DOPING

Dvojna neumnost Chrisa Frooma

Objavljeno 14. december 2017 08.52 | Posodobljeno 14. december 2017 08.52 | Piše: M. U.

Britanski kolesarski zvezdnik je na Vuelti padel na dopinški kontroli. V seču so odkrili povišano vsebnost salbutamola, zdravila za astmatike.

Froomov dvojček letošnjih skupnih zmag na velikem Touru in Vuelti je zaradi pozitivne dopinške kontrole zdaj v nevarnosti, Britancu grozi odvzem španskega triumfa. FOTO: AP

LONDON – Roko na srce, le vprašanje časa je bilo, kdaj bo tudi nanj padla senca dopinškega suma. Kolesarski šport je danes že povsem sofisticiran in tudi Chris Froome je seveda le eden od koleščkov v vsem tem športnem poslu oziroma industriji. A tudi eden najpomembnejših. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) pa je zdaj sporočila, da je britanski zvezdnik Froome na letošnji dirki po Španiji na kontroli jemanja prepovedanih poživil 7. septembra po odvoženi 18. etapi oddal vzorce s povišano vsebnostjo salbutamola. Tega, sredstva za odpravljanje težav z astmo, je bilo v seču dvakrat več od dovoljene vsebnosti, sicer pa naj bi v Keniji rojeni kolesar, letos je zmagal tako na Tour de Franceu kot Vuelti a España, bolehal za astmo. Pozitivna sta bila tako vzorca A kot B. »Ve se, da imam astmo, in točno tudi vem, kakšna so pravila. Uporabljam inhalator za blaženje simptomov, in to vedno v dovoljenih okvirjih, saj dobro vem, da me bodo preverjali vsak dan, ko nosim majico vodilnega. Na dirki po Španiji se mi je poslabšalo astmatično stanje, zato sem upošteval nasvet ekipnega zdravnika pri Skyu, naj vzamem večji odmerek salbutamola. Kot vedno sem tudi zelo pazil, da odmerek ne bo presegel dovoljene meje,« se izgovarja 32-letnik.

Chris Froome je dan pred 18. etapo odkolesaril zelo slabo, dan pozneje, ko je vzel dovolj salbutamola, pa je bila njegova dnevna forma povsem drugačna. Sky je sporočil, da je analiza njegovega vzorca pokazala vsebnost salbutamola 2000 nanogramov na mililiter, pri čemer je meja, ki jo še dopušča Svetovna protidopinška agencija Wada, 1000 ng/ml. V kolesarskem svetu se je zaradi vsega že izoblikovalo zelo kritično mnenje; Chris Froome se v nobenem trenutku v Španiji ni javno pritoževal nad svojo »astmo«, preprosto je vzel velikanski odmerek prepovedanega sredstva, to pa naj niti ne bi v veliki meri prispevalo k izboljšanemu nastopu. Torej je bila Britančeva poteza kar dvakratno neumna. Po drugi strani pa je salbutamol sredstvo, ki povečuje zmogljivost pljuč in je lahko uporabljeno za dvig praga vzdržljivosti. Froome je sicer z letošnjim dvojčkom slavij v skupnem seštevku na dirkah po Franciji in Španiji postal šele tretji, ki mu je uspel takšen podvig, za leto 2018 pa je napovedal nastop na etapni dirki po Italiji in s tem poskus osvojitve dvojčka Giro-Tour. Če bi mu to uspelo, bi postal sedmi kolesar z zmagami na vseh treh največjih etapnih dirkah in tretji, ki bi imel te naslove hkrati. A zdaj je zaradi salbutamola vse na kocki. Mednarodna kolesarska zveza Frooma, štirikratnega skupnega zmagovalca Toura, sicer ni suspendirala, bo pa moral pojasniti preseženo mejno vrednost, drugače mu grozita celo odvzem zmage na Vuelti a España in večmesečna kazen. Leta 2008 je bil Italijan Alessandro Petacchi kaznovan z 12-mesečno prepovedjo nastopanja in z odvzemom petih zmag na Giru leto prej, saj je prav tako presegel dovoljeno mejo vsebnosti salbutamola. UCI je sicer Frooma o pozitivnem testu obvestil 20. septembra, ko je ta na SP v Bergnu za Primožem Rogličem osvojil tretje mesto v vožnji na čas.


Sumljivi britanski kolesarji

Zanimivo, tudi drugi Britanec in skyevec Bradley Wiigins je leta 2012 zmagal na Touru, po tako imenovanem pravilu izjem za terapevtsko uporabo, imel naj bi alergijo na cvetni prah oziroma seneni nahod, pa je jemal kortikosteroide. Užival je, spet terapevtsko, zaradi astme tudi salbutamol.

 

Deli s prijatelji