WIKO

Francoski nizkocenovni napad

Objavljeno 29. december 2017 10.43 | Posodobljeno 29. december 2017 10.45 | Piše: Staš Ivanc

Wiko je svež proizvajalec pametnih telefonov, ki kupce po Evropi pridobiva z zelo ugodnimi cenami

Wiko sunny 2 plus, harry in view. Foto: S. N.

Niso samo Kitajci tisti, ki nam prinašajo vedno nove in vedno ugodnejše telefone. Francoski Wiko, ki ga je začel nedavno odločneje promovirati Telemach, je morda pri nas še popolnoma neznan, v domovini pa zaseda kar drugo mesto med proizvajalci pametnih telefonov in si lasti že slabo petino francoskega trga. V zahodni Evropi je po prodaji že na četrtem mestu (pred njim so le Samsung, Apple in Huawei), postopoma pa se prebija tudi na druge evropske trge. Ni slabo za podjetje, ki je začelo telefone prodajati pred šestimi leti. No, čisto francosko le ni, saj je v večinski lasti kitajske družbe Tinno Mobile, aparate pa, kajpak, izdelujejo na Kitajskem. A po drugi strani, katerih pa ne...

Sonček za 80 evrov

Wikova filozofija je kupcem ponuditi vabljiv pametni telefon za nizko ceno, in sunny 2 plus se tega še kako drži. Barvita ohišja so eden od glavnih francozovih adutov, naš testni primerek je prišel v Wikovi ​atraktivni turkizni barvi. In kaj ponuja? Za 79 evrov, kolikor stane v prosti prodaji, dobimo telefon s petpalčnim zaslonom, a s precej okrnjeno notranjostjo – tudi ločljivost zaslona je z 854 krat 480 pikami precej nizka –, vendar za takšno ceno še zdaleč ne moremo pričakovati hitrostnega prvaka. Za običajne potrebe bo sicer povsem dovolj, android 7.0 nugat deluje povsem zadovoljivo in poleg vsega ni močno predelan. A ker je procesor čisto osnoven, delovnega pomnilnika pa je le za en gigabajt, se (nesistemski) programčki zaganjajo precej počasi: priljubljena aplikacija facebook se odpira toliko časa, da je na družabno omrežje bolje dostopati prek brskalnika. Obvlada le mobilno tehnologijo 3G, kar pa je v bistvu za tako poceni telefon čisto dovolj. Kameri s 5 in 2 MP sta bolj rudimentarni, zato pa aparat sprejme dve sim kartici (mini in micro) pa še spominsko. Baterija sicer ni strašno zmogljiva, a se jo da – tako kot pri vseh njihovih telefonih na testu – preprosto zamenjati.

Telefončki na našem testu so stali le od 79 do 199 evrov.

Srednjekategornik

Harry je Wikov pripadnik srednjega razreda, a to je malce drugače kot pri drugih proizvajalcih na našem trgu, saj stane le 149 evrov. V primerjavi s sunnyjem ima poleg boljšega (svetlejšega in z bolj naravnimi barvami) petpalčnega zaslona z visoko ločljivostjo 1280 krat 720 tudi malce zmogljivejši MediaTekov procesor in že kar razkošne 3 GB delovnega pomnilnika, s čimer opravila tečejo opazno hitreje, a kljub temu ne moremo govoriti o neki strašni gladkosti delovanja. Vseeno pa se že lahko odigra kakšno igrico ali dve, aplikacije se zaganjajo in delujejo s spodobno hitrostjo pa tudi mobilni podatki se prenašajo s hitrostjo 4G oziroma LTE. Barvna ponudba je sicer manj pestra kot pri sunnyju, a v zlati različici je videti prav prikupen. Tudi kameri sta precejšen korak naprej od sunnyjevih, saj imata 13 in 5 megapikslov, pri čemer glavna pozna tudi samodejno ostrenje. Snemanje videa je še vedno omejeno na 720p.

Veliki pogled

View je Wikov paradni konj. že res, da v njem tiktaka le snapdragon 425, a trem gigabajtom delovnega pomnilnika dela družbo 32 GB shrambe, ki se jo da razširiti s spominsko kartico, ima pa tudi čitalnik prstnih odtisov. Tako kot harry tudi view deluje na hitrem mobilnem omrežju LTE in sprejme po dve (micro) sim kartici, a ima kar 5,7-palčni zaslon (1440 x 720 pik) s trendovskim razmerjem stranic 18:9, in to za evro manj kot dva stotaka, kar je precej manj od drugih tovrstnih "ozkih" telefonov. Glavna kamera ima toliko (13) megapikslov kot harryjeva, a je opazno boljša in obvlada več načinov snemanja, video snema v polni visoki razločljivosti 1080p, prednja selfie kamera pa ima kar 16 MP in še bliskavico. Z boljšim procesorjem vse deluje hitreje, priznati pa je treba, da so drugi telefoni s tako velikim zaslonom zmogljivejši, a seveda tudi (dvakrat) dražji. A konec koncev gre za povsem soliden telefon za odlično ceno, to pa bo zagotovo prepričalo marsikoga.


 

Deli s prijatelji