NATANČNO KOT ŠE NIKOLI

VIDEO: Neverjetni posnetek burnega dogajanja na Soncu

Objavljeno 15. november 2015 10.12 | Posodobljeno 15. november 2015 10.12 | Piše: Mo. S.

Nasa lahko sledi gibanju neznanske vročine, izbruhov in premikanju Sončevega ozračja.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je pred kratkim objavila posnetek Sonca v neverjetni resoluciji, v velikosti kar 4000 pikslov. Posnetek traja dobre pol ure in nam predstavi izjemno dogajanje na Soncu, ki s svojo ogromno energijo napaja tudi življenje na Zemlji.

O takem posnetku, ki je zdaj na voljo tudi javnosti, so začeli razmišljati že leta 2010. Naredili so ga ob pomoči rakete Atlas V-401, ki je vsakih 12 sekund fotografiral, in sicer v časovnem obdobju od 14. do 30. oktobra 2014. Na posnetku je skupaj kar 17.000 fotografij. Vsako od desetih valovnih dolžin so posneli s posebnimi instrumenti, predstavljajo pa različne temperature snovi, ki sestavlja Sonce in njegovo površje.

Posnetek je toliko bolj poseben, ker je res natančen, takih detajlov pa ni mogoče posneti niti z najboljšimi napravami, ki so dostopne na trgu. Dogajanja na Soncu zaradi nevidnih valovnih dolžin ne moremo zaznati, zato so izdelali izredno precizni napravi AIA in HMI, ob pomoči katerih lahko zaznavajo in merijo različne valovne dolžine, s tem pa tudi natančneje določijo procese na Soncu in v njegovi okolici. Nasa lahko tako sledi gibanju neznanske vročine, izbruhov in premikanju Sončevega ozračja.

Oglejte si posnetek:

Deli s prijatelji