DAVISOV POKAL

FOTO: Andy Murray popeljal Veliko Britanijo do prvega naslova po 79 letih

Objavljeno 29. november 2015 17.25 | Posodobljeno 29. november 2015 23.32 | Piše: STA, S. U.

Belgija je tako še drugič v zgodovini nastopov v finalu Davisovega pokala ostala praznih rok.

GENT – Drugi teniški igralec sveta na lestvici ATP Andy Murray je tretji tekmovalni dan finalnega obračuna Davisovega pokala s 6 : 3, 7 : 5, 6 : 3 premagal Belgijca Davida Goffina in Veliki Britaniji prinesel prvo zmago v tem tekmovanju po letu 1936. Velika Britanija je zmagala s 3 : 1. Belgijec Ruben Bemelmans in Britanec Kyle Edmund svoje tekme nista odigrala.

V soboto sta v igri dvojic brata Andy in Jamie Murray s 3 : 1 premagala Steva Darcisa in Davida Goffina, tako da je Velika Britanija zadnji tekmovalni dan potrebovala le še eno zmago za končno zmagoslavje. Zanj je poskrbel prvi britanski igralec Murray, ki je imel največ težav z Goffinom v drugem nizu. V tretjem je najboljši belgijski igralec sicer povedel z 2 : 0 v nizih, toda že v naslednji igri mu je Murray vrnil z enako mero, nato je v sedmi igri Britanec tekmecu odvzel še en servis, v deveti igri pa je le še potrdil končno zmago Velike Britanije. »Občutke po zmagi je nemogoče opisati, Andy Murray pa je samo potrdil, da je velik igralec. Bil je pravi vodja naše reprezentance,« je 28-letnega Škota hvalil tudi kapetan britanske reprezentance Leon Smith.

Prvi dan tekmovanja sta se reprezentanci razšli z 1 : 1. Najprej je Goffin v petih nizih premagal Kyla Edmunda, nato pa je Andy Murray izenačil izid po zanesljivi zmagi s 3 : 0 v nizih proti Rubenu Bemelmansu.

Belgija je tako še drugič v zgodovini nastopov v finalu Davisovega pokala ostala praznih rok. Tudi prvič leta 1904 je morala priznati premoč Veliki Britaniji. Velika Britanija je do tako želenega naslova, na katerega je čakala dolgih 79 let, sicer pa je njen deseti, prišla brez Aljaža Benedeta, sicer njenega drugega najbolje uvrščenega tenisača na lestvici ATP. Ljubljančan z britanskim potnim listom zaradi predhodnega igranja za slovensko reprezentanco v tem tekmovanju ni imel pravice nastopa za svojo novo domovino v finalu Davisovega pokala.

Deli s prijatelji