TEK NA SMUČEH

Čebaškova dvanajsta na 10 kilometrov

Objavljeno 15. februar 2018 08.32 | Posodobljeno 15. februar 2018 10.10 | Piše: T. K., STA
Katja Višnar in Alenka Čebašek. FOTO: Matej Družnik, Delo

PJONGČANG – Norveška smučarska tekačica Ragnhild Haga je zmagala v teku na 10 kilometrov v prosti tehniki. Druga je bila Švedinja Charlotte Kalla, tretje mesto pa sta delili Norvežanka Marit Bjoergen in Finka Krista Parmakoski.

Od štirih Slovenk je bila najviše Alenka Čebašek na 12. mestu.

Norveška še vedno kroji vrh smučarskega teka, vsaj v ženski konkurenci. Tokrat je bila za vso konkurenco premočna Ragnhild Haga, ki je bila najhitrejša v drugi polovici tekme, pred tem je bolje kazalo Kallovi. Šestindvajsetletna Hagova je imela na koncu 20,3 sekunde prednosti pred Kallovo, do nove kolajne v bogati karieri pa je znova prišla Bjoergnova, ki je bron delila s Parmakoskijevo. Zaostali sta 31,9 sekunde. Za Bjoergnovo je to že drugo tretje mesto na teh igrah, saj je bila bronasta tudi v skiatlonu. Skupaj ima zdaj 12 olimpijskih kolajn in ji do rekorda manjka le še ena. Njen rojak, biatlonec Ole Einar Bjoerndalen, je na zimskih igrah osvojil 13 medalj. Najboljšo uvrstitev v smučarskem teku je za ZDA dosegla še Jessica Diggins, ki je na petem mestu zgolj za 3,3 sekunde zgrešila zmagovalni oder.

Odlično 12. mesto za Čebaškovo

Vrhunsko uvrstitev je v slovenskem taboru dosegla Čebaškova, saj je bilo že po uvodnih metrih tretje preizkušnje tekačic na smučeh na 23. zimskih olimpijskih igrah jasno, da se počuti dobro in da bo tekla dobremu rezultatu naproti. Skozi vso progo se je držala med najboljšo petnajsterico, na koncu pa je z 1:29,6 minute zaostanka osvojila 12. mesto.

»Moj cilj je bil uvrstitev v dvajseterico, po tihem petnajsterico, ampak da bom više in v taki družbi, pa si nisem mislila. Res je to popoln dan zame in sem noro zadovoljna. To je bil za zdaj moj tek kariere. Olimpijske igre so posebna tekma, kjer si želiš največ. Mislim, da mi je to uspelo. Igre še niso končane, današnja tekma je bila dobra motivacija, da pokažem, da sem sposobna, da se bo trener lažje odločil za tekme za naprej. Pokazala sem, da so take tekme zame, da sem dobra v njih, poleg tistih na pet kilometrov. To sem želela pokazati in uspelo mi je, sem zadovoljna. Danes sem dokazala, da sem dobra, in če se mi vse 'poklopi', sem lahko visoko. To je nagrada, saj mi na začetku sezone ni šlo, potem pa sem se pobrala in vesela sem, da sem zdaj naredila tak rezultat, ponosna sem nase,« je za Val 202 dejala Čebaškova.

Nastopile so še tri Slovenke, Anamarija Lampič je tokrat osvojila 27. mesto z zaostankom 2:25,9 minute za zmagovalko, Manca Slabanja je bila 54. (+3:46,8), pa 69. (+4:45,0).

 

Deli s prijatelji