FORMULA 1

Rosberg ugnal Hamiltona in postal podprvak

Objavljeno 16. november 2015 12.28 | Posodobljeno 16. november 2015 12.30 | Piše: Damir Gorjanc

Velika nagrada Brazilije je bila predzadnja dirka letošnjega svetovnega prvenstva formule 1. Prvak Lewis Hamilton še brez zmage v São Paulu.

Nico Rosberg je v Monaku dosegel drugo zmago v formuli 1.

SAO PAOLO – Premoč podivjanih Mercedesovih dirkalnikov formule 1 se je pokazala tudi v Interlagosu na veliki nagradi Brazilije. Nico Rosberg (Mercedes) je ponovil uspeh izpred leta, in čeprav je naslov svetovnega prvaka že oddan, se je Nemec zavzeto boril za naziv prvega spremljevalca. Za osvojitev naslova podprvaka mu je zadostovalo, da osvoji štiri točke več od edinega konkurenta Sebastiana Vettla (Ferrari), kar mu je tudi uspelo, saj je Vettel osvojil tretje mesto, ob tem pa ni bil pretirano slabe volje: »To je bila za nas dobra dirka, saj smo od mercedesov počasnejši le še tri desetinke. Prihodnjo sezono bomo še bolj dihali za ovratnik srebrnim.« Med njiju se je vrinil Lewis Hamilton (Mercedes), ki je krotil drugo srebrno puščico. »Tako čudovita steza, a ne moreš priti dovolj blizu, da bi prehitel. Tu sem, da bi dirkal in zmagal, saj mi ta zmaga še manjka, vendar če nimaš resnično hitrejšega dirkalnika od dirkača pred seboj, ne moreš priti mimo,« se je pridušal Hamilton, ki bo moral na zmago na dirkališču Joséja Carlosa Paceja počakati še vsaj eno leto.

Formula 1

VN Brazilije

1. N. rosberg (Mercedes) 1:31:09,090

2. L. Hamilton (Mercedes) + 7,700

3. S. vettel (Ferrari) 14,200

4. K. räikkönen (Ferrari) 47,500 5. v. Bottas (Williams) 1 krog

 

V smeri urinega kazalca

Dirkališče Interlagos v 20 milijonskem São Paulu v Braziliji je eno redkih, kjer dirkači vozijo v nasprotni smeri urnega kazalca, ciljna ravnina pa je postavljena v ovinek. In ravno na tem dirkališču, spomeniku tragično preminulemu šampionu devetdesetih let Ayrtonu Senni, Hamilton še ni okusil zmage, ki bi ga še bolj povezala z idolom iz otroških dni. Start je minil brez zapletov in Rosberg je z lahkoto zadržal prvo mesto s kvalifikacij, ki jih je osvojil že petič zapored. Hamilton je potešen z naslovom svetovnega prvaka in je morda malce popustil na zadnjih dveh dirkah. Prvo startno vrsto sta Mercedesova dirkalnika napolnila še 14. zapored, v dirko pa je Hamilton zapeljal za Rosbergom, sledila sta jima Vettel in Kimi Räikkönen (Ferrari), ki sta kmalu občutila, da se pri srebrnih puščicah po osvojenem konstruktorskem in naslovu svetovnega prvaka niso uspavali, čeprav so navijači spremljali brazilsko uspavanko. Za nekaj akcije so poskrbeli dirkači le s postanki v garažah, prvič so se ustavili na menjavi pnevmatik v 13. krogu, ko je Rosberg vodil dve sekundi pred Hamiltonom, Vettel pa je zaostajal šest sekund. Vrstni red se ni spremenil, le Hamilton je prišel bližje, v območje, ko je lahko uporabil gibljivo zadnje krilce in so Rosbergu sporočili po radijski zvezi: »Lewis se zelo močno trudi, da bi te prehitel.« Hamilton pa je imel očitne težave zaradi vožnje na meji: »Te pnevmatike ne bodo dolgo obstale. Na tej stezi je nemogoče voziti v zavetrju, ali mi lahko spremenite strategijo, saj ne morem prehiteti?« Iz garaž je Britanec dobil negativno mnenje: »Prehod na načrt B se ne bi obnesel in ni pametna izbira. Edina možnost je, da s temi pnevmatikami zdržiš na stezi malo dlje in ti za konec dirke nataknemo mehkejše pnevmatike.« Zaradi agresivne vožnje pnevmatike niso zdržale nič dlje kot Rosbergove, ko je svetovni prvak tudi drugič v garaže zapeljal krog za vodilnim. Tudi tretji postanki v garažah niso prinesli sprememb, Hamilton se je sprijaznil s tem, da tudi letos ne bo deležen zmagovalne penine, in je po rahlem preblisku, ko se je zopet približal na manj kot sekundo, popustil. Pred zadnjo dirko sezone, ki bo 29. novembra v Abu Dabiju, so se razdelila tudi konstruktorska mesta. Ferrari je osvojil drugo, Williams tretje, Red Bull četrto in Force India peto.

Formula 1

Vrstni red voznikov (po 18. dirki od 19)

1. N. Rosberg (Mercedes) 363

2. L. Hamilton (Mercedes) 297

3. S. Vettel (Ferrari) 266

4. V. Bottas (Williams) 136

5. K. Räikkönen (Ferrari) 135

 

Deli s prijatelji