OP AVSTRALIJE

Đoković in Šarapova v polfinalu Melbourna

Objavljeno 22. januar 2013 13.53 | Posodobljeno 22. januar 2013 13.53 | Piše: T. L., STA

Novak Đoković je potrdil prvo mesto na novi teniški lestvici, ki bo objavljena prihodnji ponedeljek.

MELBOURNE – Na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije v Melbournu so znani prvi polfinalisti. V moški konkurenci sta to prvi igralec sveta, Srb Novak Đoković, in četrtopostavljeni Španec David Ferrer, pri dekletih pa sta si polfinale že zagotovili druga nosilka, Rusinja Marija Šarapova, in šestopostavljena Kitajka Li Na.

Nole utrdil položaj št. 1

Đoković je v četrtfinalu v štirih nizih s 6:1, 4:6, 6:1 in 6:4 premagal Čeha Tomaša Berdycha. Srb, ki je Berdycha ugnal v dveh urah in pol, torej v pol manj časa, kolikor ga je potreboval za zmago v prejšnjem krogu proti Švicarju Stanislasu Wawrinki. »Igral sem zelo dobro. Upal sem, da bo dvoboj tokrat krajši, ne glede na to, kdo bi zmagal. Samo da ne bi bil na igrišču spet pet ur. Je pa proti Tomašu vedno težko igrati,« je po dvoboju, po katerem je še utrdil vodilno mesto na lestvici ATP, povedal Đoković, ki so ga medtem izbrali tudi za najboljšega športnika Balkana v letu 2012.

Ferrer: To je bil čudež

V polfinalu bo Đoković igral s Špancem Davidom Ferrerjem, ki je pred tem premagal rojaka Nicolasa Almagra v petih nizih s 4:6, 4:6, 7:5, 7:6 (4) in 6:2. Almagro, letos deseti nosilec na peti celini, je že zgolj v tretjem nizu trikrat serviral za zmago in svojo prvo uvrstitev v polfinale turnirja za grand slam, a je dopustil četrtemu nosilcu Ferrerju, da se vrne v igro in po treh urah in 44 minutah preobratov slavi zmago.

»To je bil pravi čudež, da sem danes zmagal. Nicolas je imel veliko priložnosti za zmago, sam pa sem le skušal ostati v igri in se boriti do zadnjega. To je moja igra; vedno se borim in prikažem največ, kar sem sposoben. Videl sem, da ga v petem nizu že dajejo krči, zato sem se skušal le čim bolj osredotočiti na svojo igro in tekmo pripeljati do konca,« je po zmagi dejal Ferrer.

Šarapova potrebovala zgolj 66 minut

Številka 2 svetovnega ženskega tenisa Šarapova pa se je ekspresno uvrstila v polfinale, potem ko je po dobri uri igre dvakrat s po 6:2 izločila rojakinjo Jekaterino Makarovo. V polfinalu se bo pomerila s Kitajko Li Na, ki je izločila Poljakinjo Agnieszko Radwansko. Šarapova se na uvodu v novo teniško sezono kaže v odlični formi, saj je proti Makarovi na igrišču Roda Laverja po zgolj 66 minutah igre izkoristila že prvo zaključno žogico. Na poti do polfinala, kjer se bo pomerila z zmagovalko odprtega prvenstva Francije 2011, je oddala vsega devet iger.

Prva polfinalistka Autralian Opna pa je postala Li Na, ki je po uri in 42 minutah igre zaustavila niz 13 zaporednih zmag četrte nosilke Radwanske in si gladko s 7:5 in 6:3 priigrala polfinali nastop. Radwanska je tako še šestič na turnirjih velike četverice obstala v četrtfinalu, le lani v Wimbledonu se ji je uspelo prebiti do finala. »Mislim, da je zelo konstantna igralka, vedno igra na visoki ravni in ne popušča niti za ped. Ne igra po sistemu vroče - hladno kot večina deklet. Vedno igra dober tenis,« je tekmico pohvalila Radwanska in dodala: »Tudi danes je igrala zelo dobro. Imela sem svoje priložnosti, a kadar veliko tvegaš, lahko tudi veliko izgubiš.«
 

Izidi odprtega prvenstva Avstralije v tenisu

  •  ženske, četrtfinale:

Li Na (Kit/6) – Agnieszka Radwanska (Pol/4) 7 : 5, 6 : 3
Marija Šarapova (Rus/2) – Jekaterina Makarova (Rus/19) 6 : 2, 6 : 2

  •  moški, četrtfinale:
David Ferrer (Špa/4) – Nicolas Almagro (Špa/10) 4 : 6, 4 : 6, 7 : 5, 7 : 6 (4), 6:2
Novak Đoković (Srb/1) – Tomas Berdych (Češ/5) 6 : 1, 4 : 6, 6 : 1, 6 : 4

 


 

Deli s prijatelji