VELESLALOM

FOTO: Super Američanka na super četrtek do zlata

Objavljeno 15. februar 2018 06.00 | Posodobljeno 15. februar 2018 08.13 | Piše: T. K.

Shiffrinova si je prismučala prvo veleslalomsko olimpijsko medaljo. Slovenke solidne, Drevova odstopila.

Mikaela Shiffrin je zmagovalka olimpijskega veleslaloma, druga je bila Ragnhild Mowinckel, Federica Brignone tretja. FOTO: Matej Družnik, Delo

PJONGČANG – Super četrtek, kakor so poimenovali današnji olimpijski dan, se je za smučarje in smučarke res začel super, saj je vreme po nekajdnevnem silovitem vetru in sibirskemu mrazu le pokazalo svojo lepšo plat in omogočilo veleslalom za ženske.

Favoritinje napadle v drugi vožnji

Mikaela Shiffrin je z zelo suvereno in nadzorovano, a vseeno dovolj agresivno drugo vožnjo dosegla svojo prvo olimpijsko medaljo v veleslalomu. Odlična je bila predvsem v srednjem delu proge. Dober napad na vrh je uprizorila tudi Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki je pri zadnjem merjenju še zaostajala za takrat vodilno Rebensburgovo, v zaključku pa iztisnila nekaj prepotrebnih stotink in za 19 stotink prehitela Nemko ter si tako prismučala srebrno olimpijsko medaljo. Mladinska svetovna prvakinja iz leta 2012 je tako po letu 1936 Švedski priborila novo medaljo. Bronasto medaljo je osvojila Italijanka Federica Brignone.

Italijanska veteranka Manuela Moelgg, ki je za dve desetinki nekoliko presenetljivo vodila po prvi vožnji, je v drugo nastopila slabše in zdrsnila na osmo mesto. Najstarejši tekmovalki v alpskem smučanju tako tudi v njenih najverjetneje zadnjih olimpijskih igrah ni uspelo osvojiti kolajne.

Tessa Worley, ena izmed favoritinj za zlato v veleslalomu, je bila po prvi vožnji zelo razočarana. Z agresivno vožnjo na drugi, bolj tekoče postavljeni progi je tudi ob pomoči jeze zaradi slabega nastopa v prvo smučala izredno in z velikansko prednostjo naredila, kar je lahko, da bi popravila vtis iz prve vožnje. Prednost je zadržala vse do nastopa nekdanje olimpijske prvakinje v veleslalomu Victorie Rebensburg, ki je bila tudi tokrat ena izmed glavnih kandidatk za olimpijski naslov, vendar si je boj za najvišja mesta onemogočila s preslabo prvo predstavo.

Na debitantskem nastopu Hrovatova najboljša med Slovenkami

Naša najmlajša tekmovalka Meta Hrovat je v drugi vožnji dober rezultat napadla s 16. mesta po prvem delu, ko se na progi ni najbolje znašla. V drugo ji je šlo veliko bolje, pokazala je bolj napadalno in dinamično vožnjo, kakor smo je od nje že vajeni. Z veliko prednostjo je prevzela vodstvo in ga zadržala do nastopa Ane Veith ter tako pridobila dve mesti za 14. mesto.

Drevova obležala v snegu

Ana Drev, ki je v prvi vožnji dosegla odličen 10. čas, je do tretjega merjenja vmesnega časa sicer izgubljala prednost, vendar ohranjala vodstvo, potem pa na prehodu v senčni del na prelomnici zgrešila smer in odstopila. S finalno vožnjo je veliko tvegala, saj je želela, kot je povedala v enem izmed intervjujev pred odhodom v Južno Korejo, doseči svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev in izboljšati deveto mesto z olimpijskih iger v Torinu.

Ana Bucik, ki je v prvi vožnji zasedla 20. mesto, je v drugo izgubila eno mesto in končala na 21. Ob njenem nastopu je tudi malo zapihalo, to pa ni usodno vplivalo na njen rezultat. Boljšo uvrstitev Bucikova pričakuje v njeni paradni disciplini – slalomu. Po nastopu je povedala, da je sneg v Južni Koreji zelo poseben, vendar ji je bilo vsak dan laže in je dobivala boljše občutke, kar je pred slalomskim nastopom vsekakor velik plus. »Upam, da bo šlo vse v redu v slalomu,« je še dodala specialistka za slalom.

Tina Robnik s svojim krstnim nastopom na olimpijskih igrah ne bo zadovoljna. Kljub dobremu začetku je že pred drugim merjenjem vmesnega časa padla na bok in končala v snegu. 

Končni vrstni red

1. M. Shiffrin ZDA 2:20,02

2. R. Mowinckel NOR +0,39

3. F. Brignone ITA 0,46

4. V. Rebensburg NEM 0,58

5. M. Bassino ITA 0,67

6. F. Hansdotter ŠVE 1,03

7. T. Worley FRA 1,04

8. M. Moelgg ITA 1,18

9. W. Holdener ŠVI 1,25

10. S. Hector ŠVE 1,51

 

Deli s prijatelji