MOTO GP

Srečnih 26, v Brnu pribrnel do zmage

Objavljeno 18. avgust 2014 17.00 | Posodobljeno 18. avgust 2014 17.00 | Piše: Damir Gorjanc

Dani Pedrosa je pretrgal niz desetih zmag Marca Marqueza v razredu moto GP.

Kralj je mrtev, živel kralj. S takšnim vzklikanjem so včasih dali vedeti, da prestol ne bo nikoli prazen, da se bo zgodba nadaljevala. Tudi danes se, saj so kralja letošnje sezone motociklistov razreda motoGP Marca Marqueza (honda) s prestola sklatili kar trije. Na dirkališču v Brnu je niz desetih zaporednih zmag čudežnega dečka prekinil mož s številko 26 na motociklu Dani Pedrosa (honda), ki se je veselil svoje prav tako 26. zmage. Drugo mesto si je rezerviral Jorge Lorenzo z yamaho, tretje pa doktor motociklizma Valentino Rossi, ki je v cilj pripeljal drugo yamaho. Primat letošnje sezone tako še vedno ostaja hondi, ki še ni sestopila z vrha.


MotoGP 
VN Češke

1. D. Pedrosa (Honda) 42:47,800
2. J. Lorenzo (Yamaha) +0,410
3. V. Rossi (Yamaha) +5,259
4. M. Marquez (Honda) +10,454
5. A. Iannone (Ducati) +17,639

MotoGP 
Vrstni red dirkačev (po 11. od 18 dirk)

1. M. Marquez (Honda) 263
2. D. Pedrosa (Honda) 186
3. V. Rossi (Yamaha) 173
4, J. Lorenzo (Yamaha) 137
5. A. Dovizioso (Ducati) 118 

 

Lorenzo je s starta potegnil kot burja in si v nekaj krogih pripeljal dobro sekundo prednosti, za njim pa je kot orkan pridivjal Pedrosa. »Nisem pričakoval takšne dirke. Jorge je bil izjemno močan v začetnih krogih, zato sem moral spremeniti taktiko in že od začetka na vso moč pritiskati na ročico s plinom. Sicer sem imel nekaj težav z oprijemom, a mi je uspelo ohraniti visok ritem vožnje,« je o dirki povedal Pedrosa, ki je Lorenza ujel in prehitel 17 krogov pred ciljno črto. Marquez in Rossi sta nekaj časa izgubila, ko sta se mučila z vožnjo za odličnim Andreo Iannonejem (ducati), ki je na koncu zasedel peto mesto. Po prevzemu vodstva je Pedrosa ušel na dobro sekundo prednosti, v podobnih intervalih pa so si sledili tudi zaostali – Lorenzo, Marquez, ki je bil po več kot polovici dirke še tretji in Rossi. Nekaj časa je še kazalo, da bi Marquez utegnil svoj niz podaljšati na 11 zaporednih zmag, ko mu je v dveh krogih uspelo zmanjšati zaostanek, nato pa je šlo le še navzdol. Več kot sekundni zaostanek je uspešno zmanjševal Rossi, ki je enajst krogov pred ciljem ugnal nemočnega tekmeca. Po dirki se je sestopa s prestola mašine za zmagovanje letošnje sezone dotaknil tudi Italijan. »Marc je drsel po celotni stezi, mislim, da je imel nekaj tehničnih težav, predvsem z oprijemom pnevmatike. Še posebno sem, po poškodbi mezinca ob padcu na treningu, vesel tretjega mesta. Pred dirko sem šel v mobilno kliniko na dodatne nastavitve prsta in našli smo prave,« je Rossi v šaljivem slogu opisal videnje dirke skozi vezir svoje čelade. Lorenzo je šest krogov pred ciljem začutil, da bi bil lahko on tisti, v katerega bi bile usmerjene vse luči, a je ostalo le pri pobožnih željah.

V razredu moto2 je najhitrejši iz kvalifikacij, Španec Esteve Rabat, precej netipično vodil od starta do cilja. Tudi šest krogov pred koncem, ko je dvignil roko v zrak, da stezo moči dež, ni omajalo njegovega vodstva. Komisija se je odločila, da ne prekine dirke, saj je Finec Mika Kallio na drugem mestu odpeljal nekaj hitrih krogov. Nemec Sandro Cortese se je veselil tretjega mesta.

Pravo nasprotje uspavanki srednjega razreda pa je bila dirka najšibkejšega. Španec Alex Marquez je s prvega mesta krenil odločno, za njim so se zapodili Italijan Enea Bastianini, Francoz Alexis Masbou in Južnoafričan Brad Binder, ki so se menjavali v vodstvu. V zaključku dirke je bil Marquez spet na čelu kolone, dva kroga pred ciljem ga je prehitel Avstralec Jack Miller. Ta je povorko kot vodilni popeljal v zadnji krog, a je odličen napad priperavil Masbou. Očitno je bilo bratom Marquez na Češkem usojeno četrto mesto, saj je zmagal Masbou pred Bastianinijem in Britancem Dannyjem Kentom. Konec meseca si bo Marc Marquez, ki ima sicer neulovljivo prednost v točkovanju za naslov prvaka, poskušal povrniti krono na nekdanjem vojaškem letališču v Silverstonu.

Deli s prijatelji