DIGITALNA FOTOGRAFIJA

Novi albumi dužinskih fotografij

Objavljeno 20. januar 2013 13.10 | Posodobljeno 20. januar 2013 13.12 | Piše: Nenad Vučić

Tudi digitalno fotografijo lahko postavite na polico v dnevni sobi ali na pisalno mizo v službi, prijateljem jo lahko celo pokažete na velikem zaslonu.

V času digitalnih fotoaparatov naredimo veliko več fotografij, kot smo jih v času filmskih kamer. A kaj, ko se le redke znajdejo na papirju.

Za ljubitelje papirja

Tiskalniki fotografij so ena izmed možnosti, ki nam omogoča, da lahko doma na papir natisnemo fotografijo. Nekateri modeli (med njimi tudi Canon SELPHY CP900, ki ima vgrajeno podporo za wi-fi) ponujajo odlično možnost za brezžično tiskanje fotografij s prenosnih naprav brez povezave z računalnikom. Uporabniki pametnih telefonov ali tabličnih računalnikov lahko takoj izdelajo odtise studijske kakovosti, lastniki fotoaparatov s povezavo wi-fi in podporo tehnologije PictBridge pa lahko tiskajo neposredno z zaslona za predogled posnetkov. Fotografije je mogoče tiskati tudi z računalnikov, združljivih pomnilniških kartic in USB-ključkov.

Elektronski fotookvirji

Kdor želi imeti digitalno fotografijo na polici ali pisalni mizi, je zanj kot nalašč digitalni fotookvir. Ob režah za številne spominske kartice imajo večinoma vgrajen tudi pomnilnik, ki omogoča, da fotografije s spominske kartice fotoaparata skopiramo kar v pomnilnik fotookvirja. Samsungov SPF-1000 ponuja kar 1 GB pomnilnika in se ponaša z všečnim dizajnom. Ohišje fotookvirja je izdelano iz kakovostnega, steklu podobnega materiala, ki je prevlečeno s tanko plastjo barve in ima lepo zaobljene robove.

Tablični računalnik 
kot fotookvir

Kateri koli tabliči računalnik ste izbrali, vsakega lahko spremenite v predvajalnik fotografij, saj vsi operacijski sistemi ponujajo možnost prikaza galerije fotografij, ne glede na to, ali ste jih posneli s kamero na tablici ali pa ste jih poslali prek fotoaparata, računalnika ali celo omrežnega diska, ki je dostopen vsem napravam v domačem omrežju. Prednost prikaza fotografij na tabličnem računalniku je v mobilnosti, saj si lahko fotografije ogledate v katerem koli prostoru, kjer vam je na voljo domače brezžično omrežje.

Zbrani pred velikim zaslonom

Se še spomnite, kako smo si ogledovali počitniške fotografije pred diaprojektorjem? No, ti časi se ne bodo vrnili, saj je diaprojektor zamenjal kar televizijski sprejemnik. Ob številnih priklopih, ki jih danes ponujajo tako imenovani pametni TV-sprejemniki, najdemo tudi USB-priklop in mrežni priključek. Prek prvega lahko s kablom povežete fotoaparat ali pa vanj vtaknete USB-ključek s fotogafijami in projekcija se lahko začne. Kdor pa je TV-sprejemnik priklopil na domače omrežje, lahko do fotografij, ki so shranjene na računalniku ali mrežnem disku, dostopa tudi prek mrežne povezave ali celo brezžično. Domače projekcije se bodo tako vrnile tudi v vaš dom.

Deli s prijatelji