PREUDARNA IGRA

V Domžalah klešejo nov slovenski teniški biser

Objavljeno 31. december 2017 11.15 | Posodobljeno 31. december 2017 11.15 | Piše: Drago Perko

Petnajstletna Pia Lovrič je nadarjena igralka, ki je postala tudi članska državna prvakinja.

Trener Igor Ogrinc. FOTO: Drago Perko

Leto, ki se poslavlja, si bo zagotovo zapomnila 15-letna Domžalčanka Pia Lovrič, ki s svojimi teniškimi udarci in uspehi opozarja nase doma in na tujem. »Od 5. leta že igram tenis,« nam pove, ko jo obiščemo v športni dvorani v Domžalah. V resnici je na polovici delovnega dne. Zjutraj je že opravila kondicijski trening (po navadi se nanj odpelje v Ljubljano), zdaj preganja žogico in pili udarce, zvečer pa še enkrat kondicija. »Tenis imam preprosto rada. Za šport sem bila nadarjena že v vrtcu. Vzgojiteljica je svetovala mami, naj se začnem ukvarjati z njim. Tako se je vse skupaj začelo,« pove Pia, ki trenira pod taktirko 37-letnega Igorja Ogrinca.

Izjemen napredek

Pia ima naporen urnik, a se ne pritožuje. Letos je končala osnovno šolo, zdaj obiskuje srednjo trgovsko. Pravi, da ji ustreza, saj si zaradi statusa športnice prilagodi tudi spraševanje. »Včasih sem utrujena, a imam vsak teden vsaj en dan povsem prosto. To je dan za regeneracijo. Čeprav precej treniram, se s tenisom zelo zabavam,« poudari sogovornica, ki se zaveda, da ji brez podpore družine ne bi šlo, zato je domačim (ima še dve sestri in polbrata) zelo hvaležna. Na turnirjih jo redko spremljajo, to prepuščajo trenerju Ogrincu. Leto 2016 je končala kot 18. igralka na svetovni lestvici do 14 let. Letos bi morala v kategorijo U16, a so se zavestno odločili, da to preskočijo in se merijo v mladinskem rangu (U18). »Menim, da je že dovolj dobra zanj. Temu pritrjujejo rezultati: od 2500. mesta je prišla v slabem letu do 413. Po novem letu bo celo 300! To pa je precej več, kot smo si zadali, ko smo načrtovali sezono,« ponosno pove Ogrinc. Če bo šlo tako naprej, bo Pia kmalu pripravljena na članske turnirje. »Tega se veselim, počasi se temu približujemo. Prihodnja tri leta bodo odločilna,« se resnosti projekta zaveda mladenka, ki jo krasita napadalna in preudarna igra ter izjemen občutek branja situacije in predvidevanja. Največ rezerv ima na področju kondicije, moči udarcev in kratkih žog.

50.000 evrov potrebuje Pijina ekipa za eno sezono.

10 let sodelovanja

»Moji in Pijini starši se že dlje poznajo. Ko je njena mama iskala trenerja, se je obrnila na nas,« pove Igor, ki je med 6. in 20. letom sam resno igral in treniral tenis. Bil je mladinski državni prvak, kariero je končal zaradi poškodbe. A je ostal v tenisu, lotil se je trenerstva. Učil se je na španski Majorki pri Joffreju Portasu, ki je bdel tudi nad kariero Carlosa Moye in Rafaela Nadala. »Tam sem se naučil precej – predvsem pa so mi v nasprotju s Slovenijo znali pokazati teorijo v praksi,« pohvali španske strokovnjake. Pia in Igor sodelujeta že 10 let. »Vseskozi sem verjel v njo, lani pa je napočil trenutek, da se tega lotimo projektno in timsko. Kaj nam pomaga, če smo prvi na vasi. Želimo si več. Za Pio stoji celotna ekipa: poleg mene, ki sem trener, sta tu še kondicijska trenerja Matej Bunderla in Anže Kunaver, fizioterapevtka in maserka Vesna Udovič ter psihologinja Tjaša Jezernik,« predstavi ekipo, ki verjame, da lahko Pia seže visoko. Na srečo je njeno kakovost in potencial prepoznal tudi BTC in prispeva delež v proračun. Sezona stane tja do 50.000 evrov, tretjino dodajo Pijini starši, ki so predani in se trudijo.

Prvi rezultati

Leto 2018 bo zanjo pomembno. Čakajo jo številni turnirji doma in na tujem. Resno se spogleduje z nastopom na mladinskih grand slamih. Želi si, da bi v Domžalah dobili še katero igrišče ali katero uro več v dvorani. »Predvsem pa moramo še naprej paziti, da Pia ostane zdrava in nepoškodovana. Tudi v prihodnje bo poudarek na preventivi,« doda Ogrinc. Letos je postala tudi državna prvakinja med članicami. To je podvig. Odsotnost nekaterih vidnih igralk ne zmanjšuje pomena tega uspeha. Izvedeli pa smo, da tiste boljše raje en teden igrajo na tujem in še kaj zaslužijo, kot da doma igrajo domače prvenstvo tako rekoč na svoje stroške. Prve sadove daje tudi kondicijski program, katerega temelje so naredili letos poleti.


Srebro z Živo

Pia je ob koncu leta poleg zmage na državnem prvenstvu prišla do finala ITF-turnirja v Mariboru. Ob tem ne gre pozabiti še srebra na olimpijskih igrah mladih, kjer je po medalji segla v igri dvojic z Živo Falkner.

 

Deli s prijatelji