MOBILNO

Kakšna je moderna mobilna pisarna

Objavljeno 14. oktober 2012 15.41 | Posodobljeno 13. oktober 2012 22.03 | Piše: Nenad Vučić

Danes je lahko pisarna z vami tudi na poti. Je mnogo več kot kovček s prenosnim računalnikom in morda tiskalnikom.

Pojem mobilne pisarne se je čez čas spremenil. Pred leti je to bil le kovček s prenosnim računalnikom, morda tiskalnikom, in redko so bili uporabniki tovrstne pisarne povezani z matičnim podjetjem. Danes pa je lahko mobilna pisarna veliko manjša, tiskalnik ni več nujen pripomoček, z matičnim podjetjem pa ste lahko povezani prek telefonske linije in prenosa podatkov.

Prenosnik ali tablica

Danes imajo prenosni računalniki, tablice ali tablični hibridi možnost integrirane mobilne brezžične povezave. Po tej poti ste lahko prek varne povezave kjer koli povezani z matičnim podjetjem, na voljo je podatkovno omrežje. Majhna teža, različne velikosti zaslonov in hiter vnos podatkov prek tipkovnice te naprave še vedno uvrščajo med najpomembnejši kos mobilne pisarne. Zaradi kompaktnosti, lažjega prenašanja in ker vse več poslov poteka v elektronski obliki, kovček za prenašanje mobilne pisarne danes vidimo redkeje.

Brez mobilnega tiskalnika včasih ne gre

Potrebe po mobilnem tiskanju so danes zmanjšane na minimum, zato se je zmanjšala tudi ponudba. Malo uporabnikov potrebuje izpis dokumentov na terenu – to je danes veliko lažje opravilo, izpis pa je precej hitrejši.

Pametni telefoni so najmanjša pisarna

Pametni mobilniki so danes najmanjše orodje, ki ga lahko uporabljamo kot mobilno pisarno. Povezljivost z internetom, številne mobilne aplikacije, vključno z mobilnimi aplikacijami Office, namenske aplikacije, elektronska pošta in imenik omogočajo uporabo najmanjše mobilne pisarne, kar jih je na voljo. Praktični so tudi zato, ker so z nami vedno in povsod. Povezava mobilnega omrežja s poslovnim omrežjem v podjetju omogoča, da smo dosegljivi na službenem telefonu tudi takrat, ko smo na poti.

Kaj pa storitve v oblaku?

Za popolno mobilno pisarno lahko danes združimo fiksno in mobilno telefonijo, ki skupaj z internetom v pisarni ali na poti omogočata uporabo številnih novih storitev, predvsem tistih, ki so v oblaku. Podjetja lahko najamejo strežnike, storitve poslovne in mobilne telefonije ter aplikacije, ki jih potrebujejo za svoje delo, uporabnike storitev pa po potrebi dodajajo in odvzemajo. Tako se jim ni treba ukvarjati z okoljem IT v podjetju, ampak se lahko posvetijo svojemu poslu. Pisarna v avtomobilu je danes nekaj povsem običajnega. V mobilni pisarni brez prenosnika ali tablice 
skoraj ne gre. Mobilni tiskalniki so lažji in zmogljivejši, vendar jih uporablja vse manj ljudi. Pametni mobilniki so dobra alternativa prenosnikom in tablicam, saj so z nami vedno in povsod. Storitve v oblaku skupaj z najemom telefonije in interneta povežejo mobilno pisarno s podjetjem.

Deli s prijatelji