NOVOST

Z aplikacijo do najcenejših živil

Objavljeno 07. avgust 2014 21.03 | Posodobljeno 10. avgust 2014 21.03 | Piše: T. L.

Aplikacija FoodLoop bo po napovedi razvijalcev na voljo v vseh državah EU predvidoma leta 2015.

Potrošniki v EU bodo po napovedih leta 2015 lahko ob pomoči aplikacije FoodLoop spremljali, v kateri od trgovin v njihovi bližini so na voljo živila, ki so znižana, ker so tik pred potekom roka uporabe, hkrati pa povsem varna za uživanje. Že v kratkem bodo aplikacijo preizkusili tisti, ki živijo v okolici nemškega Bonna, saj bodo njeno delovanje preverjali na primeru dveh bio supermarketov in pekarne. 

Hrana tik pred pretekom roka uporabe se pogosto znajde v smetnjakih. Podatki kažejo, da na smetiščih po vsej EU konča letno okoli 90 milijonov ton užitne hrane. Vsi ti izdelki bodo zdaj lahko označeni z novimi črtnimi kodami in aplikacija FoodLoop bo o teh posebnih ponudbah uporabnike obveščala v realnem času.

Z aplikacijo bo mogoče poiskati zadnje ponudbe tistih izdelkov, ki bodo posameznika zanimali. Aplikacija vključuje tudi storitev mobilnega obveščanja: potrošnik bo lahko ustvaril osebni nakupovalni seznam, ki bo vseboval izdelke, ki jih potrošnik redno kupuje (denimo jogurti, banane), pri čemer pa se bo odločil še, ali želi biti obveščen o posebnih ponudbah v neposredni bližini. Če bo cena izdelka znižana, bo uporabnik prejel sporočilo. 

Sistem je enostaven za trgovce in omogoča samodejno posodabljanje med izbranimi izdelki in podatkovnimi zbirkami podjetij, pravi Christoph Müller-Dechent, ustanovitelj FoodLoopa. Aplikacijo so razvijali v okviru evropskega projekta FI-WARE, javno-zasebnega partnerstva za internet prihodnost (FI-PPP). Evropska unija se je odločila, da bo projekt podprla tudi finančno.

Sicer pa bo v mesecu septembru na voljo še kar zajeten mošnjiček denarja, namenjen vsem podjetniškim razvijalcem aplikacij in storitev, povezanih s svetovnim spletom. 

Deli s prijatelji