NAŠ ADUT

Čaka idealno vreme

Objavljeno 24. julij 2014 12.58 | Posodobljeno 24. julij 2014 12.59 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Tina Šutej

Tina Šutej bo slovenski adut s palico na evropskem atletskem prvenstvu v Švici.

Tina šutej letošnjo zimo in poletje skače visoko. Foto: Reuters

Zürich in legendarni stadion Letzigrund bosta sredi naslednjega meseca gostila evropsko prvenstvo v atletiki. Podaniki kraljice športov bodo v Švico romali po rezultatske priboljške, med njimi pa bo v artistični disciplini skoka s palico tudi Tina Šutej. Potem ko je končala študij biologije in diplomirala na ameriški univerzi Arkansas, se je spet bolj vneto lotila športne kariere. Letos je letvico najvišje preletela v Novi Gorici in Velenju (450 cm), naskakovala pa je tudi nov državni rekord; stari meri 4,61 m, dosežen je bil pred tremi leti v ameriškem mestu Athens. V letošnji zimski sezoni ima rekordni dosežek 471 cm iz Moskve, torej bo v deželi Viljema Tella naskakovala vidno uvrstitev med starocelinsko elito.

»Vadba je približno enaka kot za zimsko sezono. Ker pa se približuje veliko tekmovanje, intenzivnost treningov malce spuščamo. Še vedno pa je do tekme treba obdržati moč in hitrost, ki smo ju potrenirali v tem prehodnem obdobju,« pravi 25-letna Ljubljančanka, varovanka trenerja Slavka Črneta. V zimski sezoni je temelj in nadgradnjo udarila predvsem pri moči zgornjega dela trupa, da potem na palici lažje izvaja tehniko. »Zdaj delamo na tem, da bi na palici imela čim višji prijem, z njim se da tudi višje skočiti. A potem palica deluje drugače. Treba se je navaditi na skok, ker je potem v zraku, če palico primeš višje, vseeno malce drugače,« je razložila tehnične podrobnosti skoka s palico.

Rekord bo padel

V tem poletju je torej že bila v višinah nove državne znamke, a uspešnega preleta nad letvico še ni uresničila. Bo letvica le ostala na stojalu? »Da, seveda, menim, da sem sposobna skočiti državni rekord. Za zdaj se še ni poklopilo, kar se tiče vremenskih razmer, na nobeni tekmi še niso bili idealne, pa tudi v polnem treningu sem bila. V soboto grem v Gorico, sledita državno in evropsko prvenstvo. Nato bo še kopica mitingov, tako da menim, da bom do konca sezone skočila rekordno znamko,« je samozavestna in v dobri formi najboljša slovenska skakalka.

Kaj pa od 12. do 17. avgusta v Zürichu; skok s palico bo po eni strani tudi loterija. Odločala bo dnevna forma, a tudi to, na kateri višini začeti tekmovanje. »Najprej so še kvalifikacije, zato je prvi cilj uvrstitev v finale. V njem pa je vse odvisno odr azmer, dnevne forme... Kar se tiče začetne višine, pa je na vsaki tekmi tako, da se zanjo odločiš potem, ko se ogreješ. Če je ogrevanje dobro, je po navadi malce višja, kakor če ti ogrevanje gre slabo,« je pojasnila Tina Šutej pred tekmo sezone.

 

Deli s prijatelji