SVETOVNO PRVENSTVO

Jorge Lorenzo boljši od Valentina Rossija, a mu navijači tega ne priznajo

Objavljeno 09. november 2015 11.00 | Posodobljeno 09. november 2015 10.07 | Piše: Damir Gorjanc

Z veliko nagrado Valencie se je končalo svetovno prvenstvo motociklistov.

Vsi šampioni sezone 2015, z leve: Johann Zarco (moto2), Jorge Lorenzo (motoGP) in Danny Kent (moto3). Foto: Reuters

Glavna motociklistična lovorika je zopet v rokah Španca Jorgeja Lorenza (Yamaha), ki je dve sezoni čakal, da si v svojo vitrino vrne žlahtno priznanje najboljšega dirkača v razredu motoGP. Na dirki za veliko nagrado Valencie je iz rok nekdanjega španskega kralja Juana Carlosa I. prejel pokal za zmago na zadnji dirki sezone. »Vse skupaj sem doživel zelo čustveno. Celotni častni krog so mi iz oči lile solze sreče. Čutil sem veliko pritiska, po drugi strani pa sem bil popolnoma miren, saj sem vedel, kaj moram storiti, da osvojim naslov. Peljal sem na zmago, na vso moč, in nekajkrat nisem opazil table z obvestili ob stezi, ker sem bil popolnoma osredotočen na vožnjo. Zadnja pnevmatika je začela proti koncu zgubljati oprijem, zato je bilo vse skupaj težje. Srečen sem, ker sem si na zadnji dirki privozil peti naslov prvaka,« je povedal od veseljačenja zadihani Lorenzo.

Misija nemogoče

Veliki finale, kot so poimenovali zadnji obračun med Valentinom Rossijem (Yamaha) in Lorenzom, je brez dvoma dobil Lorenzo, ki je dirko začel s prve startne pozicije, Rossi pa je po kazni zaradi brcanja Marca Marqueza (Honda) začel z zadnjega mesta. Doktor je imel pred prihodom v Valencio sedem točk prednosti pred novim svetovnim prvakom, vendar je ob Lorenzovi zmagi za osvojitev naslova potreboval drugo mesto. Ni se mu izšlo, končal je na četrtem mestu, ob herojski predstavi na zadnji dirki mu je prvenstvo spolzelo iz rok za pičlih pet točk. Drugo mesto je pripadlo Marquezu, ki je Lorenza lovil celotno dirko, njegove zmage pa ni ogrozil niti enkrat. Očitno je Mallorčan odpeljal dirko na tako visokem nivoju, da Marquez ni imel možnosti za napad, čeprav je sam dejal, da je imel drugačne načrte: »Jorge je bil izjemno močan na začetku, težko mu je bilo slediti. V drugi polovici dirke sem se na motociklu počutil zelo dobro in sem pripravljal strategijo, da ga napadem v zadnjih dveh krogih. Potem me je prehitel Dani in sem se moral otepati še njega ter se kar potruditi, da sem prišel nazaj na drugo pozicijo. Vse je bilo preveč na meji, če bi poskušal Jorgeja napasti še enkrat v zadnjem krogu, zato ga nisem.« Črn madež ostaja na Marquezovih hlačah, čeprav je korektno odpeljal dirko in pritiskal na Lorenza, ki se ni pustil zlomiti. Mladi Katalonec mnogokrat ni bil pragmatičen. Ali bi bilo drugače, če ne bi čakal na zadnja dva kroga, ne bomo nikoli vedeli, je pa dejstvo, da si je Lorenzo naslov zaslužil, čeprav so bile njegove poteze v zadnjih dveh tednih vse prej kot športne. Na tretjem mestu se je spet izkazal Dani Pedrosa (Honda), ki je krila dobil šele v sklepnem delu dirke. Po startu je nekoliko zaostal, vendar se je celotno dirko peljal blizu vodilnih. Oči so bile uprte tudi v dirkača Ducatija. Andrea Ianonne se je namreč hotel vplesti v boj za stopničke, a je v tretjem krogu zdrsnil v pesek, zato je bil Rossi prepuščen samemu sebi. V prvem krogu je pridobil 12 mest, nato pa počasi lovil preostale. Pričakovanja, da mu bodo drugi naredili prosto pot, so bila nerealna, zato mu niti odlično četrto mesto ni bilo podarjeno. Morda sta se mu malce bolj očitno umaknila le Bradley Smith (Tech 3 Yamaha) in Danilo Petrucci (Pramac Ducati), vendar je bilo to premalo, saj si je doktor v desetem krogu nakopal že devet sekund zaostanka, še vedno pa je bil le na šestem mestu.

