ŠPORTNIKI LETA

Dragić, Ilka in košarkarji

Objavljeno 13. december 2017 14.56 | Posodobljeno 13. december 2017 14.56 | Piše: Marko Uršič

Najboljši športniki po izboru društva športnih novinarjev. Košarkarji odnesli tri nagrade, tudi za mlado osebnost.

Najboljši slovenski športnik za leto 2017 Goran Dragić je v finalu EP Srbiji nasul kar 35 točk. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Počasi se izteka leto 2017, sami si v tem norem življenjskem vsakdanu le vzemimo trenutek za notranjo poglobitev in razmislek o opravljenem v 365 dnevih vzponov in padcev na življenjski poti. Tudi slovenski šport bo oziroma je že opravil oceno storjenega, roko na srce, bilo je, vsaj po uspehih, uspešno in noro kot že dolgo ne.

Tudi člani Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) so staknili glave in sinoči v ljubljanskem Cankarjevem domu razglasili najboljše slovenske športnike leta. Športna sedma sila je izstopajoče posameznike, posameznice in ekipe po dosežkih na tekmovališčih razglasila že petdesetič po vrsti; osvežimo spomin, prva sta leta 1968 priznanji prejela telovadec Miro Cerar in atletinja Marijana Lubej. Če se je pri razglasitvah v zadnjih letih vse bolj ali manj vrtelo okoli zimskih športov, je tokrat v ospredju oranžna žoga. Seveda Helsinki in Istanbul še niso pozabljeni, evropsko prvenstvo v košarki in pohod slovenske reprezentance do naslova prvaka stare celine bosta tudi dobesedno v domači športni zgodovini zapisana z zlatimi črkami.

Goran Dragić je bil na eurobasketu razglašen za najboljšega igralca tekmovanja, v finalu je Srbom nasul kar 35 točk, nič čudnega, da je tudi DŠNS našemu mojstru iz lige NBA namenilo lovoriko za najboljšega slovenskega športnika v letu 2017.

»To je vrhunec moje kariere. Bil sem eden tistih, ki so pred prvenstvom napovedali medaljo, in sanje so se uresničile. Vse življenje treniraš po dvakrat na dan, si zvijaš gležnje, kolena, imaš modrice po vsem telesu, na koncu pa doživiš tisto, kar si si želel celotno kariero,« je reprezentančni kapetan opisal zlato odličje, prvo za slovenske kolektivne športe na velikih tekmovanjih.

Na velikem tekmovanju je blestela tudi Ilka Štuhec. Ta je na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v St. Moritzu pribrzela do zlate kolajne v smuku, na koncu sezone svetovnega pokala pa se je s svojim točkovnim izkupičkom, zbrala je tudi kar sedem zmag in skupno trinajst stopničk, zavihtela celo do skupnega drugega mesta. Vse to je bilo za slovenske športne novinarje pravi argument, da so Štuhčevi namenili priznanje za najboljšo našo športnico v letošnjem letu. Olimpijske sezone, vrhunec bodo seveda zimske OI v južnokorejskem Pjongčangu, pa Ilka Štuhec ni dočakala, oktobra si je strgala križno vez levega kolena in prav na svoj 27. rojstni dan prestala že svojo peto operacijo kolena. »Težje mi je spremljati tekme svetovnega pokala kot prej, ker vem, da spadam v sam vrh, in v vsakem primeru se želim tja vrniti, a zadeve potrebujejo svoj čas. Motivirana vsekakor sem, tolažim pa se s tem, da bom drugo leto spet med najboljšimi smučarkami na svetu,« je Štuhčeva sicer razočarana, da v olimpijski zimi ne bo mogla pokazati svoje vrhunske kakovosti, a trdno odločena, da se še močnejša vrne v karavano belega cirkusa.

Čeprav je slovenski rokometni reprezentanci januarja na svetovnem prvenstvu v Franciji v boju za tretje mesto proti Hrvaški uspel neverjeten zasuk in so članom za vrat obesili bronasta odličja, pa tudi pri izbiri najboljše ekipe v Sloveniji za leto 2017 ni bilo dvoma. Zlati košarkarji so na EP z devetimi zmagami brez poraza osvojili vrh, v športne letopise so se vpisali s črkami najsijajnejšega odtenka. DŠNS je košarkarju podelil tudi letošnjo nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta, to je 18-letni Luka Dončić, ki je bil na eurobasketu uvrščen tudi v najboljšo peterko tekmovanja. 


Slovenski najšportniki leta 2017

Rezultati glasovanja za slovenskega športnika leta 2017 – moški: 1. Goran Dragić (košarka) 337 točk, 2. Primož Roglič (kolesarstvo) 162, 3. Luka Dončić (košarka) 120; ženske: 1. Ilka Štuhec (alpsko smučanje) 376, 2. Janja Garnbret (športno plezanje) 174, 3. Tina Trstenjak (judo) 172; ekipa: 1. moška košarkarska reprezentanca Slovenije 126, 2. moška rokometna reprezentanca 22, 3. moška namiznoteniška ekipa (Bojan Tokić, Darko Jorgić, Deni Kožul, Jan Žibrat), Tina Mrak/Veronika Macarol (jadranje) in Nogometni klub Maribor vsi po 1.

 

Deli s prijatelji