VREDNOST

Facebookove delnice za več kot pol cenejše

Objavljeno 26. januar 2013 14.28 | Posodobljeno 26. januar 2013 14.28 | Piše: T. L., STA

Vrednost Twitterja je ocenjena na devet milijard dolarjev.

LONDON – Načrtovana investicija v spletno omrežje twitter vrednost podjetja Twitter ocenjuje na okoli 9 milijard dolarjev (6,7 milijarde evrov), poroča britanski časnik Financial Times (FT). Od zadnje dokapitalizacije leta 2011 se je s tem vrednost družbe povečala za več kot 10 odstotkov.

Investicijski velikan v lovu za lastniškimi deleži

Ameriški investicijski velikan Blackrock naj bi prek svojega sklada po navedbah virov, seznanjenih z dogajanjem, v petek podal 80 milijonov dolarjev vredno ponudbo za odkup lastniških deležev Twitterja od nekaterih zaposlenih. V obeh podjetjih so sicer glede morebitnega posla molčeči.

Vrednost Twitterja se zvišuje, medtem ko so številne 'zvezde' iz Silicijeve doline v težavah. Vrednost delnic tehnološkega velikana Apple močno drsi. V četrtek so se delnice Appla pocenile za 12 odstotkov ne glede na rekordni dobiček v minulem četrtletju. Vlagatelje je namreč razočarala napoved počasnejše rasti prodaje.

Facebookove delnice za več kot pol cenejše

V petek so se Applove delnice pocenile še za 2,4 odstotka na 439,88 dolarja in so za 37 odstotkov pod rekordno ceno 702,10 dolarja, doseženo 19. septembra lani. Apple je v trgovalnem dnevu tudi izgubil naziv največjega podjetja po tržni kapitalizaciji, ta ponovno pripada Exxon Mobilu.

Manj ugodno je tudi okolje za drugo priljubljeno družbeno spletno omrežje, Facebook. Njegove delnice so trgovalni teden zaključile pri vrednosti 31,54 dolarja, medtem ko so jih v prvi javni ponudbi delnic prodajali po 38 dolarjev. Sicer pa so se delnice Facebooka od prve javne ponudbe pocenile tudi za več kot 50 odstotkov.

Twitter naj bi se prav tako pripravljal na pohod na borzo. To naj bi se zgodilo še letos ali pa v začetku prihodnjega leta, še navaja FT.

Deli s prijatelji