TELEVIZOR QLED

Kvantna evolucija

Objavljeno 26. marec 2017 16.52 | Posodobljeno 26. marec 2017 16.54 | Piše: Staš Ivanc

Južnokorejski Samsung je predstavil nove vrhunske televizorje QLED, ki se hvalijo s tehnologijo kvantnih pik – in predvsem z večjo svetilnostjo.

Samsungov televizor QLED se predstavi. Foto: Staš Ivanc

Zdaj je že kar težko kupiti slab televizor. Saj se najde še kateri, ampak v t. i. premium razredu, se pravi v tistem za več tisoč evrov, ga ni. A proizvajalci razvijajo nove in nove tehnologije, s katerimi hočejo pričarati še boljše barve, lepše kontraste, večji dinamični razpon, pravo črno barvo in večjo svetilnost. Samsung je prejšnji teden v podzemlju pariškega Louvra z velikim šovom izvedel globalno premiero nove linije televizorjev QLED, s katerimi želi prepričati zahtevnejše kupce, da je njegova tehnologija prikazovanja slik najboljša. In treba je priznati, res je dobra. No, pa tudi draga.

Kvantne kaj?

Samsung je v novo serijo televizorjev Q7, Q8 in Q9 vdelal tehnologijo t. i. kvantnih pik. V zadnjem času se veliko govori o kvantnih računalnikih in kvantnih stanjih, a pri televizorjih je stvar nekoliko bolj preprosta: pri kvantnih pikah gre za polprevodne nanokristale, ki, ko jih osvetlijo led diode, ki v televizorjih QLED še vedno skrbijo za osvetlitev zaslona (pri LG-jevi tehnologiji OLED piksli dejansko oddajajo lastno svetlobo), oddajo svetlobo določene frekvence. Ampak nanokristali se slišijo preveč dolgočasno, kajne? QLED tako ni sposoben prikazati tako črne barve kakor televizorji OLED, zato pa ima toliko večjo svetilnost (do 1500 oziroma 2000 nitov), s čimer ima zelo velik dinamični razpon. No, slika je res videti odlično, seveda pa je treba imeti tudi ustrezen vir.

Različni modeli

Velikosti diagonale se bodo gibale od 49 pa vse do 88 palcev, s čimer bo cena rasla ekspotencialno in ne linearno. Najcenejši QLED z 49 colami (dobrih 124 centimetrov) bo stal okoli dva tisočaka in pol, o 88-colskem velikanu (to je skoraj dva metra in četrt!) pa si niti ne upam razmišljati. Na voljo bodo tako ravni kakor ukrivljeni zasloni, pri čemer bo najdražja serija Q9 na prodaj le v ravni obliki, Q8 le v ukrivljeni, serija Q7 pa bo imela modele obeh vrst. Seveda bodo vsi poznali 4K UHD-ločljivost, podporo za vsebine HDR, natančen prikaz barv, ki mu je nemško strokovno združenje Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE) podelilo certifikat za t. i. 100-odstotni volumen barv. Samsung je predstavil tudi novi stenski nosilec, s katerim bo televizor mogoče namontirati resnično tik ob steni, poleg klasične noge pa bosta na voljo tudi vrtljivi Gravit Stand in Studio Stand, ki je videti kot stojalo za sliko.

 Ampak konec koncev ne vem, čemu bi kupoval televizor za več tisoč evrov, ki bi mi nato nadomeščal sliko na steni. 

En daljinec, ena škatla in »en« kabel

Samsungovci so na veliko propagirali »en kabel« oziroma »nevidno povezavo« med televizorjem in škatlico One Connect Box, v katero se stekajo vse zunanje povezave, od nje pa do televizorja zdaj teče le izjemno tanek optični kabel visoke prepustnosti. No, optični kabel je res skoraj neviden, a za delovanje televizorja bo vseeno treba imeti tudi klasičen kabel za elektriko. Pa še enega za napajanje One Connecta. No, ampak tega bo že lažje skriti na katero polico. Serija Q prinaša tudi posodobljen uporabniški vmesnik, skozi katerega se bo sprehajalo z novim elegantnim (precej ipodovskim) daljincem, ki odslej podpira več naprav, nadzoruje pa se ga z glasovnimi ukazi ali s tipkami, lahko pa se bo to počelo tudi z novo aplikacijo Smart View.

Televizor kot umetniška slika?

Veliko besed je bilo tudi o Okvirju ali The Frame. Gre za televizor, ki bo, obdan s takšnim okvirjem, kot ga imajo umetniške slike, videti kot prava slika. Ko se bo izbral način okvirja, se zaslon ne bo ugasnil, ampak se bo na njem predvajala umetniška slika ali fotografija iz naše zbirke. Televizor bo prilagajal svetilnost glede na razmere v okolici, prepoznal bo tudi gibanje in bo znal sam prižigati in ugašati zaslon. Okvirje bo mogoče menjati pa tudi stojalo, pri čemer bo najbolj do izraza prišel prav Studio Stand. Kaj dosti drugega o televizorju ni znanega, verjetno pa ne bo šlo ravno za podhranjeno živalco. Ampak konec koncev ne vem, čemu bi kupoval televizor za več tisoč evrov, ki bi mi nato nadomeščal sliko na steni. 

Deli s prijatelji