izgubile z 28:35 (14:16) in tako ostajajo na zadnjem skupinskem mestu, pred zadnjo tekmo v Stožicah proti Rostovu je tako že jasno, da ne bodo med tremi ekipami, ki se bodo uvrstile v drugi del elitnega evropskega tekmovanja. Izbranke Marte Bon so sicer po dobri predstavi v zadnjem krogu na gostovanju v Larviku v Romuniji pričakovale več, a tudi tokrat ni šlo do prve starocelinske zmage. Baiamarovke so se že takoj na začetku odlepile na izid 6:1, pisala se je 7. minuta. Krimovke so se v 13. minuti ob igralki več približale na 7:8, romunska vrsta je nato držala prednost, Tamara Mavsar pa je z zadetkom postavila piko na i izidu prvega polčasa (16:14). Baia Mare si je odločilno prednost nabral na začetku drugega polčasa, z delnim izidom 5:0 je pobegnil na 21:14. Rezultatska prednost se je pozneje celo dvignila na plus osem. Slovenske prvakinje so nato sredi drugega polčasa zaostanek zmanjšale na pet zadetkov (22:27), a Baia Mare ni dopustil popolnega zasuka in je na koncu zanesljivo zmagal. Najboljša Krimova strelka in tudi tekme je bila Elizabeth Omoregie z desetimi goli. Tamara Mavsar jih je dala šest, pri romunski vrsti jih je devet dosegla nekdanja rokometašica Krima Allison Pineau.

Deli s prijatelji