NUJNA OPERACIJA

Bo po operaciji
 srca še igral?

Objavljeno 05. februar 2013 08.39 | Posodobljeno 05. februar 2013 08.39 | Piše: D. P.

Košarkar Urban Gorjanc mora na nujno operacijo srca v Kanado.

V teh dneh ureja dokumente in čaka na datum posega. Foto: Drago Perko

Življenje piše čudne zgodbe, junak ene od teh je zagotovo 20-letni Urban Gorjanc. Košarkar ima težave s srcem, v teh dneh pa bo izvedel, kdaj odhaja v Toronto. V Kanadi ga bodo operirali, Urban pa upa na najbolje, želi si znova na parket. »Urejamo še zadnje podrobnosti in zavarovanja,« razkrije mladenič, ki že skoraj tri leta igra za Helios. Na 213 cm visoki center so računali tudi v reprezentanci, lani bi moral igrati za Slovenijo na evropskem prvenstvu do 20 let, a so mu težave s srcem to preprečile.

Gre za prirojeno srčno napako

Nekaj dni pred začetkom prvenstva ga je mučil hrbet, dobil je tablete. Izjemoma je prebral navodila, v njih so tablete odsvetovali srčnim bolnikom. Urbana je spreletel spomin na preventivni pregled srca leta 2004, nanj se je odpravil, ker je bila mati srčna bolnica. »Imela je identične težave kot jaz danes. Gre za prirojeno srčno napako, aorta, ki vodi v srce, ima šibko tkivo. Ob pritiskih se širi, to pa ni dobro za srce.« Tudi fizioterapevt Igor Bošnjak mu je odsvetoval uporabo tablet, Urban je na nagovarjanje dobre prijateljice Alenke Gotar v Medicor centru opravil ultrazvok srca. Diagnoza: srčna napaka, ki zahteva takojšen poseg, vsakršni napori so lahko usodni za zdravje in življenje. »Podrl sem mi je svet, na lastno odgovornost sem hotel igrati za Slovenijo,« nadaljuje Urban, a selektor Zmago Sagadin mu tega seveda ni dovolil.

Poseg v Torontu bo opravil svetovno znani srčni kirurg David Tirone Esperidiao. Gorjanc verjame, da bo po operaciji še igral. »Zdravnik v Kanadi je edini na svetu, ki opravi tak poseg brez menjave zaklopke, zato sem prepričan, da se vrnem v košarko.« Dobil bo novo aorto, zaklopko pa bodo zožili. Hvaležen je Košarkarskemu klubu Helios, ki mu ves čas stoji ob strani. »To je moja družina, brez njih ne vem, kako bi,« prizna, ob tem pa se spomni otroštva v Zlatoličju, kjer je začel igrati nogomet. Z enajstimi se je preselil v Maribor, kjer se je po nagovoru Rajka Kršiča v Košarkarski šoli Mario Primorac spoznal s košarko. Pri njegovih 15 letih so se starši ločili, danes pa v Domžalah končuje trgovsko šolo.

Deli s prijatelji