RELI

FOTO: Na Ekonova reliju zmagala Španca

Objavljeno 23. april 2017 15.52 | Posodobljeno 23. april 2017 15.54 | Piše: A. T.

Reliji po Sloveniji so očitno pisani Špancem na kožo.

Foto: Press release

Lani sta na EKOnova reliju zmagala Luis Murguia Urreta s sovoznikom Franciscom Oscozom, letos pa njuna španska kolega Jesus Echave in Juanan Delgado. Vozila sta BMW i3 in se odrezala tako na točnostnih preizkusih kot v porabi energije. Drugo mesto je letos spet pripadlo slovenski posadki Gregor Zdovc, Katja Kodba, tretja pa sta bila bolgarska tekmovalca Elvis Georgijev in Elena Georgijeva.

Na koncu relija so bili zadovoljni vsi tekmovalci, ne glede na uvrstitve. Imeli so kaj videti, poleg tega pa je bilo vzdušje med ekipami res neverjetno prijateljsko, čeprav so se pomerili za čim boljšo uvrstitev. Tako je ekipa Hyundai Avstrija pomagala bolgarskima tekmovalcema Elvisu Georgijevu in Eleni Georgijevi, ki sta imela precej nenavadno nesrečo – na delu trase sta se izgubila in zapeljala na makadamsko cesto, ki je postajala vse slabša. Ko sta ugotovila, da sta zgrešila, sta obrnila. Ker jima je zmanjkovalo časa, sta precej hitela. Ko sta zapeljala čez prevoj, sta s sprednjim delom podrsala po tleh in sprožil se je sistem za zaščito pešcev, ki dvigne motorni pokrov. Sicer sta se pripeljala do cilja, vendar relija ne bi mogla nadaljevati. Na pomoč so jima priskočili izkušeni Hyundaijevi mehaniki in avtomobil čez noč popravili, tako da sta lahko nadaljevala reli in ga tudi končala, in sicer celo na tretjem mestu.

Elvis je zato svoj pokal odstopil direktorju Hyundaijevega moštva Rolandu Puzengruberju. »Fantje, ta pokal pripada toliko meni kot vam, brez vaše pomoči bi šel lahko samo še domov. Tako pa sem lahko užival do konca tega čudovitega relija. Upam, da se vidimo in spoprimemo tudi na naslednjih. Upam, da vam bom takrat lahko kako vrnil uslugo, ki ste mi jo naredili. Še enkrat hvala!« je bil na podelitvi precej čustven Elvis. In to je tisti pravi duh relija, ki ga pri drugih športih le redko videvamo.

Tekmovalci so morali v treh dneh prevoziti več kot 720 kilometrov in žal samo osem točnostnih voženj. Sprva jih je bilo namreč načrtovanih 13, vendar pa zaradi zapleta s slovensko nacionalno panožno zvezo to ni bilo mogoče.

»Reli smo vseeno izpeljali, tekmovalci so bili navdušeni, prav tako pokrovitelji in v vseh krajih, kjer smo se ustavljali. Z italijanske strani prihajajo same pohvale in vabila za organizacijo podobnih dogodkov na področju trajnostne mobilnosti. Očitno smo na pravi poti in jo bomo tudi nadaljevali. Že čez nekaj mesecev nas čaka ECOnova Rally Austria in že jutri bo treba zavihati rokave. Vendar sem povsem miren, ker vem, da pri naših severnih sosedih podobnih težav gotovo ne bomo imeli«, je povedal organizator relija Primož Lemež

»Nisem bil prepričan, ali bo organizatorjem uspelo to, kar so si zadali,« je bil na koncu navdušen tudi bolgarski tekmovalec Kalin Dedikov, ki se je relija udeležil že lani. »Imeti toliko poguma, da za električne avtomobile narediš isti itinerar kot za ostale avtomobile, je velika stvar. Še večja stvar pa je to tudi izpeljati!«

Deli s prijatelji