ZAKAJ? ZATO!

Zakaj ni dobro spati 
poleg prižganega mobilnika

Objavljeno 18. avgust 2014 09.16 | Posodobljeno 18. avgust 2014 09.16 | Piše: S. I.

Mobilnika nikar ne postavljajmo pod blazino, saj se lahko pregreje. Svetloba, ki jo oddajajo LED-zasloni, nas ohranja budne. Čeprav povezava med sevanjem mobilnikov in rakastimi obolenji ni potrjena, WHO opozarja, da je bolje biti previden.

Ob nepravi uporabi se resnično lahko zgodi tudi kaj takšnega. Foto: Shutterstock

Ste že kdaj zaspali, medtem ko ste na instagramu pregledovali svoje fotografije in fotografije svojih prijateljev? Ali pa ste mobilnik namenoma pustili ob vzglavju, da ja ne bi spregledali kakšnega pomembnega ali nujnega klica? Niste edini: to počne skoraj polovica uporabnikov mobilne telefonije, pravi raziskava ameriške agencije Pew, ki je preiskovala mobilniške navade Američanov, vendar bi lahko njene ugotovitve brez težav prenesli tudi na naš konec sveta.

Goreča postelja

A čeprav so lahko vaši nameni povsem neškodljivi, zna biti spanje z mobilnikom tudi nevarno. Za začetek se lahko mobilnik, če je pokrit, pregreje. Natanko to se je zgodilo teksaški najstnici, ki jo je nedolgo tega zbudil vonj po zažganem. Razlog? Njen Samsung Galaxy S4, ki ga je imela pod blazino, se je delno stalil in začel žgati rjuho in vzmetnico.

No, kakor se je pozneje izkazalo, je bila za prevročo napako kriva neustrezna baterija, pred čemer svarijo tudi navodila za uporabo omenjenega pametnega telefona. V navodilih je tudi jasno zapisano, da obstaja nevarnost požara, če je aparat pokrit z odejo ali kakšno drugo debelo tkanino. Nauk zgodbe: uporabljajte originalno dodatno opremo, ki je narejena za vaš mobilnik, aparata pa nikar ne spravljajte pod blazino.

Nespečnost

Mobilni telefoni (pa tudi tablični računalniki, televizorji in druge naprave z diodnimi zasloni) oddajajo tako imenovano modro svetlobo. Kakor kažejo raziskave, tovrstna svetloba utegne zmanjšati izločanje spalnega hormona melatonina in povzročiti motnje v našem biološkem ritmu, ki določa, kdaj bomo budni in kdaj zaspani. Modra svetloba ima podobno valovno dolžino kot dnevna svetloba, zaradi česar lahko naše telo misli, da je dan, tudi ko to ni.

Če želite zaspati, ko je čas za spanje, dve uri pred odhodom v posteljo izklopite vse elektronske naprave, ki imajo LED-zaslone. Še bolje je, če mobilnik in prenosnik ostaneta v drugem prostoru, medtem ko spite.

(Ne)varnost sevanja

Trenutno še ni raziskav, ki bi potrjevale, da mobilni telefoni povzročajo raka. Pravzaprav ni jasno, ali mobilniki kakor koli škodujejo našemu zdravju. Na splošno velja, da mobilni telefoni oddajajo tako majhne količine elektromagnetnega sevanja – sicer podobnega tistemu, kakršnega oddajajo rentgenske naprave in mikrovalovne pečice in ki v visokih dozah povzroča razvoj tumorjev –, tako da so domnevno popolnoma varni za uporabo.

Kljub temu pa je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) leta 2011 začela opozarjati, da bi uporaba mobilnikov utegnila biti potencialno karcinogena za človeka, še posebno za otroke, ki imajo tanjšo kožo in lobanje od odraslih, s čimer so bolj občutljivi za sevanje. Če vas torej skrbi, da bi lahko zaradi mobilnika dobili raka, raje pošiljajte sporočila kakor telefonirajte ali pa uporabljajte slušalke ali zvočnik na aparatu, če se le da. In nikakor ne spite z mobilnikom ob vzglavju.

Deli s prijatelji