ADRIFUND

To je slovenski Kickstarter

Objavljeno 30. marec 2016 18.38 | Posodobljeno 30. marec 2016 18.38 | Piše: E. N.

Lokalne dobre zgodbe mladih in nadebudnih podjetnikov se bodo uresničevale prek platforme Adrifund. Gre za platformo množičnega financiranja, ki jo iz tujine najbolj poznamo po Kickstarterju.

Matej Rauh platformo razvija skupaj z Aljažem Gluharjem.

Adrifund je prva slovenska platforma za nagradno množično financiranje. Zaživela bo danes zvečer na odprtju v kreativnem centru Poligon v Ljubljani, kjer se bodo v živo predstavili nosilci prvih projektov.

Namenjena bo predvsem lokalnim projektom in delovala po vzoru uspešne prav tako lokalne islandske platforme Karolina fund, kar bodočim prijaviteljem projektov prinaša tudi bolj osebni pristop od drugih, tujih platform za množično nagradno financiranje, s tem pa tudi večjo možnost za uspeh.

Ustanovitelj Adrifunda Matej Rauh platformo razvija skupaj z Aljažem Gluharjem in Danijem Planincem, tehnično podporo pa jim nudi omenjena islandska platforma.

Slovenci smo lani preko tujih platform 'crowdfunding' zagnali preko 100 projektov v skupni vrednosti 2,7 milijona evrov. Uspešnih jih je bila četrtina.

Tema za diplomo postala resen posel

Ideja o vzpostavitvi slovenske platforme za nagradno množično financiranje (crowdfunding) se je Rauhu porodila spomladi leta 2014, ko je bil kot študent prava na polletni študijski izmenjavi v Reykjaviku na Islandiji. V tistem času je že imel pripravljeno temo svoje diplomske naloge, ki je obravnavala pravno ureditev množičnega financiranja, zato je podrobno spremljal razvoj tega področja, hkrati pa je v Reykjaviku naletel na Karolina fund. Stopil je v stik z njenimi ustanovitelji in z enim izmed njih, Arnarjem Sigurdssonom (glavni programer), tudi opravil intervju, katerega del je vključil v svojo diplomsko nalogo.

Ob pisanju diplomske naloge je Rauh vedno bolj resno razmišljal, da bi bil njegov zaključek študija tudi začetek njegove podjetniške poti. Oborožen z novimi znanji in poslovnim partnerstvom je tako ob povratku v Slovenijo ustanovil podjetje Adrifund in začel intenzivne priprave na projekt, ki bo že v samem začetku poganjal zgodbe iz lokalnega okolja.

Seznam zdaj aktivnih projektov si lahko ogledate tukaj:

image

Deli s prijatelji