TRENER

Dvojna Ivanovićeva vloga: šef Panathinaikosa in BiH

Objavljeno 12. avgust 2014 23.45 | Posodobljeno 12. avgust 2014 23.45 | Piše: Igor Đurović

Nekdanji odlični košarkar, Črnogorec Duško Ivanović, v prihodnje z dvojnim projektom. Po trenerski uveljavitvi v španskih klubih se želi še kot selektor uvrstiti na Eurobasket.

Telesno zelo dobro pripravljeni 56-letni Duško Ivanović je že dolgo brez večine las, takšnega smo poznali tudi kot igralca, na stara leta pa preseneča s pričesko. »Ha,ha. Pustil sem daljših nekaj tistih las, ki mi jih je ostalo.« Z njim smo se pogovarjali po mednarodnem turnirju v Trstu, na katerem je reprezentanca BiH z NBA-zvezdnikom Mirzo Teletovićem na čelu v konkurenci Italije, Srbije in Kanade osvojila zadnje mesto. »To je to, kar imamo pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo, ki nas zdaj čakajo. V pripravljalnem obdobju smo igrali tri, štiri tekme precej bolje, enako tudi turnir v Sarajevu, ki pa je bil v primerjavi s tem v Trstu precej slabše kakovosti. Ne glede na to verjamem v uspeh in uvrstitev na EP v konkurenci Velike Britanije in Islandije.« Kvalifikacije v sedmih skupinah se začnejo čez nekaj dni, BiH pa z uvrstitvijo na EP, ki bi moralo biti prihodnje leto v Ukrajini in bo sito za olimpijske igre 2016 v Braziliji, ne bi smela imeti težav. Ob zmagovalcih se bo tja uvrstilo še šest najboljših drugouvrščenih reprezentanc. »Bosansko reprezentanco sem prevzel, ker mi je bila ekipa všeč in ker sem v njej videl skupino zdravih fantov z velikimi ambicijami. Podobo velja tudi za ljudi iz zveze,« pravi Ivanović.

Za BiH igra tudi 29-letni igralec Milan Milošević, član Pivovarne Laško, ki je začel v prvi peterici na uvodni tekmi turnirja s Srbijo, ter precej mlajši in bolj nadarjeni Jusuf Nurkić, ki se je ravno tako dokazal v Laškem, a se je poškodoval. »Jusuf ima poškodbo kolena in nam v teh kvalifikacijah žal ne bo mogel pomagati, a nanj seveda računam na EP, kamor se moramo uvrstiti. Resda še nimamo pravega videza, a verjamem, da bo do začetka kvalifikacij veliko boljše in da bo vse v redu. To so igralci, na katere računam pred prvo tekmo z Veliko Britanijo, kjer Miloševića ne bo, ker še ne bo imel urejenega vizuma, bo pa vsekakor igral na naslednjih tekmah.« Seveda smo ga morali povprašati tudi po mnenju o svetovnem prvenstvu in možnostih Slovenije v Španiji. »Upam in verjamem v to, da lahko naredijo veliko, tako kot Srbija in Hrvaška z območja nekdanje države. Mislim, da to SP ne bo postreglo s kakšno ekstra kakovostjo. Malce bosta izstopali reprezentanci ZDA in Španije, številni, med katerimi bodo tudi naše tri reprezentance, pa so glede možnosti takoj za njimi. Treba je narediti ekipno vzdušje in verjeti v uspeh, kar Jure Zdovc zna.« In zakaj doslej ni sam prevzel katere močnejše reprezentance z izjemo Švice? »Imel sem pozive nekaterih reprezentanc, a se pač še nisem odločil …«

Je pa zato pred novim velikim klubskim izzivom. Grški Panathinaikos iz Aten je sedmi klub v njegovi trenerski karieri, doslej pa je najmočnejši pečat pustil v Španiji kot strateg Tau Ceramice, Barcelone in Caje Laborala. Leta 2001 so ga izbrali tudi za trenerja leta v španskem prvoligaškem tekmovanju. Še kot igralec je s splitsko Jugoplastiko osvojil evroligaški tron, zato ve, kako se streže rečem na najvišji ravni. »S Panathinaikosom sem podpisal dveletno pogodbo, Panathinaikos ima zdaj nov program s pomlajevanjem moštva, a ima še vedno največje ambicije. Vodilna igralca sta seveda Dimitris Diamantidis in Antonis Fotsis, toda ob še nekaterih drugih bolj izkušenih bo poudarek na mladih.« Panathinaikos je v zadnjih osmih sezonah kar trikrat osvojil tudi evroligo (nazadnje v 2010/11), zato se je težko postaviti v trenersko kožo predhodnika Željka Obradovića. To je kljub osvojenima domačima lovorikama v prejšnji sezoni občutil mladi strokovnjak Fragiskos Alvertis, ki je s Panathinaikosom izpadel v četrtfinalu evrolige po petih tekmah z moskovskim CSKA. Zdaj je na vrsti Črnogorec, ki pa bo kljub novemu angažmaju še naprej tudi selektor izbrane vrste BiH.

 

Deli s prijatelji