MLADA EKIPA

Federacijske Slovenke povezane za uspeh

Objavljeno 12. april 2017 09.22 | Posodobljeno 12. april 2017 09.24 | Piše: Marko Uršič

Slovenske teniške igralke bodo v Litvi igrale za uvrstitev v I. evroafriško skupino.

Andreja Klepač se pred reprezentančnim nastopom še šali, a bo za slovenski uspeh odločno udrihala po žogici. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Slovenski teniški igralci so v pokalu Davis gladko izgubili proti Republiki Južni Afriki in ostali v II. evroafriški skupini. V isti skupini, a v pokalu Federacij, igrajo Slovenke, če bo žreb tako določil, pa bodo prav tako tenisirale proti Južni Afriki. A ne kličimo vraga poraza, lepo po vrsti. Od naslednje srede do sobote se bodo v litovskem Šiauliaiju merile izbrane vrste Danske, Egipta, Litve, Luksemburga, Norveške, Slovenije, Republike Južne Afrike in Švedske. Žreb jih bo razporedil v dve skupini s po štirimi ekipami, po dve najboljši v skupinah pa se bodo v končnici po navzkrižnem sistemu merile za zmago in napredovanje v I. skupino stare in črne celine. V severni Litvi se bo igralo v dvorani na igrišču s trdo podlago, kapetan slovenskih tenisačic Andrej Kraševec pa v Šiauliai pelje Tamaro Zidanšek (141. na svetovni lestvici), Dalilo Jakupović (142.), Kajo Juvan (596.) in specialistko za igro dvojic Andrejo Klepač (27. na lestvici WTA). No, poznavalcem se bo utrnilo, da tu ni dolga leta najboljše Slovenke Polone Hercog; Mariborčanka namreč po številnih poškodbah počasi načrtuje vrnitev na igrišča. V taboru federacijskih Slovenk so prepričani, da je na Baltiku velika priložnost za napredovanje razred višje. »To je gotovo cilj, imamo namreč zelo dobro ekipo. Položaj Zidanškove in Jakupovićeve na lestvici WTA pove svoje, Klepačeva je ena najboljših svetovnih igralk v dvojicah, Juvanova pa ena najboljših mladink na svetu,« je denimo slednjo, 16-letnico, pohvalil Andrej Kraševec. Z razlogom, saj je decembra osvojila skledo s pomarančami, torej orange bowl, neuradno svetovno prvenstvo za naraščajnice. Največje konkurentke Slovenkam, te niso nosilke, za preboj v višjo skupino dveh celin, ki ju loči Sredozemsko morje, so na papirju Švedinje in Luksemburžanke, te imajo igralki med prvih sto na svetu, a strokovni štab pravi, da je napredovanje stvaren cilj, tega bi skoraj morali izpolniti.

Singl, kaj je to?

Ker je takšen letni čas, si je Tamara Zidanšek formo brusila na južni zemeljski polobli, z odličnimi igrami je lepo napredovala na svetovni lestvici. »Turneja po Avstraliji na trdih igriščih mi je zelo pomagala. Tudi pri teniškem razvoju. Tenis je mentalni šport, torej moraš biti psihično pripravljen za takšne izzive. Prvič bom nastopila v pokalu federacij, to je poseben občutek. Vse je drugače, igralke tu sodelujejo, vse je povezano, prisoten je ekipni duh,« je navrgla Zidanškova. Najbolj izkušena Slovenka je 31-letna Andreja Klepač, ki zato pravi: »Letošnja ekipa je mlada, z menoj vred.« Torej je Koprčanka takoj vse obrnila na šaljivo stran in sprostila vzdušje. »Punce so nanizale dobre igre, so mlade, željne zmag, in se bodo potrudile po najboljših močeh. Je pa naporen sistem tekmovanja, vse štiri dneve bo tekma. Treba bo dobro odigrati prav vsak dan,« je ocenila Klepačeva in kot mojstrica za igro dvojic na vprašanje, ali bo nastopila tudi posamično, odgovorila s šaljivo opazko: »Singl, le kaj je to?« Upati je, da bo prostora za dobro voljo in šalo tudi po litovskih nastopih najboljših slovenskih teniških igralk.

 

Deli s prijatelji