IZJEMEN TELEFON

Iphone za novo desetletje

Objavljeno 03. december 2017 10.52 | Posodobljeno 03. december 2017 10.54 | Piše: Staš Ivanc

Applov iphone X je izjemen telefon, ki ga muči le visoka cena, a to kupcev, sodeč po prodaji, niti ne moti.

Končno spet presunljiv iphone. Fotografije: Staš Ivanc

Nekako tako kot v naslovu je šef Appla Tim Cook septembra predstavil iphone X, ki naj bi pomenil novo prelomnico v svetu telefonov. A dejansko Apple ni pogruntal nič kaj strašno novega ali revolucionarnega, le izpopolnil je tehnologijo, jo zapakiral v lično škatlo in potrošniku omogočil vrhunsko uporabniško izkušnjo. To mu je uspelo že s prvim iphonom pred desetimi leti, ko je zdaj že pokojni soustanovitelj jabolčne družbe Steve Jobs napovedal »začetek nove dobe« in oznanil, da je »Apple ponovno izumil telefon«. Prvi iphone ni bil prvi pametni telefon z zaslonom na dotik, ki bi bil povezan z internetom in ki bi bil multimedijska mašinca, bil pa je prvi, ki mu je vse to uspelo stlačiti v enotno formo in poskrbeti, da vse deluje tako, kot je treba. In še videti je bil dobro.

Dejansko Apple (spet) ni pogruntal nič kaj strašno novega ali revolucionarnega, le izpopolnil je tehnologijo, jo zapakiral v lično škatlo in potrošniku omogočil vrhunsko uporabniško izkušnjo.

(R)evolucija

Novi iphone X je to ponovil. Njegov ozki amoled zaslon z razmerjem 19,5: 9 in s 1125 x 2436 pikami ni nekaj presenetljivo revolucionarnega; novo razmerje stranic je uvedel že LG G6 na začetku leta, sledili so mu Samsung, Huawei, HTC in še kdo. Toda Apple je šel korak naprej: obdržal je sicer nekaj roba ob strani telefona za držanje brez neželenih dotikov, a na isto debelino je spravil tudi spodnji in skoraj ves zgornji rob aparata. Za to je bilo treba žrtvovati domači gumb s čitalnikom prstnih odtisov, ki pa ga nadomesti prepoznavanje obraza. Senzorji so skriti v tistem zavihku zgornjega roba, ki sega v zaslon, in delujejo brezhibno: zadeva preverjeno prepozna obraz celo v popolni temi. Nastavljanje prepoznave obraza je preprosto in hitro, pri čemer telefon naredi globinski posnetek obraza in ga pozneje ne zmoti, če imamo na nosu očala ali ne. No, če se pačimo ali režimo, se telefon ne bo odklenil in bo po nekaj poskusih zahteval ročni vpis šestmestne kode.

Uporabniška izkušnja

Ker ni več domače tipke, ki je služila za prižiganje zaslona, prepoznavanje prstnega odtisa in zapiranje aplikacij, je njene naloge prevzel zaslon. Kajpak ios to počne drugače kot android. Aplikacije se zdaj zapirajo s podrsljajem od spodnjega roba zaslona navzgor, če želimo priti do nedavno odprtih aplikacij, podrsamo od spodnjega roba in zadržimo prst na sredini, prisilno pa jih ugašamo tako, da držimo prst na eni toliko časa, da se pokaže minusek v rdečem krogu. O novem iosu smo že pisali (vmes je prišla že različica 11.1.2), pri čemer ima X nekaj stvari drugačnih od preostalih iphonov. Denimo, do nadzornega središča z bližnjicami se pride s potegom od desnega zgornjega roba zaslona navzdol, druga opazna razlika pa je odsotnost odstotka preostale baterije – preprosto ni prostora.

Eleganca in moč

Drobovje je identično tistemu iz iphona 8 plus: Applov A11 bionic z dvema ultrahitrima jedroma in štirimi varčnejšimi jedri, trijedrno grafično kartico in dvojedrnim nevralnim procesorjem, ki bo poskrbel za delo umetne inteligence in strojno učenje. Delovnega pomnilnika ima 3 GB, kar je za iphone več kot dovolj, notranje shrambe pa je odslej najmanj 64 GB, tako da vse teče kot namazano. In s pomočjo iosa bo tako teklo tudi čez dve leti, česar za androidne telefone ne bi mogli trditi (zadeve se bodo izboljšale z novim androidom oreo). Baterija ima že kar smešno nizko kapaciteto 2716 mAh, a brez težav zdrži ves dan matranja, dvooka glavna kamera je res odlična, prednja pa tudi, telefon je vodoodporen po standardu IP67 (pol ure meter globoko), ker ima steklen hrbet, se lahko polni tudi brezžično. X pozna hitro polnjenje, a ne s priloženim polnilnikom. Klasični izhod za slušalke se še ni vrnil, prav tako ni reže za spominsko kartico, multimedijske vsebine pa je še vedno treba prenašati prek programa itunes. No, če povzamemo: iphone X je res fantastičen telefon, a za res fantastično ceno: 1200 evrov za model s 64 GB, tisti z 256 GB je še za dva stotaka dražji. A prodaja se kot vroče žemljice.

Deli s prijatelji