RELI ZA SP

Loeb prepričljivo začel v Monte Carlu

Objavljeno 17. januar 2013 10.48 | Posodobljeno 17. januar 2013 10.49 | Piše: R. T., STA

Še dobro, da bo svetovni prvak letos vozil samo štiri relije za SP. Tako bo tudi nekdo drug prišel na vrsto za lovoriko.

Na reliju ne manjka radovednih ljubiteljev hlapov in hitrosti (fotografija je simbolična).

MONTE CARLO – Čeprav je pred sezono 2013 napovedal, da se bo udeležil le štirih dirk, je branilec naslova svetovnega prvaka v reliju Francoz Sebastien Loeb tudi letošnji dirkaški uvod svetovnega prvenstva vzel nadvse resno. Loeb namreč vodi po uvodnih štirih hitrostnih preizkušnjah relija Monte Carlo, drugi je njegov rojak Sebastien Ogier (Volkswagen).

Če gre soditi po začetku sezone, je slovo Loeba – izzive bo devetkratni svetovni prvak našel v drugih razredih avtomobilističnega športa – edini način, da do skupne zmage v SP pride še kdo drug. Francoski mojster volana je tudi letošnji Monte Carlo, tradicionalni uvod v sezono, začel najbolje.

Veliki up je Ogier

Potem ko so pri njegovi ekipi Citroen ostali brez glavnih tekmecev zadnjih letih, saj bo Ford nastopal le s poltovarniško ekipo, je bil po prvih štirih »brzincih« v okolici Valenca danes še najbližje njegov soimenjak in nekdanji veliki Citroenov up Ogier. Mladi Francoz zdaj nastopa za novinca v prvenstvu, nemško tovarno Volkswagen, po prvem dnevu pa ima za Loebom že minuto in 20 sekund zaostanka. Tretji je Finec Mikko Hirvonen (Citroen), ki bo, ko Loeb ne bo vozil, prvi dirkač francoske ekipe, a zaostaja že 1:46 minute. Še en Citroenov voznik, Španec Dani Sordo, je četrti, toda že z dvema minutama zaostanka.

Reli Monte Carlo se bo v četrtek nadaljeval s šestimi hitrostnimi preizkušnjami, do konca dirke jih bo na sporedu skupno 18. Lansko zmago na tej dirki brani Loeb, Hirvonen (2010) in Ogier (2009) pa sta na reliju v kneževini slavila, ko je štel za točke prvenstva IRC.

Izidi 1. etape:

1. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Citroen DS3)  1:39:49,0
2. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Volkswagen Polo R)
                                                        + 1:20,3
3. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Citroen DS3)       1:46,7
4. Dani Sordo/Carlos del Barrio (Špa/Citroen DS3)        2:01,2
5. Jari-Matti Latvala/Mikka Anttila (Fin/Volkswagen Polo R)
                                                          2:32,2
6. Jevgenij Novikov/Ilka Minor (Rus/Avt/Ford Fiesta RS)  2:50,6
7. Bryan Bouffier/Xavier Panseri (Fra/Citroen DS3)       2:57,1
8. Juho Hänninen/Tommi Tuominen (Fin/Ford Fiesta RS)     3:03,5

 

Deli s prijatelji