MOTOCIKLIZEM

Sprenevedanje Špancev, toda Rossi se ne predaja

Objavljeno 03. november 2015 11.26 | Posodobljeno 03. november 2015 11.27 | Piše: Damir Gorjanc

Motociklistični svet nestrpno čaka na odločilno dirko sezone v Valencii. Rossi se je pritožil na kazen, Lorenzo zanika tihi dogovor z Marquezom.

Italijanski šampion Valentino Rossi.

Španska teorija zarote, škodoželjnost ali mladostniška brezglavost je vodila Marca Marqueza (Honda) v boj z Valentinom Rossijem (Yamaha), ki se s Jorgejem Lorenzom (Yamaha) še edini kosa za naslov svetovnega prvaka motociklistov razreda motoGP. Zdaj že dobro znan malezijski incident med dirkačema iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti, Marquezovo oviranje Rossija pa naj bi bil skrbno pripravljen načrt. Na dan prihajajo novice in špekulacije o skrivnem dogovoru med Marquezom in Lorenzom, ki ga je v javnost porinil italijanski časopis La Repubblica. Španca naj bi se sestala v Andori, kjer naj bi se dogovorila o Marquezovi pomoči, da bi Lorenzo lažje prišel do naslova prvaka. Špansko zavezništvo so kategorično zanikali pri Lorenzu: »Uradno želimo zanikati, kar koli je bilo objavljeno o morebitnem sestanku ali zavezništvu našega varovanca z Marcom Marquezom. Ti podatki so smešni in neutemeljeni. Ne želimo še dodatno prilivati olja na ogenj, želimo samo izraziti neprijetne občutke zaradi takšnih govoric, ki pred objavo niso bile preverjene. Še enkrat poudarjamo, da je vse neresnično, govorice pa povzročajo nelagodje pri dirkačih.«

Pri Marquezu so ostali tiho, kot da se to njih ne tiče, po Rossijevem prepričanju pa se je dogovor pripravljal že pred dirko v Avstraliji, ko je Marquez zadrževal njega in Andreo Ianonneja (Ducati), da bi ga dohiteli preostali dirkači in bi s tem izgubil še dodatne točke skupnega seštevka. Nato je sledila Malezija in Marquez je sam izjavil, da se v obračun med Yamahinima dirkačema ne bo spuščal, a je po Rossijevem morda preračunljivem obtoževanju besedo gladko požrl. Ali ga je v to gnala stisnjena roka ali užaljenost zaradi izjav nekdanjega idola, ve samo on. Ni treba pogledati telemetričnih podatkov in primerjav časov odpeljanih krogov, saj vsak laik vidi, da je Marquez želel vplivati na vrstni red in razplet dirke v Sepangu. Pri tem početju seveda ni naredil ničesar narobe, vse je bilo po pravilih, edini, ki je kršil pravila, je bil Rossi, ko je z manevrom odpeljal na rob steze Marqueza in povzročil njegov padec.

Pri 36 letih in toliko izkušnjah se Italijan ne bi smel zlomiti pod pritiskom. Morda se neljubi dogodek ne bi zgodil, če bi Rossi ostal tiho, vendar je s tem verjetno izvajal pritisk tudi na Lorenza. Svoj del odgovornosti bi morala prevzeti tudi španska DORNA, krovna motociklistična organizacija, ki bi morala dirkača povabiti na pogovor takoj po Rossijevih izstreljenih strupenih puščicah, vendar se to ni zgodilo. Prav tako verjetno ne bi bilo dvignjene Rossijeve noge, pritiska na ročico Marquezeve prednje zavore in njegovega padca, ki vsekakor ni bil načrtovan. Da si Lorenzo obupno želi svoj tretji naslov v najelitnejšem razredu, kaže dejstvo, da je po dirki protestiral pri komisarjih in zahteval strogo kazen za Rossija, med ceremonijo podelitve pokalov pa s prstom obrnjenim navzdol pokazal, kaj si misli o Italijanu, nato pa še predčasno protestno zapustil podelitveni prostor.

Šef Yamahinega moštva Lin Jarvis je ostro obsodil protestiranje pri komisarjih in vedenje, ki ne spada v isto garažo, razmišljali so celo o prekinitvi pogodbe za prihodnjo sezono. Če je zarota le plod Rossijeve domišljije, pa pridemo do nasprotovanja med Jarvisovo reakcijo in Lorenzovo izjavo za javnost: »Želimo pojasniti, da se Lorenzo po dirki ni pregovarjal s komisarji dirke za strožjo kazen svojega moštvenega tekmeca Rossija. Želimo tudi zanikati, da je bil Jorge Lorenzo v pisarni direktorja malezijske dirke.« DORNA je dosodila precej strogo kazen in verjetno želela pokazati, da tudi Rossi ni nedotakljiv, vendar so izbrali precej neprimeren trenutek za vzgajanje. Dirkača sta v garažah že imela pregrado, v Valencii pa bo vsak od njiju imel svojo garažo, da ja ne bi bilo morebitne kraje podatkov. Rossi bo sam nosil svoj križ in bo nespametno gesto verjetno še zelo dolgo obžaloval. Čeprav se je dirkaški doktor oklenil še poslednje bilke, ko je vložil pritožbo na kazen na Mednarodno arbitražno sodišče za šport (CAS), pa je upanja o zmanjšanju kazni bore malo. Do 6. novembra, torej dva dni pred dirko, bo namreč znano, ali je obsojen na zadnje startno mesto na zadnji in odločilni dirki sezone v Valencii.


Kako lahko Rossi ubrani prednost

Glede na trenutno stanje bo vodilni v skupni razvrstitvi dirkačev Valentino Rossi, ki ima pred zadnjo dirko sedem točk (312:305) prednosti pred Jorgejem Lorenzom, v nedeljo, 8. novembra, startal z zadnjega mesta. V primeru Lorenzove zmage ali drugega mesta se mora Rossi uvrstiti mesto za Špancem. Če bi Lorenzo osvojil tretje mesto, bi Rossiju za skupno zmago zadostovalo najmanj šesto mesto, itn. Če bi bila izenačena po točkah, je v prednosti Lorenzo, ki ima več zmag od Italijana (6:4). 

 

Deli s prijatelji