Žvižgi za prvaka

Po polovici dirke se je Rossiju uspelo izmuzniti mimo 22 dirka??ev, saj je bil že na četrtem mestu, njegov zaostanek za Lorenzom pa debelih 13 sekund. Takrat je tudi sam vedel, da mu lahko naslov pripelje le še napaka črne mambe ali Hondina dirkača. Lorenzo je odpeljal do konca v slogu, ki se spodobi za svetovnega prvaka, hondi pa sta bili bolj v napoto druga drugi kot v veselje Rossiju. V sklepnem delu je bil Pedrosa občutno hitrejši od vodilne dvojice in je dva kroga pred ciljem napadel moštvenega tekmeca, tam pa je Lorenzo dobil prednost, ki je ni izpustil iz rok. »Želel sem priti bližje. Po polovici dirke mi je to tudi uspelo, ko sem ohladil prednjo pnevmatiko in je bilo dovolj oprijema. Pri prehitevanju sem se v ovinek odpeljal precej na široko in se za nameček zmotil pri prestavljanju. Po vseh težavah na začetku sem lahko zadovoljen s sezono,« je občutke strnil Pedrosa, ki je po malezijskem konfliktu ostal nevtralen kot Švica. Rossi je imel tudi v Španiji večinsko podporo s tribun, množica po dirki ni bila preveč naklonjena domačinu Lorenzu. Novi prvak si je v zelo kratkem času očrnil ugled z jadikovanjem o po njegovem premili kazni za Rossija pred zadnjo dirko, 110.000 navijačev pa je z žvižgi nazorno pokazalo, da z razpletom niso zadovoljni.

Rossiju so v garažah pripravili sprejem s špalirjem, vsakdo si je želel dotakniti se moralnega zmagovalca. Brez cirkusa pa niti pri proslavljanju na zmagovalnem odru ni šlo. Lorenzo je imel penino pripravljeno za posebno osebo in je hotel namesto običajnega polivanja in špricanja zapustiti slovesni prostor. Njegov repertoar in program je zmotil uslužbenec prireditelja dirke, ki črne mambe ni spustil v zaodrje, zato je ostalo le pri improvizaciji. Prihodnjo sezono se bo 20. marca vse začelo znova, s točke nič. Nova zavezništva, grdi pogledi, prenovljena pravila, drugačne pnevmatike, elektronika ter poenotena programska oprema bodo pisali novo poglavje v najelitnejšem dirkaškem razredu.

 

Prvaka tudi Zarco in Kent

V razredu moto2 je bil prvak znan že po dirki na Japonskem. Francoz Johann Zarco po osvojitvi naslova ni hotel tvegati in je v cilj pripeljal na sedmem mestu in bo tudi prihodnjo sezono branil naslov v srednjem razredu. Zaradi nesreče je bila dirka po prvem startu prekinjena, nato pa je skrajšano preizkušnjo dobil Španec Tito Rabat pred rojakom Alexom Rinsom in Švicarjem Thomasom Luthijem. V razredu moto3 je odločitev o naslovu prvaka prav tako padla na zadnji dirki. Portugalec Miguel Oliveira je naredil vse, kar je bilo v njegovi moč, da bi osvojil naslov, saj je na dirkališču Ricardo Tormo zmagal. Edini konkurent in novi svetovni prvak Britanec Danny Kent je igral na varno karto in je dirko končal na devetem mestu, kar je bilo dovolj, da je dvignil pokal za prvaka. Španec Jorge Navarro je v cilj sledil Portugalcu, za njima pa je črto prečkal Čeh Jakub Kornfeil.

 

Deli s prijatelji