PRVENSTVO AVSTRALIJE

Britanci čakajo že 78 let

Objavljeno 26. januar 2013 11.00 | Posodobljeno 26. januar 2013 15.33 | Piše: Marko Uršič

Prvi veliki teniški turnir sezone, odprto prvenstvo Avstralije, je pred končno odločitvijo.

Britanski tenis v Avstraliji spet rešuje Škot Andy Murray.

MELBOURNE – Avstralci se v svojem poletju kopajo v sončnih žarkih, teniški zvezdniki pa v denarju. Seveda, za najboljše na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu se bo malha še občutno povečala. Moški finalni boj za slavo in finančno gmoto bosta v nedeljo udejanjila Novak Đoković in Andy Murray. Škot je v polfinalu večnega Rogerja Federerja, na neobičajno svežih 16 stopinjah Celzija zračne temperature, poslal za zapeček. Šest let razlike v starosti je po štirih urah igre na koncu pomenilo tudi telesno bolj svežega in nastrojenega Murrayja, 6 : 4, 6 : 7, 6 : 3, 6 : 7, 6 : 2, je zapisal melbournski semafor. »Andy je bil za odtenek boljši, v petem nizu je bil tudi napadalnejši,« je priznal 31-letni Švicar. Minila so že tri leta, odkar je Federer nazadnje dobil turnir za grand slam na trdih igriščih. A proti naravno napadalnejšemu mladeniču iz Glasgowa ni šlo, ta je Rogerja ugnal prvič na štirih največjih turnirjih. »Utrujen sem. A vso zalogo energije bom potreboval proti Đokoviću, če bom želel zmagati,« je pripomnil Andy.

Kodrolasi Škot bo tako lovil drugo zaporedno zmago na grand slamih, saj je bil lani najboljši na odprtem prvenstvu ZDA. No, zanimivo, tam je ugnal ravno Srba. Đoković ima pred finalom dan počitka več kot Škot, lovil pa bo tretji zaporedni naslov v Melbournu. Škot bo igral svoj šesti veliki finale, tretji v Avstraliji; leta 2010 je izgubil s Federerjem, leto pozneje z Đokovićem. Velika Britanija že 78 let ni imela prvaka v deželi tam spodaj.

Srčni napad Belorusinje

Danes se bosta za ženski naslov udarili branilka Viktorija Azarenka in kitajski adut Na Li. Azijka, šesta nosilka, je bila pred dvema letoma poražena v finalu proti Belgijki Kim Clijsters. »Tokrat sem mirnejša kot prvič. Takrat sem bila zaradi finala kar v šoku, nisem vedela, kaj naj počnem,« se prepričuje Li Na. Belorusinja – če zmaga, ostaja številka ena ženskega tenisa – pa je le navrgla: »Lačna sem tega, da ubranim naslov.« Azarenkova je v medsebojnih obračunih boljša s 5 : 4, dobila je zadnja štiri soočenja.

Kitajka bo prihodnji mesec napolnila 31 let in bi z zmago postala najstarejša avstralska šampionka. Je pa imela pred sezono naporne priprave, vodil jih je novi trener Carlos Rodriguez, strokovnjak, ki je nekdaj vodil Belgijko Justine Henin, sedemkratno zmagovalko turnirjev za grand slam. Zato pravijo, da je zmagovalka OP Francije leta 2011 telesno pripravljena kot še nikoli, pa tudi taktično bolj nabrušena kot prej. Rodriguez ji je v red spravil živce, ki so jo prej kdaj izdali. Azarenkovo je v polfinalu proti Sloane Stephens mučila poškodba reber, ni mogla dihati, zabiti ni mogla niti zmagovite točke. Vzela je zdravniški premor, mnogi menijo, da zato, da bi si pomirila živce, a sama je dejala, da je bilo videti, kot bi imela srčni napad. V izjavi za gledalce je celo povedala, da je bilo vse tudi šala.

Deli s prijatelji