PRINCESA

Oktobra že za pas WBC

Objavljeno 12. april 2017 11.55 | Posodobljeno 12. april 2017 14.18 | Piše: Miha Šimnovec

Ema Kozin že na četrtem mestu svetovne jakostne lestvice v profesionalnem boksu. V Nemčiji živeči menedžer Mirko Skoko jo podpira, ker verjame, da bo osvojila vrh.

Menedžer Mirko Skoko, desno, je Emi kozin in njenemu trenerju Rudolfu Pavlinu konec februarja izročil priznanje združenja WBU za najboljšo mlado boksarko v Evropi. Foto: Sašo Jovanovič/CFC

LJUBLJANA – Mlada slovenska profesionalna boksarka Ema Kozin se z velikimi koraki približuje absolutnemu vrhu v srednji kategoriji (do 72,574 kg). Na najnovejši (neuradni) svetovni jakostni lestvici je po sedmih zaporednih zmagah, petih s prekinitvijo, uvrščena že na visoko četrto mesto, pred njo so le Nemka Christina Hammer (21 zmag, 9 s k. o., brez poraza), Američanka Kali Reis (10 zmag, 4 s k. o., 1 neodločen izid, 6 porazov) in Britanka Kelly Morgan (5 zmag, 1 s k. o., brez poraza). To pomeni, da je 18-letnica iz Šmartnega ob Savi po tem točkovanju že tretja najboljša Evropejka.

»Bolj kot nad zmagami sem presenečena nad tem, kako hitro sem se povzpela po lestvici,« je priznala Ema in se iz srca zahvalila vsem, ki ji pomagajo uresničevati sanje. Na prvem mestu je tu trener Rudolf Pavlin, ki ji je prek Duška Zorića, mojstra borilnih športov iz Banjaluke, priskrbel tudi menedžerja Mirka Skoka. V Nemčiji živeči Hrvat je za Kozinovo med drugim v začetku tega meseca uredil dvoboj v Švici, kjer je naša borka s tehničnim nokavtom v četrti rundi ugnala Srbkinjo Ivano Mirkov, naslednji nastop pa ji pripravlja že 29. aprila v Unterschleissheimu na Bavarskem.

»Če ne bi verjel vanjo, je že ne bi podpiral. Ker pa je Ema mlada, izjemno nadarjena in ima velik potencial, vidim neko vizijo. Verjamem, da se lahko nekega dne ovenča z lovoriko,« je v pogovoru za Slovenske novice poudaril Skoko, ki je svojo slovensko varovanko razveselil z novico, da se bo 14. oktobra v Ljubljani potegovala za naslov medcelinske prvakinje po različici WBC (World Boxing Council), ki v boksarskem svetu velja za najuglednejšo. Mimogrede: na isti Pavlinovi prireditvi CFC (Cage Fight Championship) bo sicer dvorana Tivoli gostila kopico vrhunskih obračunov, med drugimi naj bi se ljubljanskemu občinstvu v ringu predstavil celo britanski težkokategornik Danny Williams, ki je leta 2004 nokavtiral ameriškega boksarskega šampiona Mika Tysona, v kletki pa slovenska asa mešanih borilnih športov Bor Bratovž in Uroš Jurišič.

Boksarske korake zamenjala za plesne

»To bo pomemben dvoboj za Kozinovo oziroma še ena stopnica na poti k vrhu,« je še dejal izkušeni menedžer, ki je – kakor sam pravi – že štirideset let v tem poslu, zato dobro ve, o čem govori. Obetavna slovenska boksarka je bila nad novico, da se bo v pičlem letu dni, odkar je v Mariboru z odliko prestala profesionalni ognjeni krst na prireditvi ptujskega šampiona Dejana Zavca, borila za pas priznanega združenja WBC, prijetno presenečena in naredila bo vse, da ga bo osvojila. Toda zdaj je z mislimi že pri svojem naslednjem dvoboju konec tega meseca v Nemčiji ter vsakodnevnih treningih v prostorih centra vadbenih užitkov Oaza pod vodstvom Pavlina in kondicijskega trenerja Kareema Al Saleha, ki prav tako ne skopari s pohvalami na račun Princese, kakor se glasi njen vzdevek.

»Z Emo je res užitek delati, saj naredi vse, kar ji rečeš. Prav nič ji ni težko. In kjer je volja, sta tudi pot in rezultat. V treh, štirih mesecih, kolikor sodelujeva, je ogromno napredovala. Čeprav je že zdaj zelo dobra, ima še dosti rezerve,« je presodil strokovnjak za telesno pripravo. Po njegovih besedah so se tako Pavlinu kot Kozinovi usta razlezla v širok nasmešek, oba sta kajpak trdno odločena priti na vrh, vendar ne nameravata prehitevati dogodkov. »Moj dolgoročni cilj je postati svetovna prvakinja, za njegovo uresničitev pa imam pred seboj še veliko let, tako da se mi nikamor ne mudi,« je sklenila dijakinja četrtega letnika elektrotehniško-računalniške strokovne šole oziroma Vegove gimnazije v Ljubljani, ki je boksarske korake pred dnevi za en večer zamenjala za plesne – na maturantskem plesu.

 

Deli s prijatelji