NEGOOGLOV TELEFON

Androidov novi posladek

Objavljeno 10. december 2017 15.05 | Posodobljeno 10. december 2017 15.06 | Piše: S. I.

Najnovejša izdaja najbolj razširjenega mobilnega operacijskega sistema na svetu nosi oznako oreo in prinaša kar nekaj dobrodošlih novosti.

Zdaj lahko spreminjamo obliko ikon. FOTO: Staš Ivanc

Google je že konec avgusta v obtok poslal novo končno različico svojega mobilnega operacijskega sistema android, ki ga uporablja skoraj devet desetin vseh pametnih telefonov in tablic na svetu. Kot je že v navadi, so ga googlovci poimenovali po slaščici, in ker je bila na vrsti črka o, se novi android imenuje po piškotih oreo (prejšnji so se imenovali nougat, marshmallow, lollipop ...).

A samo dejstvo, da obstaja nova različica, še ne pomeni, da bo novi, hitrejši in varnejši android tudi na vašem telefonu. Možnost nadgradnje na oreo so kot prvi dobili uporabniki Googlovih naprav nexus in pixel, pri drugih proizvajalcih pametnih telefonov pa je zgodba malce drugačna. Vsak med njimi na telefon namesti še svoj bolj ali manj očiten uporabniški vmesnik, ki ga mora pred tem prilagoditi in dodobra testirati na novem androidu. To zna trajati še več mesecev po uradni izdaji.

Kdo ga že ima?

Prvi Negooglov telefon s prednaloženim oreom je sony xperia XZ1, kjer je videti precej nepredelan, medtem ko je pri Huaweijevem mateu 10 (pro) njegova podoba zaradi uporabniškega vmesnika emui 8 že močno spremenjena. Oreo bo prednaložen tudi na prihajajočih HTC-jevih modelih U11x in U11 life pa tudi na LG-jevem V30, samo nadgradnjo na oreo pa je konec novembra med prvimi ponudila Nokia za svoj top model s številko – naključje? – 8, pri čemer je od objave minil še kak teden, da je bila nadgradnja na voljo tudi v Sloveniji. Sledili ji bodo cenejši modeli nokia 6, 5, 3 in prihajajoči 2. Druga velika imena mobilne telefonije, med njimi korejski Samsung, naj bi svoje (novejše) telefone posodobila do konca letošnjega leta oziroma na začetku prihodnjega.

Kaj prinaša oreo?

Zakaj bi sploh nadgrajeval, če pa telefon v redu dela, bi se kdo vprašal. Za začetek je vsak nov operacijski sistem (praviloma) varnejši in hitrejši od prejšnjega, pri čemer naj bi oreo prinesel hitrejše delovanje tudi na cenejše telefone z 1 GB ali manj delovnega pomnilnika. No, realnost je malce drugačna, saj večina proizvajalcev svojih starih in predvsem poceni modelov zlepa ne bo nadgradila na oreo. Izjema bodo cenovno dostopnejši telefoni, ki sodelujejo v Googlovem programu Android One.

Čeprav pohitritve pri že tako ali tako hitrih telefonih z oreom, kot je v našem primeru nokia 8, niti ne bomo opazili, pa se takoj opazi krajši čas zagona telefona, ki zdaj traja le kakih 20 sekund, kar je za več kot polovico manj kot pri nugatu.

Slika v sliki in obvestila

Ena najbolj uporabnih novosti je slika v sliki oziroma možnost predvajanja videa v družbi drugih aplikacij. Če se, denimo, pogovarjamo prek videoklica v Googlovi aplikaciji duo ali pa gledamo video v brskalniku chrome, je dovolj, da tapnemo na domači gumb in video se pomanjša in prestavi na spodnji rob zaslona. Zdaj lahko zaženemo še drugo aplikacijo in delamo v njej, zraven pa škilimo na video, ki ga lahko tudi premikamo po zaslonu.

Spremenjen je način prejemanja obvestil. Nad aplikacijo se zdaj pojavi pika, ki nas opozori, da smo, denimo, prejeli e-pošto v aplikaciji gmail, medtem ko so druga tudi klasična obvestila v skrajnem zgornjem delu zaslona – ki se jih zdaj da uspavati. Nov je tudi hitri predogled: če pritisnemo in držimo prst na aplikaciji gmail, se nam pokažeta dve okenci, v katerih vidimo, kaj smo prejeli, lahko pa tudi odpremo novo sporočilo ali gremo v svoj poštni predal. Podobno je pri drugih (Googlovih) aplikacijah, ki se jim da zdaj tudi natančneje določiti, kako naj nas obveščajo.

Samodejno izpolnjevanje

Tisti, ki uporabljajo upravitelje gesel, kot so lastpass, 1password ali dashlane, bodo še kako veseli novega Googlovega autofilla oziroma samodejnega izpolnjevanja: oreo namreč lahko samodejno vpiše uporabniško ime in geslo, kadar se prijavljamo v aplikacije. Če smo prijavljeni v Googlov brskalnik chrome na osebnem računalniku, se bodo shranjena uporabniška imena in gesla samodejno izpolnjevala tudi na telefonu. V nastavitvah telefona v sekciji jeziki in vnos lahko določimo, katere aplikacije in storitve bodo uporabljale samodejno izpolnjevanje.

Pa še kaj se najde

Nekoliko so preuredili menije nastavitev telefona ter poenostavili iskanje in kopiranje telefonskih številk ali emailov iz besedil. Razmeroma nova je tudi storitev google play protect, ki samodejno preverja, ali so aplikacije, ki jih želimo naložiti na telefon, varne ali ne. Storitev ni vezana izključno na oreo, ampak je vključena tudi v starejše androide. Boljši je tudi pregled nad delovanjem baterije: ne le, da je v čistokrvnem androidu končno mogoče jasno videti odstotek preostale baterije v zgornji vrstici zaslona, tudi pri pregledu porabe aplikacij vidimo, koliko baterije so porabile med aktivno uporabo in koliko med delom v ozadju, pri čemer je boljši tudi nadzor nad delom aplikacij v ozadju.

Uravnavamo lahko raven nočne svetlobe, spreminjamo obliko ikon na namizju, hitre nastavitve, do katerih pridemo s potegom od zgornjega roba zaslona navzdol, so posodobljene in odslej na svetlem ozadju, izboljšan je tudi nadzor nad kakovostjo prenosa zvoka prek bluetootha.
 

Deli s prijatelji