NOV KAPETAN

Domovinski klic za izgubljenega sina

Objavljeno 05. december 2017 16.12 | Posodobljeno 05. december 2017 16.12 | Piše: Marko Uršič

Miha Mlakar je novi kapetan slovenske teniške reprezentance v Davisovem pokalu. Najprej bo lahko računal na Blaža Kavčiča in morda tudi Aljaža Bedeneta.

Miha Mlakar z najmočnejšo zasedbo načrtuje hitro vrnitev v prvo evroafriško skupino pokala Davis. Foto: facebook

LJUBLJANA – Ko v športu ne gre, je najlažje zamenjati selektorja. Tudi v tenisu kapetana, saj Slovenija v tekmovanju pokala Davis tabori v drugi evroafriški skupini. Blaž Trupej ob nenehnih težavah z naborom najboljših mož ni želel več opravljati te selektorske in voditeljske funkcije, Teniška zveza Slovenije pa je z nalogo vrnitve v prvo evroafriško skupino zdaj izbrala 33-letnega Miho Mlakarja. Tega prva naloga čaka že v začetku februarja naslednjega leta, ko Slovenija, četrta nosilka, gosti Poljsko, v primeru zmage pa se bo pomerila z boljšim iz dvoboja med Turčijo in Zimbabvejem. Februarja ne bo Grege Žemlje, ta je končal teniško kariero, in Blaža Role, slednji v začetku leta že po tradiciji brani osvojene točke ATP s turnirjev iz preteklega leta, igral bo Blaž Kavčič in, presenečenje, morebiti celo povratnik Aljaž Bedene, trenutno 49. igralec na svetu. Ta je marca 2015 pridobil državljanstvo Združenega kraljestva in zdaj igra pod zastavo Velike Britanije, ker pa zanjo ne more igrati v pokalu Davis, se resno spogleduje z vrnitvijo v slovensko ekipo. Še posebno ker je pomočnik kapetana postal njegov brat dvojček Andraž.

Kako bodo navijači ali drugi gledali na vrnitev Aljaža Bedeneta, prepuščam njim.

»Pri izpolnitvi cilja bo veliko odvisno od tega, da bo na voljo čim več najboljših slovenskih igralcev. Tudi ti so se s pogodbo zavezali, da bodo igrali, če ne bo poškodb, naj bi bili vsi najboljši na razpolago. Z Rolo pa smo še v pogovorih, pogodbe še ni podpisal,« Miho Mlakarja seveda najprej zanima, koga bo proti Poljakom lahko poslal v ogenj. »Glede Aljaža Bedeneta je za zdaj še težko odgovoriti, kolikšne so njegove možnosti za vrnitev. Želi si igrati za slovensko reprezentanco, a najprej mora rešiti zadeve v Veliki Britaniji. Do konca leta naj bi bilo vse znano. Mnenja o pogledih Aljaža Bedeneta pri igranju za to ali drugo državo pa ne bi podajal. Njegova teniška kakovost ni pod vprašajem, če bo zaigral za Slovenijo, bo zagotovo doprinos. Kako bodo navijači ali drugi gledali na to, pa prepuščam njim,« je mnenje Mlakarja, nekdanjega trenerja Blaža Kavčiča. Ta je že javno kritiziral TZS, da se za njegovim hrbtom dogovarja za Bedenetovo vrnitev v teniško reprezentanco domovine. »Je že bilo tako, a smo se vsi skupaj dobili na pogovoru in vse rešili, s Kavčičeve strani je zdaj vse v redu,« je diplomatske napore podčrtal Miha Mlakar, ki je tudi sam poklicno igral tenis. 

»Zaradi dveh poškodb, natrgal sem si kolensko križno vez in vez na zapestju, sem moral zgodaj končati kariero. Usmeril sem se v znanost, imam doktorat iz računalniške znanosti in delam na Institutu Jožef Stefan na področju računalništva oziroma umetne inteligence in obdelave podatkov. Po doktoratu sem želel uskladiti teniško znanje in znanstveni pristop, zadnji dobri dve leti sem treniral Blaža Kavčiča, pred tem tudi pomagal Aljažu Bedenetu in drugim,« se je še predstavil Mlakar. Salomonska rešitev slovenske zveze, Miha Mlakar je namreč vadil Kavčiča in Bedeneta, torej za zdaj popolnoma odraža teniško logičnost. 


 

 

Deli s prijatelji