Zaradi hitrega življenjskega ritma veliko gospodinj jedi pripravlja vnaprej in jih nato zamrzne. Tako si prihranijo skrbi in norijo, kadar je treba kosilo hitro postaviti na mizo. A vseh živil ne gre zamrzovati, saj odtajana ne samo da niso več užitna, lahko so celo zdravju nevarna. Predstavljamo nekaj takih, ki ne spadajo v zamrzovalno skrinjo.
Jajca
Ne zamrzujte celih jajc, saj lahko lupina zaradi nizkih temperatur poči in skoznjo v vsebino pridejo bakterije. Prav tako se v jajcih nahaja veliko vode in odtajana ne bodo več imela enakega okusa ter teksture. Tudi za jedi iz jajc velja, da niso primerna za zamrzovanje.
Zelena, zelena solata, kumare
Vsa ta zelenjava ima velik odstotek vode. Ko zamrzne, se zato v njej tvorijo kristali, pri tajanju se ti znova spremenijo v vodo, zelenjava pa v neužitno maso.
Majoneza
Majoneze se prav tako ne zamrzuje, saj odtajana razpade na posamezne sestavine. Enako velja tudi za omake na osnovi mleka ali smetane.
Krompir
Ne surov krompir in ne jedi iz njega niso primerni za zamrzovanje. Zaradi spremenjene strukture postane namreč odtajan krompir povsem neužiten.
Siri
Z zamrzovanjem mehkih sirov se izgubi njihova struktura. Odmrznjeni postanejo zrnčasti, saj se iz njih izloči voda, ki med zamrzovanjem kristalizira. Podobno se zgodi z navadnim jogurtom in s kislo smetano. Trdi siri pa z zamrzovanjem in s kasnejšim tajanjem postanejo drobljivi.
Riž
Kuhan riž nikakor ni primeren za zamrzovanje. Odtajan se spremeni v neužitno lepljivo maso. Nerazpoznavni so tudi odtajani makaroni. V kategoriji testenin so zamrzovanje primerni le blanširani njoki in lazanja.