DOPINGIRAN

Dopingirani Vrečer molči

Objavljeno 10. april 2014 13.21 | Posodobljeno 10. april 2014 13.21 | Piše: Marko Uršič

Kolesar Robert Vrečer na tnalu zaradi pozitivne dopinške kontrole na dirki po Poljski.

Robert Vrečer je na Poljskem ostal na dopinškem rešetu. Foto: Igor Zaplatil

Luka Mezgec je na katalonskem krogu tekmece sprinterje trikrat zavezal v poražensko pentljo in nakazal, da se bo slovensko kolesarstvo to sezono še veselilo uspehov. A po soncu vedno prideta tudi dež in črna pika. Robert Vrečer je bil lani, natančneje 30. julija, takrat je še kolesaril za baskovsko poklicno moštvo Euskaltel-Euskadi, dopinško (urinsko) preverjen na dirki po Poljski, laboratorijske analize pa so odkrile, da je zaužil prepovedano snov klomifen. Greh je luč dneva zagledal šele zdaj, ko je tričlanski senat slovenske protidopinške organizacije, na podlagi zahteve Mednarodne kolesarske zveze, zaslišal Vrečerja. Disciplinska komisija Sloadoja bo zdaj v dvajsetih dneh premlela zadevo, disciplinski senat pa bo dopinški parlamentarizem končal z odločitvijo o (ne)kazni. Klomifen je snov in zdravilo, ki ga pri terapiji neplodnosti jemljejo ženske, ki želijo zanositi, moški oziroma športniki pa z njim zavrejo učinke estrogena in obnovijo produkcijo testosterona.

Jani Dvoršak, direktor Sloadoja, je bil včeraj razumljivo prvi sogovornik, ki smo ga pobarali o primeru Vrečer. »Nič več ne morem povedati o tem kot to, kar smo zapisali v izjavi za javnost. Odločitev bo podala disciplinska komisija v dvajsetih dneh od dneva, ko bo športnik posredoval še nekatere listine, za katere se je zavezal, da jih bo,« je razložil. O tem, da je bil (pozitivni) vzorec vzet 30. julija, obravnava in zaslišanje pa sta bila šele zdaj, pa je navrgel: »Nisem pravi naslov za to, to je stvar Mednarodne kolesarske zveze. Zahtevek smo dobili marca in takoj pozvali disciplinsko komisijo in imenovali senat, odreagirali smo takoj, celotno proceduro bomo izpeljali v skladu s pravili. Kaj pa so delali na UCI, zakaj je zadeva trajala tako dolgo, pa nam ni znano.«

Avstrijci so se mu zahvalili

Vrečerja, 33-letnega Celjana – je sicer diplomirani ekonomist, na profilu na facebooku pa je zapisal, da opravlja sanjsko službo, torej kolesarsko –, nismo priklicali na prenosni telefon, tretji z dirke po Sloveniji leta 2011 nam ni odgovoril niti na sporočilo prek mobilne telefonske naprave. Letos bi, po bankrotu baskovskega moštva, moral kolesariti za svoje nekdanje moštvo s celinsko licenco iz Avstrije, Team Vorarlberg. V dresu tega je leta 2012 zasedel tretje mesto na dirki po Avstriji in postal državni prvak v vožnji na čas. V oranžnem dresu Euskaltel-Euskadija pa je bil na dirki po Švici najboljši v seštevku tako letečih kot tudi gorskih ciljev. Zanimivo je, da ga avstrijsko moštvo na svoji spletni strani nima navedenega kot člana ekipe, ob našem klicu prek severne meje so nam celo pojasnili, da je za njih kolesaril lani (?!). Povsem očitno je, da so se mu po odkritju dopinškega postopka zahvalili za prihodnje tekmovalne storitve. Včeraj smo na sedež Mednarodne kolesarske zveze v švicarskem kraju Aigle poklicali tudi predstavnika za stike z javnostmi Louisa Chenailla. Najprej je navrgel, da ne ve za omenjeni škandal, obljubil nam je več podatkov o Vrečerjevem primeru, a žal do zaključka redakcije s kolesarskih vrhov ni prišla informacija v tej naporni dopinški gorski etapi.

 

Deli s prijatelji