MOTO GP

Top Gun Maverick spredaj, izkušeni mački odstopili

Objavljeno 11. april 2017 13.47 | Posodobljeno 11. april 2017 13.48 | Piše: Damir Gorjanc

Tudi na drugi dirki motociklistov v elitnem razredu motoGP prevlada debitanta.

Valentino Rossi je startal z zadnjega mesta.

Pisalo se je leto 1990, ko je Wayne Rainey yamaho na uvodnih dveh dirkah prignal do zmage najelitnejšega motociklističnega tekmovanja. Po dolgih 27 letih je dosežek uspelo ponoviti Mavericku Viñalesu (Yamaha), saj je po prvi dirki v Katarju zmago odnesel še iz Argentine in se tako najlepše zahvalil za zaupanje, ki mu ga je japonsko moštvo izkazalo s ponujenim sedežem motocikla njihove družine. S popolnim izkupičkom je Španec v vodstvu skupnega seštevka, s 14 točkami zaostanka pa mu sledi veteran Valentino Rossi (Yamaha), ki je preizkušnjo na dirkališču Ricardo Tormo končal na drugem mestu, ob tem pa je praznoval prav posebni jubilej, ko je v svetovnem prvenstvu nastopil že na svoji 350. dirki v vseh razredih. Po mučenju celotni konec tedna, ko dirkaški doktor ni in ni našel pravega zdravila za svoj motocikel in se je vozil na mestih zunaj deseterice, je kvalifikacije končal na sedmem mestu. Nato pa je zopet prišla nedelja, kot bi na motocikel posadili nezemljana, ki je sposoben odpeljati pravi kontrast v primerjavi s prostimi treningi. Kot je Rossi povedal po dirki, je dodatno motivacijo za dober nastop dobil tudi pri osebju v garaži: »Moj mehanik mi je pred dirko povedal, da je to pač 350. dirka in naj se potrudim po najboljših močeh. Res sem imel dober občutek in bil konkurenčen od prvega kroga do cilja. Zabavno se je bilo boriti s Calom za drugo mesto, še posebno ker sem ga premagal. Maverick je bil danes prehiter, zato sem zelo zadovoljen z rezultatom, ki je pomemben za prvenstvo.« Britanec Cal Crutchlow (LCR Honda) je drugo startno mesto pretvoril v tretje mesto na dirki in še enkrat pokazal, da lanske izvrstne predstave niso bile naključje.

A še po nekaj uvodnih krogih ni kazalo na takšen razplet, saj je svetovni prvak Marc Marquez (Honda) s prve startne pozicije krenil odločno. Že po dveh odpeljanih krogih je imela mravljica iz Cervere skoraj dve sekundi prednosti pred najbližjim zasledovalcem, ko je pri vhodu v enega izmed ovinkov nerazumljivo zdrsnila v pesek. Podarjeno vodstvo je z obema rokama pograbil Top Gun Maverick in ga do cilja ni več izpustil. »Marc je moral pritiskati na plin, saj se je zavedal, da prihajam za njim in da lahko vozim v njegovem tempu. Težko sem prišel mimo Cala, predvsem na zaviranjih je bil dober. Ko sem prišel na drugo mesto, sem odpeljal Marcov čas prvega sektorja, nato pa je on padel, za kar mi je zelo žal. Nisem se mogel sprostiti, saj Cal kar ni odnehal, nisem pa želel narediti napake. Da sem z yamaho zmagal na uvodnih dirkah in da se s tem lahko primerjam z Raineyjem, je nekaj neverjetnega,« je po dirki dejal Viñales.

Marquez lansko sezono ni zabeležil točkovne ničle do trenutka, ko je bilo že jasno, da bo na koncu on tisti, ki bo slavil peti naslov svetovnega prvaka. Na prihodnji dirki v Austinu v ZDA, ki bo čez slaba dva tedna, ne pozna poraza, svoje krone pa tudi ne namerava predati brez boja. Alvaro Bautista je s četrtim mestom in poltovarniškim ducatijem prilepil obliž na rane moštva iz Bologne, saj je Jorge Lorenzo (Ducati) po lastni napaki dirko končal že v prvem ovinku, Andrea Dovizioso (Ducati) pa je doživel podobno usodo kot lansko sezono na tem dirkališču. Lani se je boril za stopničke, tokrat pa ga je deset krogov pred ciljem s steze pometel Aleix Espargaro (Aprilia), čeprav na sedmem mestu ni imel možnosti za vidnejšo uvrstitev. Skoraj identično valjanje po pesku se je pripetilo Daniju Pedrosi (Honda), ki se je po več kot polovici dirke boril v skupini kandidatov za četrto mesto. Yamaha je na začetku sezone v najboljši formi, kar sta potrdila novinca med elito, Johann Zarco s petim in Jonas Folger (oba Tech3 Yamaha) s šestim mestom, ob tem pa velja omeniti, da je Francoz dirko začel s 14. startnega mesta.

 

Deli s prijatelji