ZASTARELO

Retro šik?

Objavljeno 10. december 2017 14.04 | Posodobljeno 10. december 2017 14.04 | Piše: S. I.

Sonyjeva xperia XZ1 je zmogljiv telefon, ki pa je vsaj oblikovno ostal v nekem drugem času.

Že kar nekam retro oblika. FOTO: Staš Ivanc

Sony nikoli ni bil eden od velikih igralcev v svetu mobilne telefonije. Ko se je (natančneje, njegov mobilniški oddelek) na prelomu tisočletja združil s švedskim Ericssonom, jima ni bilo z rožicami postlano: Sony je tedaj prodal manj kot odstotek mobilnih telefonov na svetu, Ericsson, ki je v svojih najboljših časih obvladoval kar tretjino globalnega trga mobilne telefonije, pa je imel velike izgube. Novi telefoni blagovne znamke Sony Ericsson so se dobro prodajali, a poslovni rezultati še vedno niso bili dobri. Če skrajšamo, leta 2012 je Sony odkupil Ericssonov delež v skupnem podjetju, odpustil kup zaposlenih in družbo preimenoval v Sony Mobile. A čeprav je družba v zadnjem času spet imela dobiček, se je to zgodilo zaradi racionalizacije stroškov in ne tržnega deleža, ki je zdaj že tako majhen, da Sony v vseh preglednicah globalne prodaje telefonov pade v razdelek preostali.

V času brezrobih telefonov je oglato zaobljena xperia videti kar nekam zastarelo.

Zastarela oblika

Xperia XZ1 je najnovejši Sonyjev paradni konj, zastavonoša ali premijec, kakor se pač že reče telefonom zgornjega razreda. Če pogledamo ceno in specifikacije, bi lahko rekli, da gre za dober nakup: za približno 650 evrov dobimo telefon s 5,2-palčnim zaslonom polne visoke razločljivosti, s klasičnim razmerjem stranic 16:9 in s podporo standardu HDR (višji dinamični razpon), najhitrejši snapdragonov procesor 835, 4 in 64 GB delovnega in notranjega pomnilnika, pa še najnovejši android oreo je že prednaložen. A ko ga zagledamo in primemo v roke, se vprašamo, ali morda ne gre za nekaj let star model. Sony namreč še kar vztraja pri nekih svojih oblikovnih smernicah, ki so v času skoraj brezrobih telefonov in steklenih ohišij videti res zastarele. Saj so materiali kakovostni in občutek v roki dober, ampak, kaj ko je telefon tako hecno zaobljeno oglat.

Zvok in slika

Sony je vedno poudarjal svojo multimedijsko usmerjenost. Glavna kamera z 19 MP dela dobre fotografije, malce jo zmoti le slabša svetloba, prav tako pa zna snemati v razločljivosti 4K UHD, poleg tega pa zmore med običajnim snemanjem v videoločljivosti 720p narediti tudi super počasen posnetek s kar 960 sličicami na sekundo. A pozor: zaradi strojnih omejitev tak posnetek traja le dve desetinki sekunde, kar je sicer dovolj za dramatično upočasnitev, treba pa je imeti dober občutek, kdaj jo aktivirati. Zvok iz stereo zvočnikov je jasen in razločen, čeprav malce tih, kar bi lahko rekli tudi za glasnost (klasičnega) izhoda za slušalke. Seveda ne gre brez podpore za Playstation, pri čemer lahko pretakamo sliko iz PS4 na telefon in igro nažigamo nekje v mirnem kotičku, medtem ko družina v dnevni sobi gleda kakšno najstniško telenovelo.

3D-posnetki

Baterija s kapaciteto 2700 mAh je na papirju videti precej skromna, a dejansko se, zaradi varčnega procesorja, obnese presenetljivo dobro, tako da telefon zdrži ves dan brez polnjenja, medtem ko se prek simetričnega kabla usb c in priloženega polnilnika v pol ure napolni za kar 60 odstotkov. Na xperii XZ1 je že najnovejši Googlov mobilni operacijski sistem android, ki ga Sonyjev uporabniški vmesnik ni spremenil prav veliko. Nekatere osnovne aplikacije so podvojene, a odvečnega programja niti ni veliko. Ima pa XZ1 zanimivo aplikacijo, imenovano 3D Creator, za tridimenzionalno zajemanje slik. Aplikacija nas vodi, kako narediti posnetek, ki ga lahko pozneje uporabimo kot avatar v kaki drugi aplikaciji ali igri (ki to, seveda, podpira), lahko pa posnetek pošljemo 3D-tiskalniku in občudujemo svoje delo. Če je svetloba dobra in se nam roka ne trese preveč, so lahko rezultati prav dobri. Toda, ali je to dovolj za nakup?

 

Deli s prijatelji