FORMULA 1

Našli skrita velikonočna jajca

Objavljeno 18. april 2017 15.43 | Posodobljeno 18. april 2017 15.45 | Piše: Miha Šimnovec

Sebastian Vettel z zmago na VN Bahrajna spet popeljal Ferrari na konstruktorski vrh.

Ferrarijev adut Sebastian Vettel je po zmagi na veliki nagradi Bahrajna kar skakal od silnega navdušenja. Foto AP

Ko je Sebastian Vettel z Gino, kot je ljubkovalno poimenoval svojega ferrarija SF70H, prvi prevozil ciljno črto na veliki nagradi Bahrajna, je izjavil, da bi najraje zamrznil tiste trenutke (slavja). »Ko bi se vsaj ustavil čas,« si je 29-letni Nemec zaželel po drugi letošnji zmagi in skupno 44. v formuli 1, na katero si po tretjem mestu v kvalifikacijah in predvsem velikem zaostanku za Mercedesovima asoma Valtterijem Bottasom in Lewisom Hamiltonom (še) ni upal pomisliti.

Da bi utegnil to postati njegov dan, je začutil po startu, po katerem se je izstrelil mimo drugouvrščenega Hamiltona in začel napadati vodilnega Bottasa, ki se je premiernega najboljšega startnega izhodišča veselil že v svojem tretjem nastopu za Mercedes. Finski dirkač je kljub težavam z oprijemom, ki mu jih je povzročal previsok zračni tlak v pnevmatikah, sprva uspešno odbijal Sebastianove poskuse. Ker se nemškemu zvezdniku nikakor ni uspelo prebiti mimo, so se pri Ferrariju odločili za zgodnejšo menjavo gum, na katero so Vettla poklicali že v 11. krogu.

Zaradi trčenja med Lanceom Strollom (Williams) in Carlosom Sainzem (Toro Rosso) je dva kroga pozneje na progo pripeljal varnostni avtomobil in Bottas je zavil v bokse, skoraj hkrati z njim pa tudi Hamilton, ki je s počasnejšo vožnjo proti garažam – da ne bi čakal za 27-letnim Fincem in da bi ohranil svoj položaj – zadrževal za seboj rdečega bika Daniela Ricciarda, za kar so ga pristojni po ogledu posnetka kaznovali s petsekundnim postankom. To ga je ob dejstvu, da je medtem vodstvo prevzel Vettel, očitno tako razjezilo, da je – ko je spet lahko do konca pohodil stopalko za plin in ni mogel prehiteti Bottasa – od svojih nadrejenih zahteval, da ekipnemu kolegu naročijo, naj ga spusti predse. Potem ko je dirkač iz Nastole pri Lahtiju spoznal, da ne more slediti Sebastianovemu ritmu, se je umaknil Hamiltonu, ki se je nato pognal v lov na ferrarija s št. 5. Čeprav so mu v moštvu vlivali upanje, da lahko še ujame Vettla, se mu ni mogel približati na manj kot šest sekund. To pomeni, da 32-letni Anglež tudi brez prejete kazni predvčerajšnjim ne bi mogel zmagati. Nemški šampion je bil s svojim poskočnim vrancem – tako kot že v Melbournu – spet prehiter za vse.

Bili so pogumni in nori

»Čeprav se nam v kvalifikacijah ni izšlo po željah, je nekaj v meni kljub temu govorilo, da bomo na dirki bolj konkurenčni. In res; našli smo skrita velikonočna jajca!« je s širokim nasmeškom dejal Vettel, ki se je na vrhu skupnega seštevka spet malce oddaljil od drugouvrščenega Hamiltona. To je sicer Sebastianov najboljši start v sezono po letu 2011, njegove tekmece pa lahko skrbi podatek, da je še vsakič, ko je vodil v prvenstvu, na koncu tudi osvojil lovoriko. Navdušenja ni skrival niti vodja Ferrarijeve ekipe Maurizio Arrivabene. »Bili smo pogumni in morda tudi nori. Že v kvalifikacijah smo bili namreč z mislimi pri dirki in zanjo iskali nastavitve. To je pač v našem zapisu DNK, smo dirkači v pravem pomenu besede,« je razpredal 60-letni Italijan, toliko bolj zadovoljen, ker je Ferrari spet prevzel vodstvo v konstruktorski razvrstitvi.

V Mercedesovem taboru je bilo vzdušje precej turobno. Hamilton je čestital Vettlu in se zahvalil džentelmenu Bottasu, ker ga je spustil mimo, zase pa je dejal, da je dal vse od sebe, zato si nima česa očitati. Njegov finski ekipni kolega je naravnost priznal, da je razočaran, saj je meril višje od tretjega mesta. »A po drugi strani je bil to kljub temu moj doslej najboljši vikend v formuli 1,« je še omenil Bottas, ki je imel v cilju vsega dve sekundi naskoka pred četrtouvrščenim rojakom Kimijem Räikkönenom (Ferrari). Naslednja preizkušnja bo 30. t. m. v Sočiju.

 

Deli s prijatelji