FORMULA ENA

Ferrarijev adut za naslov

Objavljeno 02. februar 2013 12.13 | Posodobljeno 02. februar 2013 12.15 | Piše: M. U.

Italijanski vzpeti konjiček je predstavil nov dirkalnik za letošnjo sezono v formuli ena.

Fernando Alonso in Ferrarijev novi lepotec. Foto: Reuters

Bo to zmagovita formula? Moštvo formule ena Ferrari je namreč v Maranellu razkrilo nov dirkalnik za letošnjo sezono, osemvaljnik F138 pa je tudi zadnji pred spremembo pravil o motorjih. Od prihodnjega leta bodo, po osmih sezonah, v uporabi šestvaljniki. Šef moštva Stefano Domenicali upa, da bodo letos le prekinili štiriletno sušo brez naslova svetovnega prvaka, od starega bolida pa se razlikuje po odprtem nosu, lani je bil upognjen, malce drugačnem trupu in ožjem zadku. Pravijo, da je Ferrari dirkalnik iz lanske zveri spremenil v lepotico. Leto pred rokom so tudi spremenili elektroniko v dirkalniku. »To je začetna točka z le enim ciljem, novemu dodatku k naši svetli zgodovini. Želimo si, da bi bil naš dirkalnik tekmovalen že od samega začetka. Lani smo se mučili že med zimo in nismo bili na ravni najboljših,« je dejal Domenicali.

Vzpeti konjiček je zadnji konstruktorski naslov osvojil leta 2008, Kimi Räikkönen pa je bil zadnji posamični prvak leto pred tem. Sezona se bo začela 17. marca v avstralskem Melbournu, preizkus novih dirkalnikov pa bo v Jerezu od prihodnjega tedna. Španec Fernando Alonso bo poskušal izboljšati lansko drugo mesto v skupnem seštevku, drugi voznik Brazilec Felipe Massa sedmo, Ferrari pa naslov podprvaka med konstruktorji. Red Bull in Sebastian Vettel so bili pač boljši. Domenicali dodaja, da jim je druga stopnička pustila grenak okus v ustih.

Letos ožji vrh

»Nova pravila so lani prinesla zmago sedmih dirkačev na uvodnih sedmih dirkah. Zdaj se je stvar prijela. Letos bodo dva, tri moštva zmagovalci vseh dirk, upam, da bomo med njimi, moramo biti med njimi. Najboljša moštva so lani ob koncu sezone zares stopila v ospredje,« meni Španec. Lani je skozi vso sezono zmagovalo šest ekip. Dvakratni svetovni prvak Alonso bo zaradi telesnih priprav izpustil uvodno preizkušanje. Bo pa na stezi v Barceloni od 19. februarja. Massa je dodal: »Hočem biti pri vrhu vso sezono, ne le drugo polovico. Upam, da bo nov dirkalnik Ferrariju dal dvojno krono.« Predsednik italijanskega vzpetega konjička Luca di Montezemolo pa je včeraj zavrgel misel, da bi Vettel nekoč nastopal za Ferrari. »Alonso in Vettel ne bosta dirkala v istem moštvu,« je poudaril.

Deli s prijatelji