MALI TRIKI

Kako snemati boljši video

Objavljeno 24. april 2017 17.44 | Posodobljeno 24. april 2017 17.45 | Piše: Staš Ivanc

Sodobni pametni telefoni, še sploh tisti malce dražji, znajo poleg lepih fotografij narediti tudi dobre videoposnetke, a njihova kakovost je precej odvisna tudi od snemalca.

Ko je Steve Jobs leta 2007 predstavil prvi iphone, je novo napravico predstavil kot »ipod, telefon in internetni komunikator« v enem. In dejansko sprožil revolucijo v svetu pametnih telefonov. Imel je tudi fotoaparat z dvema milijonoma točk in delal je precej dobre fotografije za tisti čas, ni pa znal snemati videa. No, časi so se spremenili in sodobni pametni telefoni s kakovostnimi kamerami so skoraj uničili trg kompaktnih fotoaparatov in videokameric.

Applov iphone 7 (pa seveda tudi druga trenutna premijca, samsung galaxy S8 in huawei P10) veliko stavi prav na kakovost posnetkov in preprosto uporabo. A kljub poenostavljenim vmesnikom, vrhunski optiki, zmogljivim procesorjem in programski opremi vsak videoposnetek pač ni dober, če ne poznamo vsaj nekaj osnov. Tukaj je nekaj napotkov, ki pripomorejo k boljšemu snemanju videa na iphonu oziroma na katerem koli drugem pametnem telefonu. Za začetek očistimo lečo glavne kamere, po možnosti z nežno krpico za brisanje očal, da odstranimo mastne madeže in umazanijo, hkrati pa ne poškodujemo stekla.

Pomnilnik

Obstajata dve vrsti ljudi: tisti s prostorom na telefonu in tisti brez prostora. Video, še posebno posnetki v 4K-ultra visoki razločljivosti, zavzame veliko prostora. Uporabniki androidnih telefonov se bodo muzali, češ kaj ste pa kupili iphone, ki se ga ne da nadgraditi s spominsko kartico, a tudi na androidnih telefonih snemanje tako obsežnih posnetkov zahteva veliko in hitro (in seveda precej dražjo) kartico sd.

Preden se lotimo snemanja, se torej prepričajmo, ali imamo dovolj prostora na telefonu. Zelo zoprno je, če snemaš nastop otroka ali katero športno mojstrovino s prijatelji, ko se na zaslonu pojavi napis, da na telefonu ni več prostora. Količino prostega notranjega pomnilnika preverimo v Settings, General, Storage & iCloud Usage. Tukaj hitro vidimo tudi, katere aplikacije zavzamejo največ prostora, in jih lahko odstranimo.

Obvestila

Verjetno se je že komu kdaj zgodilo, da se mu je med snemanjem videa na vrhu zaslona pojavilo kakšno obvestilo ali sporočilo, še najhujši pa je telefonski klic, ki samodejno ustavi snemanje videa. Tudi če gre za čisto malo besedila, nas obvestila zmotijo med delom in nam ovirajo pogled na kader. Najlažje se jih znebimo, če pred snemanjem vključimo letalski način. Druga možnost je vklop načina ne moti (Do Not Disturb), kjer si nastavimo, kaj in kako nas bo lahko zmotilo med delom.

Izbira formata

Pri fotografiji niti ni tako strašno pomembno, ali slikamo v portretnem formatu 4:3 ali panoramskem 16:9, saj lahko sliko naknadno porežemo že z osnovnimi programi, prednaloženimi na računalnike. Pri videu pa je to malo drugače. Najbolje je, da vedno snemamo v širokozaslonskem načinu, saj se tako izognemo tistim zoprnim črnim robovom na zaslonu. Po drugi strani je videoposnetke v nekaterih družabnih aplikacijah lažje gledati v portretnem formatu. Odločitev je naša. Če bomo gledali posnetek na računalniku ali televiziji, je panoramski način brez dvoma najboljši, če pa bomo video objavljali na snapchatu, zna biti primernejši bolj pokončen format slike.

Mirna roka

Tresoče se posnetke je težko gledati. Iphone ima vdelan stabilizator slike (pravzaprav dva: optičnega in elektronskega), ki lahko odpravi nekaj tresavice s posnetka. A kljub stabilizatorju je pametno držati telefon čim bolj pri miru, saj se na videu opazi vsak snemalčev gib. Pomagamo si lahko tako, da komolce naslonimo k telesu, pri res natančnih posnetkih pa celo zadržimo sapo. Sicer pa zelo pomaga, če roke naslonimo na trdo podlago, obstajajo celo specialna fotografska stojala za telefone.

Svetloba

Iphone naredi odlične videoposnetke v dobri svetlobi, če pa smo v zaprtem prostoru, potrebuje malce pomoči. Dobro je vedeti, od kod prihaja svetloba: če je vir svetlobe za nami, bo posnetek kazila naša senca, če pa je za objektom, ki ga snemamo, se nam lahko blešči. Če želimo popraviti osvetlitev, s prstom tapnemo na zaslon tam, kjer želimo izostriti sliko in jo bolj ali manj osvetliti. Na zaslonu se bo pojavil drsnik, s katerim nastavimo raven osvetlitve. To lahko tudi zaklenemo: prst držimo na zaslonu toliko časa, da rumeni kvadratek utripne in se pokaže napis AE/AF Lock. Kamera si bo zapomnila nastavitev, dokler se spet ne dotaknemo zaslona. Če ne gre drugače, lahko uporabimo tudi iphonovo bliskavico, čeprav uspeh s tem ni zagotovljen.

Razdelitev kadra

Stvar ali človeka, ki ga snemamo, je najlažje postaviti v sredino prizora, a vsega ni treba vedno centrirati. V resnici je lahko posnetek še bolj zanimiv, če sliko razdelimo na tretjine, pri čemer nam znajo pomagati nekateri pametni telefoni. Iphone sicer pozna mrežo (grid) za slikanje fotografij, ki pa, žal, ne deluje tudi pri snemanju videa. 

Deli s prijatelji