RAJE NE

Živila, ki jih ne smete zamrzovati

Objavljeno 19. november 2014 10.00 | Posodobljeno 19. november 2014 10.06 | Piše: M. F.

Mednje spadajo jajca, krompir pa tudi testenine in riž.

Nekatera živila ne spadajo niti v hladilnik, kaj šele v zamrzovalnik.

Zaradi hitrega življenjskega ritma veliko gospodinj jedi pripravlja vnaprej in jih nato zamrzne. Tako si prihranijo skrbi in norijo, kadar je treba kosilo hitro postaviti na mizo. A vseh živil ne gre zamrzovati, saj odtajana ne samo da niso več užitna, lahko so celo zdravju nevarna. Predstavljamo nekaj takih, ki ne spadajo v zamrzovalno skrinjo.

Jajca

Ne zamrzujte celih jajc, saj lahko lupina zaradi nizkih temperatur poči in skoznjo v vsebino pridejo bakterije. Prav tako se v jajcih nahaja veliko vode in odtajana ne bodo več imela enakega okusa ter teksture. Tudi za jedi iz jajc velja, da niso primerna za zamrzovanje.

Zelena, zelena solata, kumare

Vsa ta zelenjava ima velik odstotek vode. Ko zamrzne, se zato v njej tvorijo kristali, pri tajanju se ti znova spremenijo v vodo, zelenjava pa v neužitno maso.

Majoneza

Majoneze se prav tako ne zamrzuje, saj odtajana razpade na posamezne sestavine. Enako velja tudi za omake na osnovi mleka ali smetane.

Krompir

Ne surov krompir in ne jedi iz njega niso primerni za zamrzovanje. Zaradi spremenjene strukture postane namreč odtajan krompir povsem neužiten.

Siri

Z zamrzovanjem mehkih sirov se izgubi njihova struktura. Odmrznjeni postanejo zrnčasti, saj se iz njih izloči voda, ki med zamrzovanjem kristalizira. Podobno se zgodi z navadnim jogurtom in s kislo smetano. Trdi siri pa z zamrzovanjem in s kasnejšim tajanjem postanejo drobljivi.

Riž

Kuhan riž nikakor ni primeren za zamrzovanje. Odtajan se spremeni v neužitno lepljivo maso. Nerazpoznavni so tudi odtajani makaroni. V kategoriji testenin so zamrzovanje primerni le blanširani njoki in lazanja.

Deli s prijatelji