FORMULA 1

Tudi polomljeni na zmago

Objavljeno 25. julij 2014 15.10 | Posodobljeno 25. julij 2014 15.10 | Piše: Marko Uršič

V formuli 1 še ni poletnega počitka, v nedeljo sledi VN Madžarske.

Lewis Hamilton z Mercedesom napoveduje uspešno sezono.

Germanska nadvlada je očitna. Nogometaši so svetovni prvaki, Mercedes pa v elitnem oktanskem športu zanesljivo dirka k naslovu prvaka tako posamično kot pri konstruktorjih. V nedeljo, pred poletnim dopustom, bo še dirka za veliko nagrado Madžarske, Nico Rosberg (190 točk) pa ima 14 točk prednosti pred moštvenim sovoznikom Lewisom Hamiltonom. Nemški superdirkalnik je dobil devet od letošnjih desetih dirk, Britanec pa bo sicer na hunski ravnici blizu Budimpešte lovil svojo tretjo zaporedno zmago na Madžarskem oziroma peto skupno; triumfiral je še 2007. in 2009. »Tam zame ni nobenih skrivnosti. Vedno sem imel srečo, pa tudi dirkališče mi zelo ustreza. Takšno je, da na njem res lahko napadaš, ustreza mojemu dirkaškemu slogu, bolj kot pa katerim drugim voznikom,« pravi grenadski Otočan, ki je na zadnji dirki v Nemčiji treščil v kvalifikacijah, zaradi novega menjalnika dobil še kazen petih startnih mest in si z 20. mesta privozil tretje na stopničkah. »Bolj zbran in delaven, kot sem zdaj, že ne morem biti. Prvenstvo se zame osebno izkazuje kot velik izziv, toda tako je meni ljubo in ne bi želel, da je kako drugače,« je še navrgel 29-letni svetovni prvak iz leta 2008.

Rosberg na Hungaroringu ni uspešen, še najboljši je bil četrti leta 2009, v zadnjih treh nastopih pa le 9., 10. in 19. O progi, na kateri je malo priložnosti za prehitevanje, pa pravi: »Zelo majhna je, to je bolj ulično dirkališče. Telesno je naporno, lahko je zelo vroče, ni pa ravnih delov, kjer bi se lahko malce sprostil.« Vremenarji napovedujejo rahel dež v sobotnih kvalifikacijah in nevihte na nedeljski dirki.

Mercedesov motošportni šef, Avstrijec Toto Wolff, pa se je hudo polomil. Ko je na Dunaju kolesaril skupaj z moštvenimi inženirji, si je pri padcu polomil več kosti, a kljub temu načrtuje obisk dirke v nekdanji Avstro-Ogrski. Toto je padel na kolesarski stezi ob lepi modri Donavi, ima pa zlomljeno zapestje, komolec, ramo in ključnico. Padel je tudi Mercedesov tehnični šef Paddy Lowe, a jo odnesel le z odrgninami. Toto Wolff je poročen s škotsko dirkačico Susie Wolff, testno voznico Williamsa.

Deli s prijatelji