TEHNOLOŠKI NASVET

FOTO: Kaj potrebujem za domači 4K-kino?

Objavljeno 03. december 2017 15.18 | Posodobljeno 03. december 2017 15.18 | Piše: Staš Ivanc
Ključne besede: 4K-kino

Televizor ni dovolj: potrebujemo hiter internet in vir 4K-vsebin, priporočljiv je tudi dober zvočni sistem.

Naveza prostorskih zvočnikov q acoustics in Denonovega av-sprejemnika je odlična izbira. Foto playroom.si

Zdaj že nekako vemo, kaj je televizija 4K HDR. Torej, 4K UHD, če smo picajzlasti, označuje ultravisoko razločljivost 3840 krat 2160 pik, kar skupno znese štirikrat več od polne visoke razločljivosti (1920 x 1080 pik). HDR pa je kratica za višji dinamični razpon, kar pomeni, da so temne barve temnejše in kontrasti bolj izraziti. Skratka, slika 4K UHD s HDR je superostra, intenzivno barvita in megakontrastna.

Televizor

A šalo na stran. Zdaj so televizije 4K UHD že postale standard, pa tudi HDR se vedno bolj prebija med cenejše televizorje, tako da si lahko človek privošči 55-palčno zverino 4K UHD HDR že za manj kot tisočaka, kar je bilo še pred kakim letom nekaj neverjetnega. Seveda so top modeli s tehnologijo kvantnih pik ali oled-zasloni še vedno precej dragi, a stvari gredo na bolje za običajnega potrošnika. Nekatere ponudbe na tujih primerjalnikih cen, kot je nemški idealo.de, znajo biti zelo mamljive, če kupujemo novo televizijo. In v ponudbi niso neke neznane kitajske firme, ampak priznana imena, kot so Samsung, Sony, LG, Panasonic in Philips.

Vir vsebin

Še pred kakim letom je bil večji problem od nakupa televizorja 4K, kako priti do UHD-vsebin, zdaj pa je ponudba že zelo pestra. Končno se je izboljšala ponudba predvajalnikov 4K bluray in filmov na ploščkih 4K bluray, še vedno pa so najboljši in najcenejši vir kakovostnih 4K-vsebin pretočni spletni servisi, kot je ameriški Netflix, ki je že nekaj časa dosegljiv tudi za Slovence, videovsebine 4K ponujata tudi Amazonov pretočni servis Prime Video in Applova spletna trgovina iTunes (treba je imeti škatlico Apple tv), pa tudi Youtube ima tovrstne plačljive kanale, za pokušino se najde tudi kakšna brezplačna 4K-vsebina. Za paket s filmi in nanizankami 4K UHD, med katerimi je vedno več posnetih v tehniki​ HDR, je treba pri Netflixu na mesec odšteti 12 evrov (z možnostjo ogleda na kar štirih napravah), kar niti ni veliko, še sploh če pomislimo, kako nas znajo na vsakem koraku odirati domači ponudniki interneta, televizije in telefonije. Če želimo doma imeti hiter internet na optiki, televizijo in dober mobilni paket za mulca ali mulo, se cene takoj gibljejo pri 50 evrih. In zakaj bi dajali operaterju še dodaten denar za dodatno kabelsko ponudbo, če lahko dobimo boljšo ponudbo od Netflixa.

In še zvok

Zvok je ključen za pravi filmski užitek. Še tako dobra televizija ne bo nikoli imela tako dobrega zvoka kot povsem običajni zvočniki ali soundbar. Zato je dobro investirati tudi v boljši zvok. Če ne želimo zapraviti preveč denarja in želimo začutiti nekaj basov ter dobiti malce razločnejši zvok, je lahko dovolj že kakšen soundbar (sistem stereozvočnika za pod tv in nizkotonske enote) za nekaj sto evrov. Če pa hočemo res dober zvok, cene ne poznajo meja, čeprav se da že za kakšnega jurja dobiti že zelo dobro kombinacijo avdio-videosprejemnika, ki bo služil tudi kot preklopnik med različnimi visokoresolucijskimi viri slike in zvoke prek (digitalnih) kablov hdmi in ki bo poleg gromke filmske izkušnje omogočil tudi kakovostno poslušanje glasbe.


Dobra internetna povezava

Seveda je treba poskrbeti, da imamo hitro internetno povezavo. Amazon priporoča pretočnost vsaj 15 megabitov na sekundo, Netflix in Youtube pa 20 mbps. Prek vseh treh ponudnikov je mogoče gledati HDR-vsebine, tudi če imamo prepočasno internetno povezavo za 4-K video, le slika ne bo tako ostra. V bistvu bomo dobili HD-sliko v HDR-tehniki.

 

Deli s prijatelji