RAZOČARANI

Spletna trgovina Amazon v rdečem

Objavljeno 25. julij 2014 10.30 | Posodobljeno 25. julij 2014 10.30 | Piše: STA, A. L.

Predvideno izgubo so podvojili.

Amazonov letalec.

NEW YORK – Ameriška spletna trgovina Amazon.com je tudi v drugem četrtletju letos ustvarila izgubo, ki je bila veliko večja od tiste v drugem četrtletju lani. Vlagatelji so podjetju do zdaj bolj ali manj odpustili izgubo zaradi širjenja dejavnosti, tokrat pa so ga kaznovali s pocenitvijo delnic.

Analitiki rekli 13 centov, izgube dvakrat toliko

Amazon je v drugem četrtletju ustvaril 126 milijonov dolarjev izgube oziroma 27 centov na delnico. V drugem četrtletju lani je bilo izgube za sedem milijonov dolarjev oziroma dva centa na delnico. Analitiki so pričakovali, da bo izguba v letošnjem drugem četrtletju le okrog 13 centov na delnico.

Prihodki pa so od drugega četrtletja lani narasli za kar 23 odstotkov, na 19,34 milijarde dolarjev, kar je bilo v skladu s pričakovanji analitikov Wall Streeta. Kljub temu so se delnice Amazona v podaljšanem borznem trgovanju po objavi izidov pocenile za 9,8 odstotka, na 323,44 dolarja.

Mobilnik Fire

Delnice Amazona so se letos pocenile že za deset odstotkov, saj je vlagateljem počasi dovolj čakanja na dobiček, ne glede na to, da podjetje veliko vlaga v širjenje na nova področja dejavnosti. Amazon danes med drugim začenja prodajati svoj pametni telefon Fire. Sicer pa vlaga v storitve za svoj program zvestobe, ki stranko stane 99 dolarjev na leto, za kar dobi zastonj dostavo kupljenega v dveh dneh. Amazon zdaj dostavlja tudi špecerijo, predvaja glasbo, ustvarja lastne televizijske oddaje, aplikacije in tako naprej.

Podjetje v tretjem četrtletju letošnjega leta pričakuje med 19,7 in 21,5 milijarde dolarjev prihodkov, prepir z založniškim podjetjem Hachette okrog cen elektronskih izdaj knjig pa še vedno ni razrešen.

Deli s prijatelji