DOBILI PODPORO

FOTO: Najboljše s Kickstarterja

Objavljeno 17. december 2017 21.24 | Posodobljeno 17. december 2017 21.24 | Piše: Staš Ivanc

Ura, ki se hrani z našo toploto, zložljiva kolesarska čelada, vodoodporne eko hlače. Na platformah za množično financiranje se res najde vse mogoče.

Nesmrdljiva podloga za jogo Foto Kickstarter

Kickstarter, Indiegodo, Circleup, Gofundme, Youcaring. Spletne platforme za množično financiranje (angl. crowdfundind) so odličen način za zbiranje kapitala za zagonska podjetja. Klasični sponzorji ali investitorji se v hitro razvijajočem se digitalnem svetu ne izkažejo več oziroma so prepočasni. Pri množičnem financiranju bodoči kupec podjetju ali projektu nakaže denar, s katerim si po nižji ceni zagotovi, da bo med prvimi prejemniki novega izdelka. Denar se zbira omejen čas, postavi se neki cilj, s katerim se omogoči zagon serijske proizvodnje. Seveda se tudi tukaj najdejo goljufi, a stvar za zdaj dobro deluje.
Pa si poglejmo nekaj zanimivih stvari, ki so se letos znašle na takšnih platformah.

Od termalne ure do zložljive čelade

Ura matrix powerwatch je prva pametna ura na svetu, ki je ni treba polniti, saj se hrani s toploto našega telesa, pri čemer meri, koliko kalorij smo pokurili, kakšna je trenutna in povprečna raven telesnih dejavnosti, kakšne so naše spalne navade, pri čemer uporablja napredno termoelektrično tehnologijo. Menda je tudi edina pametna ura na svetu, ki na zaslonu prikazuje, koliko električne moči proizvajamo. Cena? Od 144 do 212 evrov.

Za 84 evrov si lahko ljubitelji jogurta omislijo strojček za pripravo domačega jogurta yomee. Uporaba je sila preprosta: za svež jogurt potrebujemo le mleko in Yomeejevo kapsulo, ki vsebuje probiotike. S pomočjo mobilne aplikacije določimo gostoto svojega jogurta in gremo v posteljo, zjutraj pa nas v mašinci pričaka svež jogurt.

Redni letalski potniki vedo, kako zoprno je, če moraš med potovanjem skozi več držav s seboj vlačiti različne pretvornike. Globalni potovalni adapter. Za 30 evrov si lahko privoščimo univerzalni adapter, ki ga lahko prilagodimo vsaki državi posebej in za vsako napravo posebej, poleg tega ima še več usb-vtičnic, prek katerih lahko polnimo več mobilnih naprav hkrati.

Jack podo labs je majhen adapter, ki vsem avdionapravam prinese povezljivost prek standarda bluetooth, poleg tega omogoča tudi sinhroniziranje slušalk s prijateljem, tako da lahko poslušata isto glasbo.

Mestni kolesarji se vsakodnevno spopadajo s problemom: kam vtakniti čelado, ko pridejo v pisarno, restavracijo ali na pomemben sestanek. Zložljiva kolesarska čelada FEND (za dobrih sto evrov) presega vse trenutne ameriške in evropske varnostne standarde, poleg tega pa je še lepega videza. In verjetno zaradi vsega tega ne bo minilo prav veliko časa, ko bo patent odkupil kateri od velikih proizvajalcev kolesarske opreme.

Od nahrbtnika do joge

Tole je uradno najuspešnejša kampanja na Kickstarterju, vsaj glede prtljage. Nahrbtnik peak design, ki je v preprodaji stal 115 evrov, je dobil prav neverjetno podporo, saj so njegovi ustvarjalci zbrali več kot šest milijonov evrov. Inovativno zasnovan nahrbtnik ima namreč prilagodljive predale, primerne tako za prenašanje fotografske opreme kakor za preostalo šaro, ki jo vsak dan nosimo naokoli, sam nahrbtnik pa lahko nosimo tudi na eni naramnici kot običajno torbo.

Minim je visokotehnološka minimalistična tekstilna znamka z močno ekološko noto – tekstilna industrija namreč poskrbi za desetino vseh izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. Tako so ustvarili zelo uporabne in trpežne hlače iz nepremočljivega flisa, katerega proizvodnja je prijazn(ejš)a do okolja, par pa stane nekaj čez 70 evrov.
Ljubitelji joge in podobnih vaj še kako dobro poznajo tisti neprijetni vonj, ki ga prej ali slej dobi gumijasta podloga, na kateri vadijo. Tovrstne podloge so lahko pravo leglo bakterij, a pri družbi Blank Yoga so (za 50 evrov) naredili posebno podlogo iz »samočistilnega antibakterijskega« materiala. Poleg tega pa omogoča dovolj trenja, da uporabnik ne zdrsne na lastnem potu.

Deli s prijatelji