BOKS

Chuck Norris v pižami, Zavec s slovensko kapo

Objavljeno 06. marec 2013 10.47 | Posodobljeno 06. marec 2013 11.01 | Piše: D. P., STA

»Zame je popolnoma nepomembno, koliko rund bo trajal dvoboj. Osebno sem pripravljen na 12 rund ali več. Zato sem delal in garal. Vse, kar bo hitreje, bo izjemno darilo.«

Dejan Zavec.

NEW YORK – Slovenski boksar Dejan Zavec, ki je v nedeljo z ožjo ekipo prispel v New York, je pred dvobojem v velterski kategoriji po različici WBO z Američanom Keithom Thurmanom v Brooklynu po treningu samozavestno izjavil, da zanj v soboto šteje le zmaga.

Šteje le zmaga

»Zame je popolnoma nepomembno, koliko rund bo trajal dvoboj. Osebno sem pripravljen na 12 ali več rund. Zato sem delal in garal. Vse, kar bo hitreje, bo izjemno darilo. Vse, kar bo po točkah, bo pomenilo veliko zmago. O taktiki se bom odločal v samem ringu, kajti tudi nasprotnik ima želje. Edino, kar me zanima, je zmaga in vse bom storil zanjo,« je dejal slovenski šampion.

Novinarjem se je v boksarski telovadnici Gleason's v Brooklynu pod brooklynskim in manhattanskim mostom, kjer so nekoč trenirala slavna imena od Mika Tysona do Mohameda Alija, predstavil tudi Zavčev 24-letni nasprotnik Thurman. »Poskušal ga bom presenetiti z močjo, ker ima več izkušenj z 12 rundami. To je zame prvi dvoboj na 12 rund,« je dejal Thurman, ki se prav tako kot Ptujčan prvič predstavlja v New Yorku.

Zavec je zagotovil, da je dobro pripravljen, časovna razlika pa mu ne dela preglavic. V New Yorku ima vse, kar potrebuje za pripravo na dvoboj, ki ga bo za slovenske gledalce v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo prenašala televizija A Kanal, v ZDA pa televizija HBO. Niti najmanj se ne obremenjuje z dejstvom, da bo nasprotnik nastopil pred domačo publiko v dvorani Barclays center, ki sprejme 19.000 gledalcev.

Shujšati bo moral

Kondicijski trener Tomi Jagarinec je potrdil dobro pripravljenost slovenskega boksarja. Telesne priprave na sobotni dvoboj so trajale štiri mesece, zdaj pa gre le še za mentalno pripravo in »tisti najbolj zoprn del«, kar je tehtanje. Tehtnica ne sme pokazati čez 147 funtov oziroma 68,68 kilograma, sicer je boksar vnaprej izgubil dvoboj.

Na vprašanje, kako je najbolje shujšati do prave teže, je Jagarinec v šali odgovoril, da je najpomembneje zapreti usta. »V času dvoboja se bo nekaj kilogramov vrnilo,« je dejal in povedal, da Zavec zdaj v New Yorku trenira dvakrat na dan po uro in pol, kar je predvsem namenjeno kurjenju kilogramov. Tudi Zavec je nakazal pomen pritiska tehtnice, ko je dejal, da bo uspeh na petkovem tehtanju zanj pomenil prvo zmago.

Kaj bo odločilo zmagovalca?

Na vprašanje ameriških novinarjev, ali se počuti fizično močnejšega od nasprotnika, je Zavec odvrnil, da to ni pomembno, ampak je pomembno, kar imaš v srcu. »Tudi sam sem večkrat stopil v ring z večjimi in s težjimi nasprotniki, pa sem zmagal,« je povedal. Kljub temu da je Thurman uradno višji devet centimetrov, pa Zavec na pogled deluje »večji«.

Kot svojo prednost Slovenec med drugim poudarja izkušnje. »Ne bodo pa odločale le izkušnje, ampak tudi telesna pripravljenost, ki je maksimalna,« je dejal in dodal, da bo zelo pomembna tudi zbranost. Zavec sicer nasprotnika nikakor ne podcenjuje. »Za vsakim od nas, ki pridemo v ring, je veliko dela, veliko pogumnih trenutkov, veliko požrtvovalnosti in razdajanja. To je tisto, kar cenim pri nasprotniku, ker brez treninga, trpljenja in odrekanja ne bi prišel v ring.«

Šaljivca

Američan je zagotovil, da se počuti trdnega duševno ter fizično in je pripravljen na 9. marec. »Zgodaj bom preizkusil njegovo čeljust. Vsi vedo, da Zavec še nikoli ni bil na tleh in je trd nasprotnik. Ne pričakujem, da ga bom spravil zgodaj na tla, čeprav je zaradi mojega naziva one time to mogoče,« je dejal boksar, ki je naziv pridobil zaradi hitrih zmag. V svoji poklicni karieri do zdaj še ni doživel poraza, ampak je dosegel 19 zmag od tega 18 z nokavtom.

Tudi Zavec je v svoji karieri nabral prav toliko zmag z nokavtom, sicer pa skupaj 32. V New Yorku se še vedno počuti enako nepremagljivega, kot se je na zadnji novinarski konferenci v Sloveniji pred odhodom v ZDA. Takrat se je pošalil, da ga ne more premagati niti Chuck Norris. »Chuck Norris še vedno spi v moji pižami,« je v New Yorku z nasmehom povedal Zavec. Thurman pa se je zaradi posredne primerjave med njim in slavnim filmskim igralcem počutil počaščenega. »Hvaležen sem za tak kompliment,« je prav tako z nasmehom komentiral Thurman.

Danes bo v New Yorku potekala še zadnja novinarska konferenca pred sobotnim boksarskim praznikom, ko bo v dvorani Barclays center na sporedu deset dvobojev. Zavec in Thurman se bosta pomerila kot predzadnja. Tehtanje pred dvobojem bo na sporedu v petek ob 19. uri po slovenskem času.

Deli s prijatelji