JANKOVIĆEVI V ŠIŠKI

Jankovićevi v Šiški: končalo se je z golažem

Objavljeno 22. oktober 2011 14.15 | Posodobljeno 22. oktober 2011 13.11 | Piše: K. K.
Ključne besede: Zoran Janković

Program je bil končan ob 3.30 zjutraj

Zoran Janković s soprogo Mijo v prvi vrsti

LJUBLJANA – V Kinu Šiška se je začelo in tudi že končalo: na ustanovnem kongresu bo Jankovićeva stranka Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija izvolila vodstvo stranke, sprejela statut in potrdila program.

Najprej je Alenka Gotar zapela himno, ki so jo zbrani pospremili z aplavzom. Prisotnih je 339 ustanovnih članov, program pa vodi Jani Möderndorfer.

Zoran Janković je nagovor pričel s pozdravom ‘spoštovane tovarišice in tovariši‘, predstavlja pa tudi program, ki je bil končan ob 3.30 zjutraj.  »Zame ‘delu čast in oblast‘ ni parola, jaz to živim, pa naj bo nekdo pri vrhu ali pri dnu. Pa ni pomembno, ali imamo pravo barvo kože, hodimo v cerkev ali ne.«

Dovolj negativizma, želi si pozitivizma

Janković uporablja isti slogan kot SLS – da je treba uporabljati zdravo kmečko pamet. Državljani bodo po njegovem odločali med tistimi, ki so že imeli možnost vladati, pa se niso izkazali. Država je prezadolžena, inštitucije pravne države ne funkcionirajo. »Meni je dovolj negativizma, želim si pozitivizma, več podjetij, kot je Krka,« je še povedal Janković zbranim v Šiški.

Delali bodo kot v najboljšem sosedu

»Ne razumem direktorjev, ki lahko mirno živijo, ko jim gre zaradi različnih prevzemov podjetje v stečaj.« Znova je ponovil prenos ‘podjetniškega načina dela‘ na raven države, saj je dejal, da bo stranka delala enako kot v najboljšem sosedu.

»Delali bomo enako, pošteno, vse s ciljem, da bomo imeli varno in uspešno državo. Vsem, ki delajo na področju pregona kriminala, tudi belih ovratnikov, je treba omogočiti, da bodo delali dobro. Ne more vsak, ki pride na sodišče in ne dobi tega, česar si je želel, reči, da naše pravosodje ni dobro.«

Vse, kar ima, je v Sloveniji

Janković še pravi, da je treba zagotoviti gospodarstvo, ki bo omogočalo 4-odstotno gospodarsko rast. Po kongresu je Janković napovedal še, da je treba pokojninsko reformo sprejeti v prvem letu po začetku mandata in zvišati DDV za 1 odstotek.

»Nobenih podjetij, nobenih žiro računov nimam zunaj Slovenije,« na vprašanje, ali ima podjetja na Cipru, odgovarja Janković.

NLB sanirati, a ne z davkoplačevalskim denarjem

Kar zadeva državno Novo ljubljansko banko (NLB), pa je Janković za sanacijo: »NLB je treba sanirati, a ne z davkoplačevalskim denarjem.« Ob tem brez primerjave z Mercatorjem ne gre: »Če bi bil še v prejšnjem podjetju – kje bi začel najprej zapirati trgovine? Ne v Sloveniji.«

Znani v Šiški

Novinarka na terenu je med zbranimi opazila Cveto Zalokar Oražem (nekdanja zaresovka), Mitjo Meršola, Jankovićevo snaho Vesno Janković, Lojzeta Udeta ter v prvi vrsti igralko Jerco Mrzel in Janija Kovačiča. Prišli so tudi pevec Magnifico, nekdanji košarkar Peter Vilfan, Matjaž Zanoškar (še član stranke Desus) in vsestranski Jonas Žnidaršič.

V Šiški je bil tudi Jožef Kunič, ki se je leta 2006 na listi LDS na lokalnih volitvah pomeril proti Jankoviću. Na vprašanje, ali ni več v stranki  LDS, je odgovoril, da članarine ni plačal.


Deli s prijatelji