GAMING RAČUNALNIK

Ime mi je legion

Objavljeno 10. april 2017 11.43 | Posodobljeno 10. april 2017 11.45 | Piše: Staš Ivanc

Lenovova gaming računalnika legion y520 in y720 sta hudi mašinci, ki pa imata svojo ceno, še sploh če si omislimo malce boljši procesor, več rama in večji SSD-disk.

Legion y520 in y720 drug ob drugem. Foto Staš Ivanc

Lenovo je že leta 2008, tri leta po prevzemu IBM oziroma njegove linije osebnih računalnikov, predstavil serijo prenosnikov ideapad Y, namenjeno nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, ki imajo računalnik predvsem za igranje iger in multimedijske aplikacije. Zdaj je na trg vrgel najnovejša primerka s sedmo generacijo procesorjev Intel i7 in z Nvidijinima grafičnima karticama iz serije GTX 10, imenovana y520 in y720. Legion y520 in y720 drug ob drugem Na zadnji strani so velike reže za hlajenje. Tudi strojno najzahtevnejše igre pri ločljivosti 1080p tečejo gladko. Priključkov ne manjka.

Hitra mlinčka

Že legion y520 je imel v našem primeru štirijedrni i7 procesor 7700 z delovno hitrostjo 2,8 GHz in razkošnih 16 GB rama, pol terabajta superhitrega SSD-diska in terabajt klasičnega trdega diska, kar je v navezi z Nvidijino grafično kartico GTX 1050 s 4 GB rama na 15,6-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1080p poskrbelo za gladko igranje tudi najzahtevnejših iger, da o predvajanju visokorazločljivostnega videa niti ne govorimo. Model y720 je imel isti procesor in isto količino rama, zato pa kar terabajten SSD-disk in kartico GTX 1060 s 6 GB rama, ki je primerna tudi za navezo z očali za navidezno resničnost. Dirkanje v naspidiranem Asphaltu 8 ali bolj realistični Forzi Horizon 3 je bil en sam užitek, pri čemer je y720 sposoben pokazati še nekaj detajlov več, poleg vsega pa ima sprejemnik za xbox one kontroler.

Zadržani dizajn

Oblika je precej zadržana za gaming prenosnika, ki znajo biti precej načičkani. Legion y720 je v primerjavi z modelom y520 že kar divji, saj ima malce več rdeče barve, pa še tipkovnica je lahko osvetljena v štirih conah in treh različnih barvah (po doplačilu). No, boljši je tudi zvok, za katerega je poskrbel JBL in ki naj bi kot »prvi na prenosniku prinašal Dolby atmos izkušnjo« prek slušalk, a niti tisti pri nekaj sto evrov cenejšem mlajšem bratu s Harmanovimi zvočniki ni od muh, medtem ko njegova tipkovnica pozna samo rdečo osvetlitev. Tipkanje na obeh je prijetno in se ne zatika, drsna tablica je dovolj natančna in občutljiva pri obeh, le da ima y720 že tisto sodobnejšo brez gumbov, poleg tega pa je njegov zaslon še nekoliko močneje osvetljen.

Uporabno, a kar drago

Priključkov je celo morje, od usb-c vmesnika, ki pozna tudi hitri standard prenosa thunderbolt, prek dveh usb 3.0- in ene 2.0-vtičnice, mrežnega vhoda, hdmi izhoda, izhoda za slušalke, do čitalnika sd spominskih kartic in vhoda za napajanje. Prenosnika nista ravno najtanjša in najlažja (v debelino merita 2,5 oziroma 3 cm in tehtata 2,4 oziroma 3,2 kg, pa še napajalnika sta zajetna), a močne komponente zahtevajo svoj davek, pri čemer ne smemo pozabiti na učinkovito hlajenje, ki je pri obeh modelih precej tiho. Morda je še največja kritika baterija, ki pri y520 zdrži do štiri ure uporabe, pri y720 pa kakih pet. Kaj pa cena? Legion y520 se začne pri 900 evrih (testni je bil za dobrih pet stotakov dražji zaradi hitrejšega procesorja, več rama in velikega SSD-diska), y720 pa pri 1750 evrih (testni že pošteno čez dva jurja). Da, vsako stvar je treba doplačati.

Za in proti

Prava gaming prenosnika

Odlična zaslona

Dober zvok, še posebno pri y720

Učinkovito hlajenje

Konkretna teža

Hitrost ni poceni

 

Deli s prijatelji