HITROST

Ogier noče, da ga primerjajo z Loebom

Objavljeno 12. marec 2013 10.15 | Posodobljeno 11. marec 2013 20.31 | Piše: Gregor Pavšič

Francoski dirkač je v Mehiki zmagal že drugič letos in napovedal naskok na naslov svetovnega prvaka.

Sebastien Ogier je novi zvezdnik svetovnega relija. Z drugo zmago sezone je še povečal naskok v skupnem seštevku svetovnega prvenstva (Ogier 74 točk, Sebastien Loeb 43, Mikko Hirvonen 30) in dokazal, da je letos bržkone edini kandidat za naslov svetovnega prvaka. Se nam po desetletni prevladi Sebastiena Loeba obeta desetletje devet let mlajšega soimenjaka? Ogier primerjave z devetkratnim svetovnim prvakom ne mara. »Primerjave so nepotrebne. On je Loeb, jaz sem Ogier. Pripadam povsem drugi generaciji. Če bi vozil pred desetimi leti, bi bila primerjave realna, tako pa zanjo ni nobene potrebe,« je Ogier razlagal v Mehiki, kjer je izredno zanesljivo opravil s tekmeci in imel v cilju debele tri minute naskoka.

Toda Ogier se bo primerjavam z Loebom težko izognil

Oba je prek francoskih pokalnih tekmovanj odkril Guy Frequelin, takratni vodja Citroënove dirkaške ekipe. Oba sta najprej postala mladinska svetovna prvaka in bila nato takoj konkurenčna za sam vrh tudi z elitnim dirkalnikom razreda WRC. Loeb je prvič zmagal na svojem 22., Ogier pa na 26. reliju za svetovno prvenstvo. Loeb je imel leta 2004 s Citroënom popoln dirkaški paket, na drugi strani pa konkurenčne ekipe veliko večje težave. Ogier in Volkswagen zgodbo o uspehu ponavljata danes, ko Citroën po umiku Loeba nima več dirkača za sam vrh v WRC in se kot moštvo tudi umika iz relija, Ford pa vozi le s pogumnimi golobradimi mladeniči ter brez tovarniške podpore.

Sanjsko

Ogier je v Mehiki dobil kar 16 od 23 hitrostnih preizkušenj, čeprav je dve tretjini relija le branil prednost in mu ni bilo treba napadati na vso moč. Tekmecem so pripadle le drobtine. Bo letos tako na vseh relijih? »Sanjsko, Ogierju se obeta velika kariera,« je takoj po reliju zapisal nekdanji svetovni prvak Carlos Sainz, ki je z Volkswagnom pred leti zmagal na reliju Dakar. Na eni izmed mehiških preizkušenj je neznanec Ogieru zaprl vrata ograje, ki ločijo posestva. Sovoznik Julien Ingrassia je moral izstopiti iz dirkalnika in vrata odpreti. Organizatorji so francoski dvojici pozneje vrnili pol minute izgubljenega časa. Nič ni moglo ustaviti njegove prepričljive zmage.

Ogierjeva slaba volja, ko ga novinarji pobarajo o primerjavi z Loebom, ima korenine v letu 2011. Vsakemu dirkaču bi kajpak godilo, če bi ga primerjali s šampionom, ki je v svetovnem reliju osvojil dobesedno vse in postavil nove mejnike. Toda ko sta Loeb in Ogier skupaj vozila pri Citroënu, so se med njima kresale iskre. Ogier ni hotel biti Loebov pomagač in je večkrat izkoristil klavzule v svoji pogodbi ter celo vozil v škodo Loeba, ki je bil v boljšem položaju za naslov svetovnega prvaka. Po koncu sezone sta se zato Ogier in Citroën razšla. Francosko moštvo je izgubilo naslednika Loeba in razlog, da sploh še ostanejo v reliju, Ogier pa je prestopil v najbolj ambiciozno ekipo zadnjih let. Pri Volkswagnu se bosta zanj cedila med in mleko. Je osredotočen, vrhunsko pripravljen in za nameček v karavani nima dostojnega tekmeca.

Hkrati strokovnjaki dirkalnik polo R WRC postavljajo na piedestal trenutnih avtomobilov za reli. Drugi so ob njem videti kot zastareli. »Ko gledam DS3 ali fiesto, se zdi, kot bi imela pogon na zadnji kolesi. Polo pa deluje kot dirkalnik formule ena. Zelo je stabilen in nevtralen,« je v kolumni zapisal znameniti finski dirkač Markku Alen, ki je v svoji karieri dobil kar 401 hitrostno preizkušnjo na svetovnem prvenstvu. Pred nami je torej dirkaško leto Ogiera in Volkswagna.
 

Deli s prijatelji