U 11 LIFE

Stiskljivi srednjekategornik

Objavljeno 18. december 2017 13.13 | Posodobljeno 18. december 2017 13.15 | Piše: Staš Ivanc

Tajvanski HTC se z zelo dobrim modelom U11 life vrača v boj za kupce v najbolj konkurenčnem razredu.

HTC je končno izdelal res dober telefon srednjega razreda, ki ponuja še čisto androidno izkušnjo. Foto: Staš Ivanc

Čeprav se morda sliši ofucano, se tajvanski HTC vrača. Potem ko je nekaj let izdeloval sicer dobre telefone, ki pa jim je manjkal tisti izmuzljivi vau faktor ali so bili žrtve zgrešenega marketinga ali česar koli pač že, je na začetku letošnjega leta predstavil začetnika nove dobe. U ultra in U play sta bila prva telefona z zdaj tako priljubljenim steklom na hrbtni strani, ki poskrbi za krasne vizualne učinke. Dejstvo, da je steklo precej bolj občutljivo za udarce in madeže od aluminija, ne moti ne HTC-ja ne vseh drugih, ki so mu sledili, nekateri uporabniki pa iz previdnosti telefon odenejo v zaščitni ovitek. Sredi leta je HTC predstavil novega junaka U11, za konec leta pa je izpljunil še dva nova modela iz serije U, in sicer ozki U11+ in cenovno dostopnejši U11 life, ki je del Googlovega programa android one. In U11 life je že priromal v naše mastne roke.

Lepa oblika

Oblikovno U11 lifu ne moremo ničesar očitati: telefon ima zelo lepo zadnjo stran, narejeno iz t. i. akrilnega stekla, kakor ga imenujejo Tajvanci. "Katerega stekla?" bo skeptično vprašal vsak malar. Sliši se fino, ampak gre za plastično maso. Je pa res, da je končni vizualni učinek takšen kot pri steklu na kovinski podlagi, le občutek v rokah je nekam – heh – plastičen. Kdor je nagnjen k mastnim prstom, bo telefon redno brisal v majico, ampak saj je tega že vajen. Škoda, da so se pri HTC odločili za klasično razmerje stranic 16:9, saj konkurenca že ponuja telefone srednjega razreda z modnim in (za roko) udobnejšim razmerjem 18:9. Nad samim zaslonom uporabnik ne more imeti pripomb, saj je dovolj jasen, oster in barvit.

Android one

Kot smo že omenili, HTC U11 life spada v Googlov program android one, kjer ne gre za nov operacijski sistem, ampak za program cenovno dostopnih telefonov (različnih proizvajalcev), ki ponujajo prvovrstno in čisto androidno izkušnjo. To pomeni, da je na lifu naložen (skoraj) nespremenjen android oreo z najnovejšimi varnostnimi posodobitvami. Puristično in brez nepotrebne navlake. Telefoni android one so bili prvotno precej poceni in namenjeni za razvijajoče se trge, sčasoma pa so pri Googlu začeli sprejemati vedno boljše telefone, kot je tudi tale HTC.

Drugačnosti

HTC U11 life je eden redkih telefonov srednjega razreda (edini, ki smo ga preizkusili) brez klasičnega izhoda za slušalke. Usmeritev so napovedali že na začetku leta s premiero serije U, a medtem ko se je, denimo, Huawei pri seriji mate odločil, da bo klasični izhod odvzel le najdražjim modelom, kot je mate 01 pro, lite pa je obdržal 3,5-milimetrsko odprtino, so pri HTC šli korak dlje. So pa zato priložene nadpovprečno dobre slušalke za ušesni kanal, ki z aktivnim odstranjevanjem hrupa iz okolice poskrbijo za res dober zvok. Potem je tukaj še zelo dobrodošla simetrična vtičnica​ usb c, ki pa je pomaknjena na desni spodnji rob, tako da se na začetku zna dogajati, da poskušamo kabel za polnjenje vtakniti v zvočnik. No, baterija je za ta razred precej podhranjena (2600 mAh) in ne pozna hitrega polnjenja.

Stisni me nežno

HTC je v sicer nepredelani oreo dodal svoj stiskalni vmesnik edge sense. Stiskalni? Da, če robove telefona stisnemo s prsti, lahko prižgemo kamero, prikličemo Googlovega pomočnika, naredimo posnetek in še marsikaj drugega: vmesnik se da programirati po svojih željah, a v praksi niti ne prinaša neke blazne dodatne vrednosti, saj se kamera odzove neprimerno hitreje, če slikamo na klasični način. Obe kameri imata kar 16 MP in se presenetljivo dobro izkažeta pri dobri svetlobi, še sploh posnetki v HDR-načinu, žal pa kakovost pada sorazmerno s količino svetlobe. Procesor snapdragon 630 je značilen predstavnik srednjega razreda, ki mu pomaga pohitren grafični procesor, ki poskrbi, da tudi igrice lepo tečejo. V bistvu gre za zelo dober telefon srednjega razreda z zelo dobro (dnevno) kamero, ki bo pritegnil predvsem ljubitelje čistega in najnovejšega androida, le cena, ki naj bi se gibala okoli 400 evrov, ni ravno nizka. Saj ne da ne bi bil vreden toliko denarja, a obstajajo telefoni, ki za to vsoto ponudijo še več.


Naveza Google–HTC

Google je izbral HTC za proizvajalca pametnih telefonov pod lastno blagovno znamko z imenom Pixel. Sodelovanje se je izkazalo za dovolj uspešno, da je Google pri HTC izdelal še drugo generacijo pixlov. Nato pa je preprosto odkupil del HTC-jeve proizvodnje in razvoja za milijardo evrov.

 

Deli s prijatelji